Voiko kirjan kirjoittamalla tienata?

”Ei kirjan tekemisellä taida kovin hyvin tienata, eikä ainakaan pääse rikastumaan? Kirjan kirjoittaminen taitaa olla enemmän harrastus ja tuollaista puuhastelua?”

Tällaisia kysymyksiä ja toteamuksia kuulin useampaan kertaan kirjaprojektini aikana. Itseasiassa yllätävän usein..

Kirjaprojektin kimppuun euron kuvat silmissä?

Kirjan kirjoittaminen oli minulle ensisijaisesti mahtava tilaisuus toteuttaa unelma ja haave, jota olin pidellyt sydämessäni lapsuudesta asti. Ja kyllä: kirjan kirjoittaminen oli minulle enemmänkin työn ohella toteutunut projekti, jonka ajattelin olevan ensisijaisesti uusi ja jännittävä kokemus.

Euron kuvat eivät kiillelleet ensimmäisinä silmissä, eikä kirjan kirjoittaminen ollut minulle missään muodossa ensisijaisesti tapa tienata rahaa. Motiivit olivat muualla.

Näin jälkikäteen tuota reilun vuoden mittaista ajanjaksoa on ollut hauska muistella. Enpä olisi uskonut, että kaiken jännittävän, uuden ja hauskan lisäksi kirjan kirjoittaminen voi olla myös taloudellisesti kannattavaa, ja käyhän se ihan työstäkin.

Kävin monta keskustelua tuon vuoden aikana, eri ihmisten kanssa, jossa pohdittiin, että kirjamyynti taitaa olla niin vähäistä, että hauskaksi kokemukseksi tuo kirjoittaminen ja esikoisrkirjan julkaisu taitaa jäädä. ”Vain harvoista kirjoista tulee hittejä” , minulle sanottiin.

Kustannustoimittaja ja ystäväni Jenny Belitz-Henriksson keskiviikkona Tammen kesäjuhlilla Suomenlinnassa.
Sain viettää Tammen kesäjuhlissa tällä viikolla myös antoisan keskusteluhetken Kaisa Jaakkolan kanssa, jolta ilmestyy uutuuskirja palautumisesta.

Ison kustantamon huomassa

Käytin kirjan suunnitteluun, teksteihin, kuviin ja muuhun siihen liittyvään satoja, ellen tuhansia tunteja. Kirjan tekeminen ei kuitenkaan missään vaiheessa tuntunut varsinaisesti työltä. Nautin koko prosessista valtavasti ja opin mielettömästi uutta.

Se, että oman kirjansa kustantajaksi saa yhden suomen suurimmista kustantamoista, vaikuttaa tietysti myös paljon. Tuskin olisin ollut Aamu-Tv:ssä, eri lehdissä ja radioissa puhumassa kirjastani, ilman Tammen tehokasta markkinointikoneistoa. Sosiaalisen median vaikutus kirjan suosiolle on ollut myös kiistatta suuri.

Ilman sitä, että sain kirjan kuvaajaksi Jenni Virran, ei kirjastani olisi tullut noin kaunis ja visuaalinen opus. Toisaalta, yksi keskeisimmistä tavoitteistamme oli tehdä juuri ”kaunis treenikirja”. Niitä ei tuntunut vielä kirjakauppojen hyllyistä löytyvän.

Ruokatarjoilu oli todella maukas ja monipuolinen. Kuten olisi ollut juomatarjoilukin, mutta lähdin juhlista jo kahdeksalta 🙂
Uniikki Suomenlinna.

Leena Lehtolaisen muotokuva paljastettiin Tammen kesäjuhlassa.

 

Kirjat eivät katoa

Yhtä kaikki. Kun nyt tiedän, miten paljon kirjaani on ostettu, miten moni on löytänyt aidosti liikunnan ilon ja uuden asenteen treenaamista kohtaan, ja on saanut päiviinsä lisää virtaa kirjani avulla, olen todella iloinen ja kiitollinen.

Bonuksena sain vielä viime viikolla kotiin kirjeen tekijänpalkkiosta. Meinasin pyllylleni lentää, mukava summahan myydyistä kirjoista oli kertynyt! Toisaalta, kirjan työstämiseen käytetyistä sadoista tunneista sai näin myös korvauksen.

Kaikki tuntuu siis menevän treenikirjani kohdalla nappiin. Sille oli selkeä tilaus tänä digitaalisen materiaalin aikakautena, jolloin tuutit tursuavat, jos jonkilaista (ilmaista) treeniohjetta. Myynti taisi yllättää minun lisäkseni myös kustantajan. Tai sitten ei yllättänyt. Ehkäpä kustantamossa osataan aavistaa tällaiset ilmiöt jo etukäteen.

Keskiviikkona juhlimme Tammen kesäjuhlissa Suomenlinnassa. Oli ihana tavata kustannustoimittajani ja ystäväni Jenny Belitz-Henriksson, jota ilman tätä kirjaa ei koskaan olisi tehty.

Jennyn kanssa on aina hulvattoman hauskaa.

Kirjan kirjoittamalla voi siis myös tienata. Ja kirjan kirjoittamisen ei tarvitse olla puuhastelua tai pelkkä harrastus. Hyvä idea voi kantaa kauas.

Minulle esikoiskirja oli unelmien täyttymys ja bonuksena päälle tuli vielä sadat ja sadat viestit, joita olen saanut kirjani ostaneilta lukijoilta. On mahtava kuulla, kuinka he ovat onnistuneet kirjan avulla löytämään treenille ja liikunnalle aikaa, tai innostuneet kotona treenaamisesta.

Se on tässä kaikessa ehdottomasti parasta!

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Minkäkokoiset juoksulenkkarit kannattaa ostaa?

Haluatko osallistua kesätreenihaasteeseen #treenaakokokirja ? Pääset haasteeseen TÄSTÄ

Kiirehdimme klo kahdeksan lauttaan.
Kommentit (3)
  1. Kotitreenaaja
    9.6.2018, 04:19

    Hyvä kirjoitus, kiva kuulla että treenikirjalla hyvä menekki, minullakin ko kirja ahkerassa käytössä

  2. Sanna/Kototeko
    9.6.2018, 09:27

    Ihan mahtavaa! Hienoa kuulla, että kaikki se työ ja vaiva näkyy myös tilillä. ❤ Täytyy kyl hankkii tää kirja. ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *