Syysloma lasten ehdoilla

Kuten instagramin puolella kerroinkin, olen jo jonkin aikaa haaveillut perhelomasta jossain lämpimässä maassa koululaisten syysloman aikaan. Olin katsellut jo hieman etelmänmatkoja ja fiilistelin jo lämpöä, aurinkoa ja valkoista hiekkaa.

Itseasiassa näin jo itseni biksuissa altaalla ja aamulenkeillä sinisen meren äärellä. Tai sittenkin ehkä jokin suurkaupunki Euroopassa: näkemistä, kokemista ja ihmettelyä porukalla. Miten olisi vaikka Pariisi tai Lontoo?

Viikonloppuna pidimme perhepalaverin, jossa otin matka-aikeet puheeksi kaikkien kesken. Vaikka aihe oli (ainakin minun mielestäni!) mukava, ei riemunkiljahduksia kuulunut.

Lapset eivät innostuneet Kanariansaarista tai muista rantakohteista, “koska siellä on jo käyty”. Kanaria ja Kreikka on nähty. Okei. No olimmehan viime syksynä Fuerteventuralla, mutta ei se nyt tietenkään tarkoita, että koko Kanaria olisi koluttu. Euroopan kaupungit eivät saaneet myöskään kannatusta. Euroopan rantalomakohteetkaan eivät lapsia innostaneet. He halusivat kokea jotain uutta.

Jotain uutta!

Lapsilla oli vain yksi toive. He halusivat ruotsinlaivalle. RUOTSINLAIVALLE.

Kaikki kaverit ovat kuulemma olleet laivalla ja he eivät koskaan. Jaahas.

Ei se nyt ihan sama asia ole kuin omat haaveeni auringosta ja hiekkarannoista.. Meri toki kuuluu tähänkin skenaarioon, mutta siinä ne minun ja lasten haaveiden yhtymäkohdat sitten olivatkin.

Laivaristeily ei ollut ihan sitä, mitä minä olin syyslomalta ajatellut.

Aurinkoon vai laivalle?

Vai että ruotsinlaivalle. Olen asunut ikäni Turussa ja laivoilla on nuoruudessa rampattu vähän liiankin kanssa. Lähinnä siellä on juostu bilereissuilla ja muistot eivät ole kovin hääppöisiä: paljon ihmisiä, jonoja, eikä oikein muuta tekemistä, kuin istua baarissa tai kuljeskella tax freessä. En voi sanoa, että mielikuvani laivamatkustamisesta olisi mitenkään freesi ja nautinnollinen.

Mutta ymmärrän toisaalta, että lapset hinkuvat kokemuksia, joita heiltä puuttuu ja, joita kaverit ovat kehuneet.

Päätin kuunnella lapsia. Mutta ihan pelkkään risteilyyn ei minun kompromissikyvyilläni nyt kuitenkaan päästy. Sain instaan hyviä vinkkejä, miten Ruotsin reissusta saa rakennettua kivan kokonaisuuden. Kiitos teille! Suunnittelin matkakokonaisuuden, johon toivottavasti kaikki neljä perheenjäsentämme voivat olla tyytyväisiä.

Päiviksi Tukholmaan

Varasin menomatkaksi lennot, koska Tukholmaan pääsee kätevästi suoraan Turusta alle tunnissa. Nopeasti perillä kohteessa: koko loma vielä edessä. Me like!

Lisäksi muutama yö Tukholmassa: kulttuuria, nähtävyyksiä, kauppoja ja lapsille jotain kivaa ohjelmaa. Gröna Lund (onkohan se vielä lokakuussa auki?), Skansen, Kulturhuset, kuninkaanlinna, vanhakaupunki. Mitä muuta?

Ja sitten takaisin tullessa se lasten kohokohta: eli laivamatka.

Olen tyytyväinen, koska tämä ratkaisu tuo meille kaikille jotain. Lapset pääsevät laivalle ja me aikuiset pääsemme kaupunkilomalle ja hotelliin muutamaksi yöksi. Samalla voimme tutustua Tukholmaan, joka sopii oivasti tähän tilanteeseen, jossa kumpikin lapsi on aloittanut koulussa ruotsin kielen opiskelun.

Lapset eivät välttämättä kaipaa matkoilta upeita puitteita tai kaukomaita. He voivat arvostaa ihan eri asioita, kuin me vanhemmat. He voivat haaveilla pienistä asioista, jotka ovat toteutettavissa paljon pienemmällä budjetilla ja kaiken lisäksi ihan lähellä. Yhdessä tekeminen ja yhdessä oleminen ovat tärkeintä. Ja jonkin uuden kokeminen ja näkeminen.

Ainakin tämän opin keskustelusta, jonka onneksi kävimme yhdessä.

Lasten ehdoilla (osin) siis mennään tuleva syysloma. Tukholmaan ja takaisin. Ja laivallekin päästään. Mutta me aikuiset saamme myös pienen kaupunkilomamme Euroopassa.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Rohkea vai sittenkin vain itsekäs?

Viime syksynä olimme Fuerteventuralla. Paikka oli ihana! Tässä olemme, niin kuin näkyy, eläintarhassa.

 

 

kauneus
Kommentit (12)
 1. Vasa-laiva voisi olla teitä kiinnostava kohde.
  Lomanne kuulostaa mainiolta kompromissilta!

  1. annasaivosalmi
   24.9.2018, 15:40

   Kiitos vinkistä! Kompromissi se oli, loma näyttää kuinka hyvä 🙂

 2. Ehdottomasti Fotografiska!
  Sieltä löytyy myös Paul Svenssonin loistava ravintola saman katon alta.

  1. annasaivosalmi
   24.9.2018, 15:40

   Kiitos vinkistä 🙂 Tänne pitää päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *