Perinteinen lohikeitto inkiväärillä – maistuu koko perheelle!

Kun ilmat viilenevät, alkaa minun tehdä taas mieli kuumia keittoruokia. Lohikeitto on klassikko, joka maistuu meidän koko perheelle. Lohikeitto tuo mieleen hiihtolenkin jälkeisen fiiliksen tai äidin ruokapadat.

Lohikeitto on helppo valmistaa, sillä keitto valmistuu ainesten pilkkomisen ohessa itsekseen. Terästin tällä kertaa lohikeittoa pienellä määrällä tuoretta inkivääriä. Se antoi mukavan makusäväyksen, ja myös vastustuskykyä syysflunssia vastaan. Inkivääri on tuttu aasialaisista lohikeitoista, mutta minä lisäsin sitä nyt tähän ihan perinteiseen versioon. Toimii!

Tosin ennen, kuin lykkäsin inkiväärin keittoon, konsultoin ystävääni Mari Pirilää, joka on varsinainen ruokanero. Mari oli sitä mieltä, että tuore inkivääri voi tosiaan keittoon sopia erinomaisen hyvin, mutta määrä kannattaa pitää maltillisena, ja inkiväärin kannattaa antaa kiehua liemessä pidempään, jotta maku hieman tasoittuu, eikä ole esim. lasten makuun liian ärtsy. Neuvo oli tosi hyvä! Keitosta tuli älyttömän maistuvaa.

Yritän syödä rasvaista kalaa pari kertaa viikossa, koska siinä on terveellistä pehmeää rasvaa sekä D-vitamiinia. Lohi on oikeaa superruokaa, myös aivoille. Lohi vähentää myös kehon matala-asteista tulehdusta.

Uunilohta teimme yhteen väliin niin usein, että siihen vähän kyllästyi. Lohikeitto tuo kivaa vaihtelua. Ja tämä keittohan maistuu vielä seuraavanakin päivänä. Ostin ruodottaman lohifileen, joka oli helppo pilkkoa sopivan kokoisiksi paloiksi. Kalan käsittelyä on turha karttaa.

Perinteinen lohikeitto inkiväärillä

Tästä määrästä tulee iso kattilallinen, josta nelihenkinen perhe syö yhden kunnon aterian, ja seuraavanakin päivänä vielä toisen, varsinkin, jos tarjoilee hyvää ruisleipää keiton kanssa.

Ainesosat:

1kg perunaa

2 isoa porkkanaa

Ruohosipulia ruukullinen

1 kasvisliemi/fonduekuutio

Lohta 500-700g

Pieni pala tuoretta inkivääriä

2 laakerin lehteä

5 kokonaista maustepippuria

Ruokakermaa purkillinen

Voita (vapaaehtoinen)

Suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Tilliä

Valmistus:

Kuori perunat ja lohko ne pienemmiksi suupaloiksi. Lohko porkkanat ja hienonna pieni pala inkivääriä. Laita vihannekset kattilaan ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää mukaan yksi kasvisliemikuutio, pippurit, laakerinlehdet ja silputut ruohosipulit. Keitä perunat ja porkkanat melkein kypsäksi.

Samalla, kun vihannekset kiehuvat, pilko lohi sopivan kokoisiksi palasiksi. Kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää lohet, sekä ruokakerma. Hämmentele hetki, niin, että lohi kypsyy. Kala kypsyy tosi nopsaa! Lisää lopuksi nokare voita antamaan makua. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile tillisilpun ja hyvän ruisleivän kanssa.

Nam! Syksy saa tulla.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Vaikeinta ja kamalinta äitiydessä

Kommentit (6)
  1. Täälä oli sama ruoka ja täysin sama paitsi ei inkivääriä! Oli muuten hyvää ruisleivän kanssa pitkästä ainaa namnam!

    1. annasaivosalmi
      26.9.2019, 06:30

      Lohikeitto on kyllä ihanaa! Inkivääri ei ole mitenkään pakollinen, mutta kaipasin vähän vaihtelua 🙂

  2. Lohikeitto toimii myös mahtavasti ilman kermaa / ruokakermaa – ehkä jopa paremmin kuin kermalla.

    1. annasaivosalmi
      26.9.2019, 06:30

      Ihan varmasti toimii! Pitääpä joskus kokeilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *