4 keinoa hallita stressiä ennen kesälomaa

Jotenkin me ihmiset vain onnistumme yleensä kesäkuussa ja joulukuussa aiheuttamaan samanlaisen lomanalusajan stressikierteen. Kun suurin osa suomalaisista lomailee heinäkuussa, pitäisi maailma saada valmiiksi ennen sitä. Aurinko jo paistaa ja kesäpäivistä ja -illoista pitäisi pystyä nauttimaan silloin kun niitä on tarjolla. Kesäkuussa se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Seura tekee myös kaltaisekseen, ja yleinen kiire ja hässäkkä imaisee nopeasti mukaansa. Flunssakierrekin on valmis, kun stressi laskee vastustuskykyä. Vaikka itse yrittäisi huolehtia omasta kesäfiiliksestä, on se hankalaa jos työpaikalla joukkostressi painaa päälle.

Havahduin tähän ajatukseen jotenkin entistä kokreettisemmin, kun juttelin eilen vanhan asiakkaani kanssa. Hän eli viimeiset neljä vuotta todellisessa työstressikiireessä. Aina kun piti aloittaa kesäloma, tulikin joku yllätysiso hoidettava asia – ja tunnollinen suomalainen laittaa kiltisti työt kaiken edelle, eikä pienessä yrityksessä tuntunut olevan paljon valinnnavaraa. Kun pomo ei juurikaan itse lomaile, ja antoi hänellekin vapaat kädet “pitää lomat silloin kun haluaa, kunhan hommat tulevat hoidettua”, oli yhtälö aika vaikea. Juhannuksena meni neljä päivää mökillä lomaillessa + 12 asteessa sadetta pidellen. Heinäkuun alusta piti jäädä kaupunkiin hoitamaan tulipalojuttuja työpaikalle ja vaimo vietti mökillä yksin kolme viikkoa. Ja pian kesä olikin ohi, eli ei muuta kuin kiireinen syyskausi alkuun, uutta kesää odotellessa.

Liiketoiminta kasvoi entisestään, ja työpäiviä ei voinut enää hallita, vaan asialistalle piti ottaa aina seuraava “tulipalo”. Talvella tuli raja vastaan ja hän kertoi työnantajalleen, että resurssit eivät enää riiti ja otti loparit, ja palasi vanhoihin työkuvioihinsa.

Olin tiennyt hänen tilanteestaan pidemmän aikaa – ja siksi tulin niin iloiseksi eilen, kun kuulin, miten tyytyväinen hän oli muutokseen. Työt rullasivat hyvin, puolen vuoden pohjatyö alkoi nyt kantaa hedelmää ja hänellä oli ensimmäistä kertaa vuosiin edessään oikea kesäloma, kun koko firma suljetaan heinäkuuksi.

Minusta tämä tarina oli myös paras mahdollinen esimerkki siitä, että lopulta me aikuiset ihmiset olemme ihan itse vastuussa itsestämme. Moni työnantaja tai muu lähellä oleva ihminen kyllä ottaa niin paljon kuin annetaan. Jos asioihin ei voi vaikuttaa, voi ainoa keino parempaan tilanteeseen olla muutos. Aina ei tarvita yhtä radikaaleja muutoksia, mutta pienemmilläkin keinoilla saa kesästä paljon enemmän irti, eivätkä ensimmäiset lomaviikot mene stressistä palautumisen. Listasin tähän oman elämäni parhaita keinoja hallita lomaa edeltävää stressiä.

4 keinoa hallita stressiä ennen kesälomaa

4 keinoa hallita stressiä ennen kesälomaa

1. Pidä lomaviikko jo heti kesän alussa. Oma elämäntapamuutoksemme perheessä tehtiin jo vuosia sitten ajoittamalla osa lomasta jo toukokuulle tai kesäkuun alkuun. Jos mahdollista, lähdetään matkalle, jolloin kotikiireet unohtuvat jo lentokentälle. Alkukesän matkoilla keskitytään hyvinvointiin; treenataan, levätään ja nautitaan ja syödään terveellisesti. Sellaisen loman jälkeen kotiin palataan levänneenä ja täynnä uutta energiaa.

Irtiotto arjesta ennen kiieisiä loman aloitusviikkoja saa koko kesän tuntumaan pidemmältä. Silloin alkukesän kylmät säät eivät  harmita, kun on jo päässyt nauttimaan lämmöstä ja kesäkuun työkiireetkin on helpompi hallita ladatuilla akuilla.

2. Kiinnitä enemmän huomiota perusasioihin: Liiku enemmän, syö säänöllisesti ja nuku tarpeeksi.

Treeni ja hyvä kunto lisää aina energiaa ja auttaa jaksamiseen. On iso virhe vähentää liikkumista nyt ja ajatella, että liikutaan sitten lomalla. Liikunta parantaa unta ja keskittymiskykyä –  ja päinvastoin.

Ruokailuun kannattaa kiinnittää extra-huomiota. Väsyneenä valitsee helpommin huonoja ja nopeita hiilareita, kun taas tuoreet marjat, kasvikset, hedelmät ja hyvälaatuiset öljyt ja proteiinit pitävät yllä vastustuskykyä ja jaksamista.

Väsymystä torjutaan riittävällä unella. Ainakin itse helposti valvon ihan liian myöhään valoisina iltoina ja herään kuitenkin tavallista aikaisemmin auringon noustessa. Tällä hetkellä laitan kellon illalla soimaan muistuttamaan nukkumaan menosta.

3. Nauti kesästä aina kun voit

Vaikka olisit väsynyt, unohda sohva ja järjestä itsellesi vaikka pieniä hetkiä nauttia kesästä. Tutkimusten mukaan jo viiden minuutin hyvin käytetyillä tauioilla on merkitystä mielenhallintaamme. Käy lounastauolla kävelyllä ja hengitä rauhallisesti raikasta happea. Mene illalla metsään tai rannalle. Pakkaa päivällinen koriin ja syö se puistossa picnicillä. Tee niitä asioita, joita ei talvella ole tarjolla ja pian huomaat, että lomafiilis on mahdollista aloittaa jo ennen kesälomaa.

4. Hoida asia kerrallaan 

Kaiken tehokkuuden salaisuus on ajatusten hallinta. Keskity yhteen asiaan kerrallaan. Tee valmiiksi seuraavan päivän lista (älä ylimitoita sitä!) asioista, jotka haluat saada hoidettua päivän aikana. Ota asia kerrallaan, ja älä tee samaan aikaan muuta. Kun lista on valmis, voit vapauttaa mielesi tekemättömien töiden tunteesta ja ajatella, että huomenna sitten keskityt niihin.

Kun taas olet nauttimasta kesästä, keskity siihen kaikin aistein. Haistele kielojen tuoksua, tunne aurinko ihollasi ja nauti luonnosta tai hyvästä seurasta. Kaiken viisauden salaisuus on se kaikkein vaikein opittava; meillä on aina kuitenki vain tämä hetki käytössämme. Käytetään se mahdollisimman hyvin, oli se sitten työtä tai lepoa. Parasta harjoitusta mielenhallintaan voi kokeilla pienillä mediaatiohetkillä, keskittyä ihan vain hengitykseen ja päästä irti kaikista ajatuksista, pariksi minuutiksi kerrallaan. Pian aivot oppivat rentoutumaan kiireenkin keskellä ja vaelteleva mieli pysymään kurissa.

Kuvat ennen illallista kohteessa Levante Beach Resort, jossa vietimme tämän vuoden hyvänolon matkan; täydelliset puitteet monipuoliseen liikuntaan, terveellisen syömiseen ja kauniista ympäristöstä nauttimiseen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *