Valelikinäköisyys vaanii ruuduntuijottajaa + piilarivinkki liikkujalle

Kaupallinen yhteistyö: Silmäasema

Yllätys oli melkoinen, kun lähdin hakemaan Silmäasemalta piilolinssejä likinäköisyyteeni. Perusteellinen näöntarkastus paljasti jotain ihan muuta, kuin odotin. Sain kuitenkin erinomaista palvelua ja ohjeita, joilla voin helpottaa huomattavasti arkeani.

fullsizerender-41
Ammattitaitoinen optikko toimii silmien parhaaksi – Kuvat: Jenny Paalijärvi
fullsizerender-40
Onneksi hakeuduin näöntarkastukseen.

fullsizerender-38
Näköni on melko hyvä. Koen kuitenkin tarvitsevani silmälaseja, varsinkin tilanteissa, joissa minun tulee nähdä kauas, kuten autoa ajaessa, pyöräillessä, luokkatilanteessa työssäni opettajana, sekä liikenteessä. Vaikka edellinen näöntarkastukseni oli kesällä, olen ollut huomaavinani, että turvaudun laseihin yhä useammin. Siksi havahduin epäilemään, että mitä jos näköni onkin huonontunut.

Talven laskettelu- ja hiihtoreissut lähestyvät. Lisäksi pyöräilen kesäisin paljon. Silmälasit ovat näissä hommissa hankalat, joten mukavat piilolinssit olisivat kultaakin kalliimmat. Silmälasit menevät helposti ulkolajeissa huuruun, mikä voi olla hengenvaarallista.

Itse en ole ennen piilareita käyttänyt, ja olinkin kuullut joiltakin ystäviltäni, että piilolinssit ovat hankalat tai epämukavat, sekä voivat ärsyttää silmiä. Siksi tartuinkin tarjoukseen sovittaa uusia, Johnson&Johnson Acuvue oasys –  piilolinssejä Silmäasemalla. Löytyisikö näistä piilareista likinäköiselle sporttaajalle ratkaisu?

fullsizerender-45
Piilolinsseissä oleva pieni koodi varmistaa, että linssi tulee silmään oikein päin.
fullsizerender-46
Linssi oli helppo laittaa silmään!

Näöntarkastuksessa kuitenkin paljastui jotain odottamatonta. Minulla huomattiinkin olevan pikemminkin ns. valelikinäköisyyttä. En ollut koskaan kuullut moisesta, mutta optikko Tiina Lahtinen Turun keskustan Silmäasemalta kertoi, että se on yleistä paljon päätetyötä tekevien keskuudessa. Silmät väsyvät tuijotettaessa tietokoneen tai jonkin muun päätelaitteen ruutua pitkiä aikoja. Kun yrittää jälleen nähdä kauas, on näkymä epätarkka ja utuinen. Tämän olin tulkinnut näön huononemisena.

fullsizerender-36

Lahtinen antoikin minulle erinomaisia vinkkejä, miten voisin parantaa tilannetta: ensinnäkin, hän kehotti luopumaan laseista istuessani päätteellä. Toiseksi hän neuvoi lepuuttamaan silmiä tasaisin väliajoin, joka tarkoittaa sitä, että katse pitää irrottaa ruuduista ja siirtää jonnekin kauas. Loistava vinkki oli myös puhelimen sekä tietokoneen sinivalon vähentäminen. Sinivalo vaikeuttaa unensaantia, vaikuttaen unihormoni melatoniiniin. Puhelimessa (iPhone6) sinivalon sai pois asetuksissa kohdassa nightsift ja läppärin näytön kirkkautta voi säätää lämpimämmäksi ja himmeämmäksi.

fullsizerender-34

Näöntutkimuksessa selvisi yllätyksekseni, että tarvitsenkin plussaa lukiessani ja katsoessani lähelle. Siksi sainkin nyt testaukseen Johnson&Johnson Acuvue Oasys with Hydraluxe –piilolinssit, päätetyöskentelyä ja lukemista varten. Olen nyt käyttänyt piilolinssejä pari viikkoa ja kokemukset ovat olleet erittäin lupaavia. Piilarit on todella helppo laittaa silmiin. Ihan ensimmäisessä sovituksessa koin pientä ”roska silmässä” -fiilistä, mutta se kaikkosi nopeasti käytön myötä.

fullsizerender-33

fullsizerender-36
Liikkujan on helppo hymyillä – ilman treeniä hankaloittavia silmälaseja

Pienen linssissä olevan koodin ansioista tietää, milloin linssi on oikeinpäin. Linssit ovat myös ihanan pehmeät ja kosteuttavat. Myös pois ottamisen oppi helposti. Näissä piilareissa on UV-suodatin, joten ne toimivat myös niin rinteessä ja hiihtoreissuilla kuin fillarilenkilläkin.

Tärkeimmiksi seikoiksi piilolinssien käytölle Lahtinen totesi hyvän hygienian, silmien kosteuttamisen ja lepuuttamisen. En ole ymmärtänyt, miten paljon tietokoneella istuminen ja lähelle katsominen rasittaa silmiä! Nyt, kun kokeet ja kurssit lukiossa ovat muuttuneet sähköisiksi, tulee näyttöä tuijotettua tuntejakin putkeen. Lisäksi bloggaan.

fullsizerender-33

Uutuuspiilolinssit ovat käyttömukavuudeltaan niitä testanneiden mukaan ylivoimaiset ja ne istuvat hyvin. Nämä piilarit ovat saatavilla vain Silmäasemalta, joten jos koet piilareille tarvetta, suosittelen varaamaan ajan sovitukseen. Ensisovitukseen kuuluu aina myös jälkitarkastus 1-4 viikon päästä, jolloin varmistetaan, että piilolinssit toimivat kuten pitää, ne ovat mukavat päässä ja, että silmät voivat hyvin.

fullsizerender-36

Seuraavana minulla on hankinnassa lähilasit plus-voimakkuuksilla ja tietysti kauas tuijottelun lisääminen. Jatkuva lähityöskentely on silmälle sama asia, kuin pelkän hauiskäännön veivaaminen lihaksille: kyllä alkaa pikkuhiljaa kramppaamaan! Lisää taivaanrannanmaalailua siis minulle. Ja silmilleni. Sporttaajalle ja aktiiviliikkujalle erinomaisesti sopivat Acuvue Oasys hydraluxe -piilolinssit, joita voin omien käyttökokemuksieni mukaan lämpimästi suositella, saat nyt edulliseen hintaan tästä linkistä.

Onko teissä piilareiden käyttäjiä? Silmälasit vai piilarit treeneissä? Oletteko kuulleet tai kärsineet valelikinäköisyydestä?

<3 Anna

Lisätietoa uutuustuotteesta löydät täältä

Lue myös edellinen postaukseni talvijuoksusta sekä aamutreenaamisesta

Postauksen kuvat: Jenny Paalijärvi

fullsizerender-37

 

 

Kommentit (1)
  1. Joogaa juuri sellaisena kuin olet - Kauneus & Terveys -blogit
    19.1.2017, 08:08

    […] myös edellinen postaukseni ruuduntuijottelusta sekä talvijuoksijan […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *