5 jokaiselle suomalaiselle sopivaa tärkeää joogaliikettä

 

5 jokaiselle suomalaiselle sopivaa tärkeää joogaliikettä

 

Heräsin aamulla niin jäykkänä, että kaivoin nämä liikkeet esille muistinvirkistykseksi. Tämä postaus oli niin supersuosittu viime vuonna, että samalla sunnuntaiaamun kunniaksi julkaisen sen vielä uudelleen.  Osallistuin tyttäreni kanssa Thaimaassa Aava Resort & Span vieraana tunnetun kansainvälisen joogaopettajan, Gaben, joogaretriittiin. Ansiolista on pitkä, Gabe tunnetaan maailmalla joogaohjaajien kouluttajana, holistisena terveysvalmentajana, Thai-hieronnan opettajana ja alan kirjailijana sekä luennoitsijana. Gabe on työskennellyt ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Tartuin tilaisuuteen ja pyysin häntä laatimaan osaksi kirjoittamaani artikkelia jokaisellesuomalaiselle sopivan aamujoogan. Meitä suomalaisia rasittavat yleisimmät länsimaiset fyysiset selän ja lonkan ongelmat johtuen liiallisesta istumisesta. Nämä asennot sopivat kaikille. Ne voi aamun lisäksi tehdä milloin tahansa. Niiden säännöllinen tekeminen helpottaa istumisen aiheuttamaa jäykkyyttä, auttaa nukkumaan paremmin, nostaa energiatasoa, rauhoittaa mieltä ja vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä, mikä helpottaa itsetuntemusta ja kontaktia muiden kanssa.

 

 

 

 

 

 

1. Räsynukke (Rag Doll) 

Seiso jalat erillään lantiosi leveyden verran, taivuta polviasi hieman ja pudota kädet alas. Kädet voivat roikkua vapaasti tai voit pitää kiinni kyynärpäistä jalkojen edessä tai polvien takana. Ole asennossa 30 sekuntia – 5 minuuttia.

Liike vähentää selkärangan ja takareisien kireyttä, tuo verta ja ravinteita päähän ja virkistää koko kehoa.

 

 

2. Yin  Perhonen

Istu jalat edessä, jalkapohjat vastakkain. Taivuta polvet sivuille. Pidät jalat niin kaukana, että kun istut selkä suorassa, kädet eivät yllä jalkapohjiin. 

Taivuta ylävartalo eteenpäin jalkojesi päälle (alempi kuva). Ole asennossa 1-5 minuuttia.
Liike helpottaa alaselän särkyjä, venyttää selkänikamia ja tekee tilaa hermostolle ja hoitaa sisäelimiä.
 

3. Yin Joutsen (Yin style Swan) 

Asetu konttausasentoon. Tuo kädellä oikea polvi oikean käden taakse ja liu’uta nilkka vastakkaisen polven luokse. Liu’uta vasen jalka niin pitkälle taakse kuin
mahdollista.

Älä taivuta oikeaa polvea 90 asteeseen (maton suuntaisesti), jos sinulla ei ole erityisen joustava lantio,  pidä oikea jalka 45 asteen kulmassa. Rentouta lihakset. Voit laskea pään alas Nukkuvaksi Joutseneksi. Ole asennossa 1–5 minuuttia tai pidempään. Tee sama toisin päin.

Liike on tärkeä jokaiselle paljon istuvalle, erittäin hyvä lantiolle ja säännöllisesti tehtynä voi säästää lonkkaleikkaukselta. 

 

4. Yin Sfinksi / Hylje (Sphinx / Sea)

Asetu vatsallesi kyynärvarsiesi varaan. Jos tämä riittää, jää siihen.
Jos liike vaikuttaa liian helpolta, suorista kädet ja siirry Hylje asanaan (Seal, alempi kuva). Rankentaaksesi liikettä, siirrä kätesi lähemmäksi vartaloasi.
Valitse sinulle parhaiten sopiva asento. Hartiat voivat pysyä ylhäällä korvissa tai pudota alemmas kohti lantiota. Pää voi pysyä luonnollisesti, voit pudottaa leuan rintaan tai nostaa katseen ja leuan ylös, mikä vain tuntuu parhaalta. Ole asennossa 30 sekuntia – 5 minuuttia tai pidempään.

Liike on hyväksi munuaisille, jotka ovat kiinalaisen lääketieteen mukaan koko elämän energiamme varasto. Voit tehdä tämän asennon ja Joutsenen vaikka televisiota katsellessa. Ne helpottavat päivittäistä istumisesta ja kävelemisestä sekä stressaamisesta johtuvaa kireyttä. Alaselän kurvi on tärkeä osa selän tervettä muotoa. Se alkaa kuitenkin pienentyä iän ja istumisen myötä. Tällä liikkeellä se saadaan pikkuhiljaa uudelleen aikaan.

Ei ole tarkoituskaan taivuttaa liikaa, vaan hakea asento, joka on itselle sopiva.

(Oma huomautukseni: Hylje on nykyään osa lähes joka iltaista Yin joogaani ja tekee todella hyvää. Olen asennossa 5 min. ja selkä ja lonkka joustavat jo ihan eri tavalla kuin kuukausi sitten).

5. Puu  

Seiso suorassa. Koukista polvea, tartu kädellä nilkkaan ja aseta jalka joko korkealle toisen jalan sisäreittä vasten tai pohjelihaksen kohdalle polven alapuolelle. Älä paina jalalla vastakkaista polvea, ettet aiheuta siihen kohtuutonta rasitusta. Avaa taivutettu polvi sivulle. Vie kädet mihin haluat; yhteen sydämesi kohdalle, taaksesi, pääsi yläpuolelle yhteen tai erikseen.

Pidä asento 30 sekuntia – 2 minuuttia, tai pidempään, tosin kyseessä on hyvin aktiivinen asento, toisin kuin edelliset neljä asentoa.

Tämä asento parantaa tasapainoa, stimuloi henkistä vireyttä ja avaa lonkkaa, joka kiristyy liiallisesta tuolilla istumisesta.

treeni-ja-ravinto jooga
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *