Nukutko korvatulpilla? – Kannattaako?

Ensimmäinen yöni korvatulpilla sijoittuu aikaan, jolloin nuorempi lapseni syntyi. Kaksi alle kaksivuotiasta lasta tietää rikkonaisia öitä. Olen herkkäuninen ja heräsin jokaikiseen rasahdukseen ja inahdukseen. Korvatulpilla sain edes jotenkuten nukuttua ja heräsin vasta, kun minua oikeasti tarvittiin, esimerkiksi imettämään.

Totuin tulppiin, jopa niin hyvin, että niistä alkoi tulla vakiovaruste, ehkä neuroottisuuteen asti. Kun lähdin matkalle tai tiesin nukkuvani muualla kuin kotona, olivat korvatulpat ensimmäisenä pakkauslistalla. Jopa paniikki saattoi iskeä, jos jostain syytä huomasin unohtaneeni tulpat kotiin.

Uskon, että korvatulppiin syntyi jonkinlainen psyykkinen riippuvuus. Tietoisuus lähellä olevista korvatulpista oli rauhoittavaa ja ajattelin, että ainoastaan niiden kanssa saan nukuttua hyvin ja keskeytyksettä.

Tuosta pikkulapsiajasta lähtien olen nukkunut tulpat korvissa jokaikinen yö. Koskaan ei ole käynyt niin, että en olisin herännyt silloin, kun minun tarvitsee herätä. Äänet kyllä kuuluvat tulppienkin läpi, mutta vaimeampina. Herää kyllä puhelimen herätysääneen ja jopa siihen, jos Jaakko kuorsaa vieressä. Silti tulpat antavat minulle rauhaisammat ja laadukkaammat unet, kuin jos nukkuisin ilman. Näin uskon.

Onko korvatulpista haittaa?

No onko korvatulpista sitten jotain haittaa? Helsingin korvaklinikan ylilääkäri Heikki Rihkanen ei ole erityisen huolissaan, vaikka ihminen nukkuisi joka yö tulpat korvissaan. Mahdollista haittaa koituu siitä, että korvakäytävät ja korvien iho ärsyyntyvät. Toinen haitta voi olla yliherkistyminen ympäristön normaaleille äänille, jos tulppia käyttää paljon.

Ihoärsytystä tulpista ei minulle tule, mutta viime kesänä korvani tukkeutuivat pahasti. Lopulta tarvittiin käynti korvalääkärillä, joka puhdisti imurilla korviin tukkeutuneen vahan. Tämä voikin muodostua ongelmaksi, jos tulpilla tilkitsee tiukasti korvat yöksi. Vaha ei pääse kulkeutumaan korvakäytävässä ja tukkii sen. Korvalääkäri lohdutti minua ja sanoi, että voin edelleen jatkaa tulppien käyttöä. Näin olen tehnyt.

Hassua on se, että käytän tulppia jopa aivan hiljaisessakin ympäristössä, kuten mökillä. Asumme kaupungissa, joten täällä ääniä kuuluu. Silti kaipaan yöllä totaalista aistideprivaatiota: huoneen tulee olla pimeä ja äänien vaimeita. Korvatulppakoukkuni saattaa kuitenkin olla riippuvuus siinä, missä mikä tahansa muukin riippuvuus: eihän se koskaan hyväksi ole!

Olenkin miettinyt, pitäisikö korvatulpista alkaa pikkuhiljaa vieroittua? Lapset eivät enää metelöi, mies kyllä kuorsaa joskus.. Ovatko korvatulppien hyödyt suuremmat kuin haitat?

Käytätkö sinä korvatulppia nukkuessasi? Kuinka usein? Oletko havainnut haittoja vai vain hyötyjä?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Mikä siinä vanhenemisessa nyt on niin kauheaa?

Tuu instaan: @ansaivo

terveys korva-nena-ja-kurkkutaudit kysy-hyvinvoinnista
Kommentit (44)
 1. Samaistun tuohon, että nukkumaan mennessä pitää olla mahdollisimman pimeää ja hiljaista! Itse olen käyttänyt tulppia säännöllisen epäsäännöllisesti kohta vuoden. Muutin uuteen asuntoon vuosi sitten ja harmikseni sain pian todeta, että “tässä talossa seinät ovat paperia” 😀 Päivällä huono äänieristys vielä menee, mutta ei illalla kun yritän nukahtaa. Itse en niinkään herää yöllä ääniin, mutta nukahtamisen aikana en halua kuulla minkäänlaisia esimerkiksi naapurista. Minulle korvatulpat ovat tuoneet helpotuksen, kuten myös sinulle. Olen kuitenkin tuumannut, että yritän aina silloin tällöin nukkua ilman. Jos on tarpeeksi hiljaista (ja naapurit ovat hiljaa) en laita tulppia, juurikin sen takia, että pelkään tulevani täysin riippuvaiseksi niistä. Kuitenkin tieto siitä, että tulpat ovat aivan käden ulottuvilla ja voin vaikka heti laittaa ne korviini, tuo minulle rauhaisan mielen 🙂

  1. annasaivosalmi
   3.6.2020, 08:38

   Kiitos viestistä! Naapurista kuuluvat äänet ovat varmasti sellaisia, että vaikuttavat nukahtamiseen. Mä uskon myös tuohon, että tulpilla on “rauhoittava vaikutus”, eli kun tietää niiden olevan lähettyvillä/mukana, niin tietää, että voi koska tahansa laittaa ne korviin 🙂

 2. Käytän korvatulppia joka yö. Olen todella herkkäuninen joten koen että tulpista on vain apua. En ole edes ajatellut että siitä olisi haittaa 😀 Olen nyt useamman vuoden niitä käyttänyt enkä yhtäkään yötä ole nukkunut ilman niitä.

  1. annasaivosalmi
   3.6.2020, 08:38

   Kuulostaa tutulta! Kiva kuulla, että on muitakin tulppafaneja 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *