Mitä tehdä Turussa? – Turun parhaat paikat

Turku, ihana kotikaupunkini. Mutta myös monen, läheltä ja kaukaa tulevan, vierailijan matkakohde. Siksi ajattelinkin jakaa natiivina parhaat Turkuvinkit. Mitä tehdä Turussa? Missä kannattaa käydä, syödä ja kahvitella? Entä mihin kannattaa viedä lapset?

En keskity tässä postauksessa perinteisiin nähtävyyksiin (elleivät ne nyt ole erityisesti jakamisen arvoisia), vaan esittelen omia ehdottomia suosikkejani, joissa huomaan käyväni vielä 40 Turussa vietetyn vuoden jälkeenkin.

Turun parhaat paikat

Näissä kannattaa käydä:

Wäinö Aaltosen Museon kahvila

Varhaisimmat muistoni Wäiskiin liittyvät kuvataidekouluun, jota kävin Wäinö Aaltosessa lapsena. Sillä aikaa vanhempani istuivat kahvilassa tai käyskentelivät pitkin jokirantaa. Wäiskissä he istuvat edelleen usein ja lukevat lehtiä. Ja niin minäkin, lasten kanssa ja ilman. Kaunis interiööri taiteen keskellä, mutta kuitenkin niin rento paikka, että usein käymme siellä kesken kävelylenkin urheiluvaatteissa.

Näköala joelle on rauhoittava. Toinen konttorimme (kodin lisäksi), koska WiFi, ja edullinen lounas (otan usein uuniperunan katkaraputäytteellä). Näyttelytkin käydään melkein aina katsomassa. Lapsille nähtävää: iso seinän sisään rakennettu akvaario. Cafe Wäinö on muutenkin lapsiystävällinen.

Samppalinnan maauimala

Samppalinnan maauimala on ehdoton kesäsuosikki, vaikkei edes tykkäisi uida. Lasten kanssa must, varsinkin kuumina päivinä. Altaita ympäröiviltä lavereilta ja katsomosta on mukava seurata ihmisten touhuja. Kahvia ja jätskiä saa haettua kioskista. Lehti tai kirja mukaan ja uimalassa saa kulumaan tunteja.

Vaikka moni suosii aamu-uinteja, ovat illat minun parhaita uintihetkiäni. Kun pujahtaa sisään vähän ennen kassan sulkemisaikaa, saa puoli tuntia uintiaikaa ja joskus ihan oman radan ja tunnelman.

Jokiranta

En valehtele, jos väitän, että käyn jokirannassa ihan joka päivä. Sekä juoksulenkkini että kävelylenkkini kulkevat jokirantaa pitkin. Joen suulla riittää nähtävää: Suomen Joutsen ja Turun Linna.

Viime vuosina olemme kuitenkin enemmän ja enemmän suunnanneet kohti Tuomiokirkkoa ja siitä yliopistojen läpi eteenpäin, aina Tuomaansillalle asti, koska sieltä pääsee pujahtamaan rannan tuntuman ”salaiselle reitille” lehvästöjen suojaan. Aivan joen vesirajassa kulkeva reitti on ihana, mutta iltaisin kannattaa yksin liikkuessaan olla tarkkana. Välillä siellä hilluu epämääräisiä seurueita. Reitille pääsee parhaiten suuntaamalla Tuomiokirkosta suoraan joen vastarannalle.

Jokilaivoilla (lue: Donna) tuli nuorempana notkuttua paljonkin, mutta nykyään kerta kesässä riittää. Jokirannassa parasta on tehdä kävelylenkki joen vartta ja ylittää siltoja ristiin rastiin. Lempisiltojani ovat Teatterisilta ja Kirjastosilta, koska ne ovat vain kävelijöille ja pyöräilijöille. Föri on myös ihanan symppis. Lauttamatka ”tält pualt jokke, toispual jokke” on aina yhtä mukava elämys.

Kahvilat

Vaikka Wäiskin kahvila tuli jo mainittua, pitää kahviloista mainita vielä Paawo (Aurasillan tuntumassa oleva kesäkahvila), josta voi bongata turkulaisia julkkiksia. Pysähdymme Paawoon usein kävelylenkillämme katselemaan ohikulkevia ihmisiä. Kahvila on ihan tavallinen, mutta palvelu on leppoisaa ja hyvää.

Muita kahvilasuosituksia ovat: Cafe Art, yllättäen jokirannassa, Kirjastosillan sylissä (erinomainen kahvi ja cappuccino sekä tunnelma) ja Turun taidemuseon kahvila Victor. 

Baarit

Olen hieman huono suosittelemaan baareja, koska en niissä käy, mutta jos käyn tulee usein suunnattua Aurakadulle Blankoon tai Tintåån(mieluiten terassille). Turun ehkä hienoin baari on juuri avattu Walo Roof Top Bar, josta on upeat näköalat kaikkialle Turkuun, aina Ruissaloon asti. Toinen kiva uusi tuttavuus oli Rica Bar Kristiinankadulla. Upea sisustus ja tunnelma. Hieman varttuneemmallekin asiakkaalle.

Ravintolat

Turun ravintolatarjonta on tällä hetkellä aivan huipputasoa ja on jopa valinnan vaikeutta, kun hyvää tarjontaa on niin paljon. Suosikkejani ovat: Tintå (jokirannassa, erinomainen sijainti), Kado Sushi -bar Martissa, Panini jokirannassa sekä Kuori (kasvisravintola) Hämeenkadulla, hieman kauempana keskustasta, mutta vierailun arvoinen. Panini on hyvin lapsiystävällinen ja Kuoressa olen saanut parasta kasvisruokaa ikinä. Lähdemme sinne usein vartavasten lounaalle.

Liikuntapaikat

Jos tulee Turkuun ja kaipaa ulkoliikuntapaikkaa läheltä keskusta, suosittelen Urheilupuistoa ja Paavo Nurmi Stadionia. Siellä vedän omat Kello Kuuden treeninikin. Puistoa kiertää Karikon lenkki (1,5km). Puistoon kävelee jokirannasta Teatterisillalta viidessä minuutissa.

Lenkin varrella voi pysähtyä ulkokuntosalilaitteille. Puistosta löytyvät koriskentät, frisbeegolfrata, beach-volley -kentät, pingispöytä ja juoksutartani sekä tekonurmi (ns. välikenttä), jossa teen usein omia treenejäni. Lasten kanssa Urheilupuisto on tosi helppo kohde, koska siellä ei liiku autoja. Puiston reunalla on myös pari kivaa leikkipuistoa, jotka ovat tosi suosittuja.

Uimarannoista suosikkini on Ispoisten uimaranta. Talvella käyn siellä avantouimassa ja kesällä lasten kanssa rannalla. Turun keskustasta Ispoisiin pääsee bussilla nopeasti. Pyörällä vielä nopeammin.

Lasten kanssa

Aiemmin on jo tullut mainittua lapsiystävällisiä kohteita, mutta maininnan ansaitsee vielä Seikkailupuisto Kupittaalla. Tuntuu, että vietimme siellä koko omien lastemme lapsuuden. Seikkailupuistossa on paljon tekemistä ja kokemista. Vierestä löytyy myös toinen Turun maauimaloista, Kupittaan maauimala.

Olemme aina liikkuneet lasten kanssa paljon Urheilupuistossa sekä myös jokirannassa. Ruissalo on myös yksi lempikohteistani. Kesällä sinne pääsee pyörälläkin. Olen viettänyt kaikki lapsuuteni kesät Ruissalon Kuuvassa, joten minulle paikka on erityisen rakas. Honkapirtillä kannattaa käydä pannukakulla. Saaronniemessä taas pääsee uimaan ja rannalle, mutta Ruisrockin aikaan saari on tukossa.

Siinä minun Turkuni! Millainen on Sinun Turkusi?

<3 Anna

hyvinvointi onnellisuus perhe kasvisruoka
Kommentit (9)
 1. Voi Turku! Tää oli itsellenikin turkulaisena taas kiva muistutus näin kesän kynnyksellä että mitä kaikkea täällä voikaan tehdä:)

  Kahviloista omia suosikkejani ovat lisäksi ihana Fika Cafe tuomiokirkon takana, Cafe Qwensel apteekkimuseon vieressä ja Powau, josta saa parhaat raakakakut ja muut terveelliset herkut. Uusin ravintolaihastus on vasta hiljattain auennut kasvismesta Hygge.

  Treenipaikkana ehdoton suosikki Kuuvuoren portaat. Rappusten lisäksi vieressä 300m kenttä, korokkeita ja rekkitankoja, joten monipuolinen treeni ei jää ainakaan puitteista kiinni!

  1. annasaivosalmi
   5.6.2019, 07:43

   Niin hyviä vinkkejä, kiitos! Nyt täytyy itsekin laajentaa reviiriä ja tehdä ekskursio Kuuvuorelle 🙂

  2. Täällä toinen jonka suosikkilistalle Powau kuuluu. Kuoren lisäksi sieltä saa ehdottoman hyvää kasvisruokaa. Fika on myös ihana, olen asunnut siinä talossa joskus :). Peukku myös portaille. Ja pakko ehkä tähän yhteyteen mainita Hirvensalon ulkoilupolut, juoksuun ja maastopyöräilyyn mainiot <3

   1. annasaivosalmi
    7.6.2019, 08:37

    Kiitos Tanja suosituksista! Powauhun pitää suunnata. Samoin Hirvensaloon mun uudella mastopyörällä 🙂

 2. Turun Linna: tänne palaan aina
  Kakolan Ruusu: uusi suosikkiravintolani

  1. annasaivosalmi
   5.6.2019, 07:42

   Kiitos! Ihan helmiä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *