Näin hakkaa humalainen sydän

Viime viikonloppuna juhlimme pikkujouluja Helsingissä ystävien kanssa. Juhlintaan kuului myös alkoholia: skumppaa, viiniä ja siideriäkin. Ilta oli pitkä, mutta todella hauska.

Tapasimme lauantaina ystäväni luona, hänen uudessa kodissaan, josta suuntasimme neljäksi lähellä olevaan kauneushoitolaan. Siellä kuudelle naiselle loihdittiin meikki tai kynnet. Ravintolan pöytä oli varattuna seitsemältä keskustassa, jonne siirryimme hilpeinä ja hehkuvina.

Osa näistä naisista on ollut ystäviäni jo yli 30 vuotta. Se on hurjan pitkä aika! Minusta on mahtavaa, että vaikka elämä on kuljettanut meitä mihin milloinkin, eri paikkakunnille, uusiin haasteisiin ja elämäntilanteisiin – kriiseihinkin -, olemme me pitäneet yhteyttä kaikki nämä vuodet. Kaikilla meillä on lapsia, mutta vähän eri ikäisiä, joten varsinkin lasten ollessa pienenmpiä oli yhteydenpito vähäisempää, kun aika ei kertakaikkiaan riittänyt kaikkeen.

Meikissä Pienessä kauneuspuodissa

Nyt lapset ovat hieman kasvaneet ja teimme tällä porukalla viime vuoden kesällä matkan Kroatiaan. Juhlimme siellä nelikymppisiämme. Tässä porukassa ei tarvitse olla mitään muuta kuin oma itsensä. Huomasin taas, että oli illan aikana oli helppo puhua asioista, jotka painavat mieltä, tai joita parhaillaan pohdin ja puntaroin.

Tässä porukassa kukaan ei ole kiinnostunut siitä, mitä olen saavuttanut tai mitä teen tai olen tekemättä, vaan siitä, mitä minulle kuuluu, miten voin ja mitä elämässäni on meneillään. Ilta oli ihana! Keskustelut kantavat vielä pitkälle talveen, tai siihen, kun tavataan jälleen seuraavan kerran.

Jo pienikin alkoholimäärä vaikuttaa

No, sitten toiseen aiheeseen. Eli siihen, mitä olen tässä viimeisen vuoden aikana pannut huolestuneena merkille. Olen aiemminkin kertonut, ettei alkoholi oikein sovi minulle. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä voimakkaammin alkoholi minuun vaikuttaa, jo ihan pieninäkin määrinä.

Minulla on ollut ranteessani Suunnon sykekello*, josta seuraan mm. päivittäisiä askeleita, sekä unta. Unen määrän lisäksi olen seuraillut sitä, kuinka paljon syvää unta öisin kertyy, sekä yöllisiä sykkeitäni.

Jo pienikin määrä alkoholia pompsauttaa yölliset sykkeeni selkeästi koholle. Lyöntitiheys on jopa yli kymmenen lyöntiä enemmän joka minuutti, verrattuna siihen, etten ole nauttinut alkoholia. Sydän siis hakkaa yöllä hurjasti.

Kuvassa lauantain ja sunnuntain välinen yö näkyy pyramidin huippuna yöllisissä sykkeissä

Palautuminen heikkenee – ja sen kyllä huomaa!

Suomessa hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan jo pieni määrä alkoholia heikentää palautumista selkeästi. Ja vaikka nukkuisimmekin, on uni levotonta ja laadultaan huonoa silloin, kun alkoholia on nautittu.

Keho ja mieli eivät palaudu kunnolla, koska palauttavan unen määrä vähenee erityisesti ensimmäisten tuntien aikana nukahtamisesta. Vaikka siis nukkuisimme näennäisesti pitkäänkin, ei syvää ja palauttavaa unta kerry tarpeeksi. Ja tämän kyllä huomaa seuraavana päivänä, kun olo on hutera ja väsynyt.

Alkoholi siis sekoittaa hermostomme, ja parasympaattinen hermosto, joka vastaa palautumisesta ei pääse toimimaan kunnolla. Humalainen sydän hakkaa hurjasti.

Mietin, millaisia vaikutuksia palautumiseen ja hyvinvointiin on ihmisillä, jotka ottavat harva se ilta alkoholia rentoutumismielessä. Tekevätkö he itselleen karhunpalveluksen ja vaikeuttavat enstisestään palautumista esimerkiksi stressaavasta työstä tai elämäntilanteesta?

Voiko tilanteesta seurata suoranainen kehä, jossa rentoutuakseen kokee tarvitsevansa lasin viiniä tai oluen ja sitten taas seuraavan päivän väsymykseen otetaan uusi annos, koska mieli ja keho tuntuvat sitä kaipaavan?

Minut herätti erityisesti se, kuinka näen kellostani, miten alkoholi elimistööni vaikuttaa. Sydän hakkaa kiivaasti ja syvää unta on vähemmän. Alkoholi kuuluu varmasti monen pikkujoulujuhlintaan, minunkin, mutta jokaisena arki-iltanakin napattu muutama drinksu voi vaikuttaa hyvinvointiimme dramaattisesti, välillisesti unen ja alipalautumisen myötä.

Miten alkoholi vaikuttaa Sinuun? Minulle se on alkanut viime vuosina aiheuttaa myös ahdistusta, fyysisten oireiden lisäksi.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Hampaiden valkaisu – Kotivalkaisu ja tummentumien poisto – ennen- ja jälkeen -kuvat!

P.s. ENNAKKOTILAUKSIA mun kirjaani voi jo tehdä!! Saat kirjan kotiisi heti sen ilmestyttyä 3.1. Ennakkotilaamaan Adlibrikseen pääset tästä! Hyödynnä ennakkotilaajan etu. Saat kirjan hintaan 20,90€ (norm 26,90€) Ilmainen toimitus. 

*kello saatu

terveys alkoholismi palautuminen mieli
Kommentit (8)
  1. Juon harvoin, vain pari kertaa vuodessa. Alkoholi ei kiinnosta eikä se erityisemmin miulle edes sovi.
    Viihteellä olon jälkeen uni on pätkittäistä ja heräilen useasti. Lisäksi en osaa nukkua klo 7 pidemmälle, joten unta kertyy vain pari tuntia. Seuraavana päivänä tuntuu kun sykkeet on koholla ja rytmihäiriöitä on myös.
    Ehkä tuo juominen nykyisin vain ahistaa, vaikka joskus kiva nähdä kavereita viihteellä olon merkeissä 🙂

    1. annasaivosalmi
      27.11.2019, 21:48

      Moikka! Ihan samat huomiot. Nukun huonosti ja herään aikaisin, vaikka väsyttäisikin. Mä haluan kuitenkin myös silloin tällöin lähteä kavereiden kanssa ulos, mutta sitten täytyy vaan tiedostaa, että olo ei ole seuraavana päivänä hehkeä. Olen kyllä sen verran iltauninen, että näiltäkin keikoilta olen puolen yön aikoihin jo kotona 😀

  2. Sä se saat kaiken pienenkin kivan tuntumaan ahdistavalta. Onnea vaan alituiseen painon tarkkailuun ja hysteeriseen lenkkeilyyn

    1. annasaivosalmi
      27.11.2019, 21:52

      Moikka! Harmi, jos ahdistut lukemastasi. Painoani en ole tarkkaillut vuosiin. Ja se vasta on ollut ihanaa! Hysteeristä lenkkeilyäkään en ole harrastanut sitten vuoden 2011 jolloin sain pahan rasitusvamman, joka katkaisi juoksemisen 2,5 vuodeksi. Tämän jälkeen olen juossut vaihtelevasti 1-3 lenkkiä viikossa. Se on ollut just passeli määrä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *