Opettajan kesäloma on vähintäänkin kohtuullinen

Olen katsellut opettajan työtä nyt reilu kolme kuukautta hieman etäämmältä siirryttyäni toisiin työtehtäviin, Keventäjille. Kaipuu kouluun ei ole kauheasti vaivannut, mutta nyt yllättäen aloin ikävöidä taas vanhaa ammattiani. Opettajien kesäloma nimittäin alkoi juuri. 2,5 kuukautta tai 10 viikkoa, ihan kuinka vaan. Järkyttävän pitkä loma joka tapauksessa!  Minulle on ehtinyt uudessa työssäni kertyä palkallista kesälomaa peräti kaksi kokonaista päivää. Mihin sitä lähtisi? Ehtiihän tuossa ajassa juuri ja juuri ajaa mökille ja takaisin.

Opettajien kesälomia kadehditaan. Eiväthän opettajat muuta teekään, kuin lomaile. Kesäloman jälkeen on syysloma, sitten joululoma ja hiihtoloma. Opettajana sain jatkuvasti kuulla piikittelyä pitkistä lomistani. Jaksoin hymyillä piilokateellisille ja ihmettelijöille. ”Joo, kyllä sen ajan ihan hyvin kulumaan saa..” totesin, kun joku taas jaksoi päivitellä asiaa.

Opettajana 15 vuotta työskenneeleenä ehdin jo tottua pitkiin lomiin. Toisaalta pitää muistaa, että ensimmäiset neljä vuotta tein opetustöitä ilman kesäloma-ajan palkkaa. On nimittäin tapana, ettei sijaisille makseta kesäloman ajalta,  ja esim. vanhempainlomalta palattiin kesäksi ”töihin”, jolloin sijaisen työsuhde katkesi. No, ei se mitään, viihdyin kesät akateemisesti koulutettuna torimyyjänä.

Opettajana ehdoton hyvä puoli oli se, että loma-ajat osuivat aina samoihin lasten lomien kanssa. Koskaan ei tarvinnut sumplia puolison kanssa lomia lomittain, tai leirittää lapsia ympäri kaupunkia. Toisaalta, joskus lasten ollessa aivan pieniä alkoi jo heinäkuussa laskea päiviä koulun alkuun. Voi koska sitä pääsee taas töihin lomailemaan.

Opettajana lomiensa ajankohtaan ei voinut vaikuttaa itse. Lomat oli pidettävä silloin, kun ne oli pidettävä. Jos mieli matkustaa, piti maksaa matkojen hinnoista koululomalisää. Hiihtolomaviikon laskettelureissuissa tai etelän lomissa oli koulujen lomaviikolla reilu korotus verrattuna muihin aikoihin.

Tällä hetkellä en voi kuin ihmetellä opettajan työn vaativuutta, jonka tajuan osin vasta nyt, opettajan työstä muutaman kuukauden pois olleena. Päivät koulussa ovat hektisiä, eivätkä suinkaan rajoitu pidettyjen tuntien puitteisiin. Ainakin itselläni, lukiossa työskentelevänä, suunnitteluun ja kokeiden korjaamiseen hujahtaa luokkatyöskentelyn päälle toinen samanmoinen aika.

En edes muista opetusajalta viikonloppua, jolloin en olisi tehnyt töitä. Ehkä suurin oivallus on ollut tajuta, kuinka sataprosenttisesti läsnä opettajan työssä ollaankaan. Jatkuvasti. Luokkatilanne on nyt ja tässä. Omiin ajatuksiinsa ei ole mahdollista vaipua tai taukoa pitää silloin kun huvittaa tai väsyttää.

En kadehdi opettajien kesälomia, vaan he ovat todellakin ansainneet ”kesäkeskeytyksensä”. Opettajan työn vaativuuteen peilaten 10 viikon kesäloma on erittäin kohtuullinen. Kuten itsekin tiedän, ei lukuvuosi suinkaan pääty suvivirteen, eikä uusi lukukausi ala pöllähtäneenä elokuun puolivälissä. Moni opettaja tekee töitä tai kouluttaa itseään kesälläkin. Tiedän myös, kuinka tunnollisia ja korkealla työmoraalilla varustettuja ainakin omat kollegani ovat. Tämä ei edesauta lomalle heittäytymistä ja sitä, etteikö työasiat pyörisi mielessä silloinkin, kun pitäisi löhötä rennosti mökin aurinkotuolissa.

Itse en pärjää tätä kesää minulle kertyneellä kahdella kesälomapäivällä vaan aion pitää hieman pidemmän loman, omalla kustannuksellani tietysti.

Aurinkoisia päiviä kaikille opettajille ja nauttikaa lomastanne! Olette sen ansainneet.

<3 Anna

P.S. Tämä kevät on ihka ensimmäinen, jolloin pääsen paikanpäälle katsomaan, kun lapseni saa todistuksen ja laulaa kevätjuhlassa kuorossa. Kaikkina aikaisempina vuosina olen ollut kyseisen päivän töissä.

Lue myös edellinen postauskseni: Elämäni  parhaassa kunnossa. Nelikymppisenä.

IMG_0105

opettajan kesäloma

opettajan kesäloma

Kommentit (3)
  1. Täällä yksi juuri kesälomalle jäänyt opettaja! Itse olen aina ottanut hyvin varovaisesti kantaa oman lomani pituuteen. Olen tehnyt koko työurani pelkästään opettajan työtä. Näin minulla ei ole näkemystä siitä, kuinka rankkaa ja kuormittavaa muunlainen työ on. Siksi en oikein uskalla julkisesti sanoa, että opettaja on lomansa tai kesäkeskeytyksensä ansainnut. Voihan olla, että monessa muussakin työssä samanlainen palkallinen tauko olisi paikallaan.

    Kulunut lukuvuosi on ollut elämäni haastavin, antoisin ja kuormittavin. Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kautta maailman hätä ja kärsimys on luokkahuoneissa hiipinyt iholleni. Olen hyvästellyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen ihanan nuoren miehen, joka pelonsekaisen tuntein palaa kotimaahansa. Olen kuunnellut nuorten kertovan menetyksistä ja sodan arjesta, pelottavista pakomatkoista. Olen iloinnut onnistumisista, yhteisen kielen löytymisestä. Olen nähnyt perheenyhdistämisen riemun. Olen nähnyt, kun kantasuomalainen nuori on saanut alleen siivet, jotka kantavat ja löytänyt oman tiensä.

    Tällä viikolla kevätjuhlissa olen hyvästellyt osan heistä lopullisesti, osan vain kesän ajaksi. Tunteet ovat myllertäneet, liikutuksesta suruun, haikeudesta iloon. Ehkä juuri tämän takia olen sittenkin ansainnut lomani. Olen opettajana työssä koko persoonallani. Pitkän loman jälkeen jaksan taas, omat akut ladattuna, uskoa hyvään, uskoa opiskelun voimaan, ja kannatella monenlaisesta taustasta tulevia nuoria, kohti valoisaa tulevaisuutta.

    1. annasaivosalmi
      13.6.2017, 09:19

      Moikka!

      Kirjoitat kyllä todella upeasti työstäsi ja siihen liittyvistä haasteista, mutta toisaalta, tekstistäsi välittyy vahvasti se, miten sydämellä, persoonallasi ja tunteella työtäsi teet. Ja uskon, että niin tekee moni muukin opettaja. Olet todellakin lomasi ansainnut! Ihanaa kesää sinulle ja kiitos, kun kävit kommentoimassa. 🙂

      Anna

  2. Katseen kohteena - Aamusta iltaan kameran edessä - Anna Saivosalmi
    12.6.2017, 22:32

    […] Lue myös edellinen juttuni:Ovatko opettajien kesälomat liian pitkiä? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *