Nukkumisen vallankumous – Painopeitto ja uusi patja

Tuossa ennen joulua valittelin surkeaa unitilannettani. Stressi vaikuttaa suoraan nukkumiseeni, kun asiat pyörivät päässä ja heräilen aamuyöstä murehtimaan. No, tämä joululoma on tehnyt kyllä tehtävänsä. Päätin ennen lomaa, että siirrän työasiat sivuun ja niin todella tein. Tämä on varmasti ollut suurin syy siihen, että olen nukkunut ihan älyttömän hyvin.

Unitohtori herätti

Uni vaikuttaa minulla ihan kaikkeen. Olen parempi ihminen, energisempi, ystävällisempi, tuotteliaampi ja teen terveellisempiä valintoja, kun nukun riittävästi. Sain ennen joulua kuunnella lukiollamme unitohtori Henri Tuomilehdon luentoa unen tärkeydestä ja siitä, mitä tapahtuu, jos emme nuku riittävästi.

Luento oli paikoin kammottavaa kuultavaa, mutta se oli myös armollinen: Tuomilehto esimerkiksi kumosi myytin, ettei ennen nukkumaanmenoa saisi tuijotella ruutuja. Hän oli pikemminkin sitä mieltä, että on hyvin yksilöllistä, mitä kukin meistä voi rauhoittuakseen ja rentoutuakseen ennen nukkumaanmenoa tehdä. Jos se on Candy Crashin pelaaminen (joka oli kuulemma yhden hänen iäkkäämmän miespotilaansa tapa ennen nukkumaanmenoa), niin sitten se on.

Helpottavaa kuultavaa ihmiselle, joka voi nyt tässä julkisesti myöntää myös usein hakkaavansa Candy Crashia rentoutuakseen (ja mies lukee kirjaa vieressä…). Luento sai minut viimeistään ja lopullisesti pohtimaan sitä, että haluan panostaa nukkumiseen ja laadukkaaseen uneen.

Kuluneen viikon keskimääräinen unisaldo/yö. Näyttäisi olevan laskusuunnassa 😀

Painopeitto rauhoittaa halaukseen

Minua on jo pitkään auttanut unensaannissa omat nukahtamisen rutiinini(mm. nukahtamis-sana), joista kerron tässä postauksessa. Hyvälaatuinen ja riittävä uni on monen tekijän summa. Tämän lisäksi esitin  syntymäpäivätoiveen miehelleni painopeitosta ja tämän sitten sainkin joulupäivänä. Painopeittoni on 7kg painava, pieniä lasihelmiä sisältävä painava peitto, jonka rauhoittava vaikutus perustuu nukkuvaan kohdistuvaan painoon.

Painopeiton alla on kuin jatkuvassa halauksessa tai kapalossa. Minun keholleni paino tuntuu erittäin miellyttävältä, kun voin käpertyä peiton sisään. Peitto antaa jatkuvan kosketuksen tunteen ja sitä on käytetty myös lääketieteellisistä syistä huonosta unesta kärsiville, myös lapsille.

Minun peittoni on ruotsalaisen CURA of Swedenin ja se vaikuttaa erittäin laadukkaalta. Peittoa on saatavana eri kokoisena ja painoisena. Usein suositellaan, että peiton paino olisi noin 10-15% omasta painosta. Ensimmäiset kaksi yötä painopeiton kanssa menivät pyöriessä ja totutellessa, mutta kolmantena yönä pääsin juoneen mukaan ja sen jälkeen olen nukkunut erinomaisesti. Paino rauhoittaa ja rentouttaa sekä tekee unestani parempaa.

Painopeitto tuli tällaisessa pussissa. Sorry läikät kuvassa – pussi toimittaa tällähetkellä palautuspullokassin virkaa 🙂

Uusi sänky – oli jo aikakin!

Joulun välipäivinä saimme myös vihdoin lähdettyä sänkyostoksille. Olen haaveillut välillä kalliista sängystä, mutta esimerkiksi Tempur -sänkyjen hinnat ovat nousseet esteiksi. Hankimme pari kuukautta sitten lapsille uudet runkopatjat IKEA:sta ja olen testannut lasten sänkyjä pariin otteeseen ja todennut ne erinomaisiksi.

Siksipä päätimme hankkia samanlaiset runkopatjat (SKÅRER) kuin lapsilla. Minä valitsin puolikiinteän ja mies kiinteän patjan. Lisäksi ostimme laadukkaan ja muotoutuvan petarin (TUSSOY) sekä extrakorkeat jalat.

Sängyt ovat osoittautuneet todella hyviksi. Ihmettelemme tätä Jaakon kanssa joka aamu. Toki pitää huomioida, että nukuimme ennen runkopatjoilla, jotka oli hankittu ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme noin 20 vuotta sitten (APUA!!!). Ero tähän entiseen on niin dramaattinen, ettei sitä edes voinut aluksi käsittää.

On se kumma miten ihminen tottuu vallitsevaan tilanteeseen, kuten elämäntilanteeseen, nuutuneeseen oloon tai huonoon sänkyyn, eikä osaa edes haaveilla paremmasta. Vasta kun muutos on tapahtunut tajuaa, missä kurimuksessa on elänyt. Olemme sopeutuvaisia. Jos olisin tajunnut, mikä merkitys sillä, missä viettää puolet elämästään on näin suuri merkitys, niin olisin vaihtanut sängyn jo aiemmin.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Päällimmäisenä pettymys vuodesta 2019 – Toiveita, ei lupauksia!

Tuu instaan: @ansaivo

hyvinvointi unettomuus palautuminen stressi
Kommentit (6)
 1. Kannattaa panostaa uneen. Itse ostin viime vuonna Dagsmejan-pyjaman, joka pitää ruumiin lämpötilan tasaisena. Kallis, mutta päiväkään en ole enää nukkunut kosteutta keräävässä puuvilla-yöpaidassa. Iän tuomat ruumiin lämpötilan vaihtelut olen saanut erittäin hyvin kuriin ja unen laatu on parantunut – olen myös Ouraring-fan.

  1. annasaivosalmi
   6.1.2020, 12:11

   Moikka! Kyllä kannattaa. Tuosta pyjamasta en ole kuullutkaan. Onko siis jotain erilaista materiaalia, vai miten toimii? Mä en kehtaa myöntää täällä julkisesti, millaisessa “vaatetuksessa” mä nukun 😀

   1. Pääasia, että nukuttaa hyvin!
    Yöpaidat on tuttuja materiaaleja, niitä on kehitetty kuin high-techiä, eli merinovillaa, tenceliä tai modaalia. Materiaalit on kehitetty yli 50% kevyimmiksi, pehmeimmiksi ja hengittävimmiksi kuin aiemmin. Kaikki materiaaleissa on otettu ympäristön säästäminen huomioon. En ole niiden markkinoija vaan tyytyväinen keski-ikäinen käyttäjä 🙂

 2. Ostimme hetki sitten Ikean Stuvlandit ja wau!! Yhtä hyvät ellei jopa paremmat kuin Unikulman törkykalliit patjat. Myös Duxeja ajattelin mutta kun alle 1500 eurolla sai 180x200cm loistosängyn petareineen, olen onnessani säästämistäni tuhatlappusista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *