10 faktaa Ayurvedasta

  10 faktaa Ayurvedasta

10 faktaa Ayurvedasta

Olen silloin tällöin kirjoitellut blogiin Ayurvedasta. Innostuin sen opeista jo vuosia sitten, kun joogaopettajani ja Ayurveda-asiantuntija Riitta Jeskanen toi joogatunneillemme mukaan aurvedisia oppeja, jotka moninkertaistivat joogan tuottaman hyvän olon ja rennon fiiliksen. Stressi jäi joogasaliin ja palasin kotiin energisenä. Innostuin, halusin tietää lisää ja kävin Riitan ja ayurvedalääkärin järjestämiä kursseja; öljyhierontaa, intialaista päähierontaa ayurvedista ruoanvalmistusta jne.

Tämä kaikki jäi muhimaan mielensopukoihin, josta se on nyt heräillyt uuteen innostukseen. Niin kuin sanotaan, kaikelle on aikansa ja juuri nyt Ayurveda tuntuu kiehtovan minua ja loksahtavan omaan elämääni uudelleen. Riitta otti minuun yhteyttä juui oikeaan aikaan, tapasimme – pian tapasimme uudelleen ja nyt olen aloittanut Ayurvedan opiskelemisen, soveltamisen ja pohtimisen yhdessä Juliaanan kanssa Riitan valmentamana. Nyt kun olen avannut sille taas ovet omaan elämääni ja löytänyt siitä apua jo moniin asioihin omassa elämässäni, näen myös ympäristössäni jatkuvaa tarvetta luonnonmukaisten Ayurveda-oppien hyödyntämiselle ja jakamiselle.

Keräsin tähän pienen tietopaketin aiheesta.

Zen

Ayurveda pähninänkuoressa

1 Se on 5 000 -vuotias, yksi maailman vanhimmista terveydenhoidon järjestelmistä, ja sisältää koko elämän kattavan sekä ennaltaehkäisevän että hoitavan näkökulman.

2 Ayus tarkoittaa elämää ja Veda tiedettä ja ymmärrystä, Ayurveda elämisen taitoa. Ayurvedan juuret ovat Intiassa, kuten myös esim.  desimaalijärjestelmä, algebran, negatiiviset luvut ja monen tähitieteellisen oivalluksen. Ayurvedaa kutsutaan Intian kruununjalokiveksi ja sillä on Intiassa oma ministeriö.

3 Maailman terveysjärjestö (YK:n WHO) lukee Ayurvedan yhdeksi niistä täydentävistä hoitomuodoista, joiden käyttöä rinnakkain länsimaisen lääketieteen kanssa tulisi kehittää edelleen.

4 Ayruveda-sairaaloita on nykyään Euroopassakin, mm. Saksassa ja Englannissa.

5 Ayurveda käsittelee ihmisen hyvinointia kokonaisvaltaisesti ja yhdistää ihmisen anatomiset (fysiikka), psykologiset (mieli) ja energeettiset (henkisyys) ominaisuudet.

6 Ayurveda huomioi myös ihmisen elämän harmoniassa ympäristön, luonnon, vuoden- ja vuorokauden aikojen mukaan. Se huomioi ihmisen aistit, aistittavissa olevat elementit (alkuaineet).

7 Ayurveda jakaa ihmiset ominaisuuksiensa perusteella doshiin, olemuksiin, ja käsittelee näin jokaista yksilöllisten tarpeiden ja haasteiden näkökulmasta. Elämää, terveyttä ja energisyyttä suojellaan omaa doshaa tasapainottamalla ayurvedan opettamin monin käytännöllisin keinoin.

8 Ayurveda opettaa terveyden hoitamista ja elämänhallintaa paljon länsimaista lääketiedettä laajemmin; mm. ruokavalion, yrttivalmisteiden ja ruokailutapojen, unirytmin, liikunnan ja joogan, hieronnan, aroma- ja fysioterapian ja mielenhallinnan keinoilla.

9 Ayurvedinen käsitys terveestä ihmisestä on myös tasapainoinen, energinen, kaunis ja onnellinen versio omasta itsestään.

10 Ayurveda on oikeastaan vastapaino nykyaikaiselle välineurheilulle, lääkkeiden käytölle, tehokkuuden ihannoimiselle ja kiireiselle ja stressaavalle elämäntyylille. Se auttaa ihmistä löytämään tasapainon itsensä, luonnon ja ympäristön kanssa tuhansia vuosia toimineiden yksinkertaisten menetelmien avulla, samalla oma tietoisuus, stressinsietokyky ja energiataso kasvavat.

Jooga kädet

Tulen jatkossakin kirjoittamaan Ayurvedasta ja sen konkreettisesta soveltamisesta nykypäivän elämään. Nyt haluaisin kysyä sinulta – oletko myös kiinnostunut Ayurvedasta? Onko sinulla jotain terkempaa mielessä? Vääriä kysymyksiä ei ole – ja jos omat tietoni eivät riitä, konsultoin asiasta Riittaa.

hyvinvointi ayurveda
Kommentit (2)
  1. Hanna-Leena
    18.4.2019, 10:45

    Ihanaa! Ayurveda kiinnostaa ja siitä on tosi vähän tietoa blogeissa. Minua kiinnostaisi saada vinkkejä parempaan nukkumiseen.

  2. Olisi kiinnostavaa tietää, mikä on oma dosha? Miten se määritellään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *