Tältä tuntuu kokonaiskuormitus

Kummallinen raskas tunne koko kehossa, väsymys ja fiilis, ettei tee mieli urheilla. Katkonainen uni ja tunne siitä, etteivät ennen mielihyvää tuottaneet asiat nyt sytytä ja innosta. Esimerkiksi ajatus treenaamisesta ei polttele takaraivossa, vaikka normaalisti oikein odotan omia liikuntahetkiäni. Liikun yleensä jollain tavalla joka päivä, nyt treenaamaan ei tehnyt edes mieli.

Kun kerroin instastooreissani, että viime viikko meni ilman hikitreenejä näiden fiilisten takia, sain samantien kymmeniä viestejä teiltä. Moni teistä oli arjen alettua kokenut samaa: kokonaiskuormitus oli noussut liian suureksi.

Olen jo oppinut, että tämä olotila ei kerro laiskuudesta tai saamattomuudesta.

Vielä nuorempana olisin viitannut näille fiiliksille kintaalla ja lähtenyt lenkille tai salille, vaikka sitten väkisin, mutta en enää. Olen jo oppinut, että tämä olotila ei kerro laiskuudesta tai saamattomuudesta, eikä siihen auta se, että puskee itseään yhä kovemmin eteenpäin, vaan siitä, että nyt tarvitaan taukoa kovasta treenistä. Siksi keskityinkin viime viikolla hyötyliikkumaan ja kävin kävelemässä. Lisäksi tein konkreettisia muutoksia ravitsemuksessa ja kiinnitin huomiota uneen. Olen sekä fyysisesti että henkisesti tuntenut, miten voimavarat ovat palanneet pikkuhiljaa takaisin.

Mikä on kokonaiskuormituksesi?

Kehomme reagoi kaikkeen stressiin samalla tavalla, oli se sitten peräisin työpaineista, kiireen tunnusta, huonosti nukutuista öistä, kovista treeneistä, sairaudesta tai ihmissuhdehuolista. Aina emme edes ymmärrä sitä, että mukavatkin asiat voivat tuoda stressiä, kuten uusi työ tai tiukka treeni.

Arjen alettua strssitekijöiden määrä on, ainakin minulla, kymmenkertaistunut ja keho reagoi, kuten sen täytyy, eli aktivoimalla biologiset stressijärjestelmämme, jotta suoriutuisimme ja selviytyisimme tilanteesta parhaalla mahdollisella tavalla.

Aina emme edes ymmärrä sitä, että mukavatkin asiat voivat tuoda stressiä, kuten uusi työ tai tiukka treeni.

Kun arjen rattaat lähtevät pyörimään kiihdyttää kehommekin kierroksia. Tämä heijastuu helposti uneen, mielialaan ja yleiseen jaksamiseen. Kokonaiskuormitus nousee helposti todella suureksi. Kun lasketaan yhteen työkiireet, lasten harrastusrumban alkaminen, tiukat aikataulut ja vielä lisäksi ahdistus ja epävarmuus tulevasta tämänhetkisen koronatilanteen takia, on älytöntä kuvitella, että tarvitsisimme tässä vaiheessa tiukkoja HIIT-treenejä, maksimivoimarääkkiä salilla ja äärirajoille vietyjä sykeharjoituksia.

On ok pitää tauko

Olisi hyvä tunnistaa oma kokonaiskuormituksensa arjessa, jotta keho ja mieli saisivat myös palautua. Kannattaa listata oman elämänsä stressitekijöitä ja punnita, mahtuuko tähän yhtälöön nyt tiukkoja treenejä. Ovatko hikijumpat todella nyt minulle hyväksi vai pikemminkin haitaksi? Millä muilla keinoin voisin vähentää stressiä?

On turha soimata itseään muutaman päivän, tai pidempäänkin jatkuneesta treenitauosta. Se ei tee kenestäkään huonokuntoista tai lihota. Päinvastoin: treenit voivat tauon jälkeen kulkea huomattavasti paremmin ja kehitystä tulee todennäköisemmin.

Treenitauko ei tee kenestäkään huonokuntoista tai lihota.

Sen sijaan kevyt liike voi auttaa palautumisprosessien käynnistymisessä. Parasympaattisen hermostomme tehtävä on rauhoittaa, rentouttaa ja palauttaa, mutta parasympaattinen hermosto ei pääse hoitamaan tehtäviään, jos jatkuvasti puskemme lisää kierroksia.

Olen oppinut kuuntelemaan itseäni aidosti ja siirryn suosiolla tällaisessa tilanteessa lempeämpien lajien pariin. Jotta voimavaroja riittäisi ja pystyisin myös palautumaan, tarvitsen taukoja ja rauhallisempaa tahtia. En piiskaa itseäni väkisin lenkille, vaan odottelen sopivampia aikoja.

Jos sinun on vaikea pysähtyä ja rauhoittua, kannattaa pohtia myös, mistä se voi johtua. Pelkäätkö, että jos pysähdyt, joudut kohtaamaan ikäviä asioita tai tunteita? Omat uskomukset istuvat tiukassa ja tutuista rutiineista voi olla vaikea irtaantua, vaikka keho kertoisi muuta.

Kehoa on kuitenkin syytä kuunnella ja viikon kevyemmän liikkumisen jälkeen kovemmatkin treenit maistuvat taas tällä viikolla aivan ihanilta! Minulla on ollut energiaa, unen laatu on palautunut aiemmalle tasolleen ja kroppa tuntuu taas keveältä ja valmiilta lähtemään liikkeelle.

Oli hyvä, että himmasin hetkeksi ja käänsin katseen omaan palautumiseeni. Palaset loksahtivat taas kohdilleen.

Kiinnostaisiko teitä kuulla lisää konkreettisia vinkkejä siihen, miten palaudun arjessa ja pystyn treenaamaan peräkkäisinäkin päivinä?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Kyllä mulla on päiviä, jolloin ei kiinnosta eikä jaksa

Tuu someen @ansaivo

treeni-ja-ravinto palautuminen kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (12)
  1. Kyllä kiinnostaa! Kiitos, kun otit tämän aiheeksi. Tärkeää muistutella kuuntelemaan omaa kehoa.

    1. annasaivosalmi
      25.8.2020, 16:18

      Kiitos kommentista! On se, niin tärkeää. Itse tarvitsen aika-ajoin ihan samanlaista muistutusta 🙂

  2. Tosi hyvä ja ajankohtainen postaus! Kiinnostaa sun vinkit palautumisesta! 🙂

    1. annasaivosalmi
      25.8.2020, 16:18

      Kiitos, kiva kuulla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *