Meidän perheen muutokset – Pitääkö riskiryhmään kuuluvan pelätä?

Miten viime viikko on vaikuttanut meidän perheen elämään? Entä miten tuleva viikko tulee olemaan erilainen?

Viime viikolla ensimmäinen merkki oli tapahtumien peruuntuminen: muutama työkeikka, ja kouluun liittyvät seminaaripäivät Seinäjoella peruttiin. Mieheltä peruuntuivat työmatkat. Tämän jälkeen kummankin lapsen harrastustoiminnan keskeyttämisestä tuli viesti: Koripalloliitto päätti lopettaa sarjakauden ja seura ilmoitti myös treenien jäämisestä tauolle seuraavien viikkojen ajaksi. Kuntosalit alkoivat yksi toisensa perään sulkea keskuksiaan. Lapsi ei päässyt lähtemään laskettelureissulle.

Ensi viikolla siirrytään etäopetukseen

Eilen, perjantaina tuli ilmoitus, että Turussa lukiot siirtyvät etäopiskeluun maanantaista alkaen. Tämä tarkoittaa meille opettajille sitä, että me menemme normaalisti kouluun, mutta opiskelijat jäävät kotiin. Tilanne on kaikille uusi, joten varmasti ensi viikon aikana vasta selviää, mitä tilanne käytännössä tarkoittaa.

Koulumme ei silti ole tyhjänä, vaan siellä olemme me opettajat ja tietysti ylioppilaskokeisiin osallistujat, joiden urakkaa tiivistettiin perjantaina tulleen tiedon mukaan siten, että he tulevat mahdollisesti kirjoittamaan ensi viikolla jopa viikon jokaisena päivänä.

Psykologian yo-kokeen piti olla vasta 26.3., mutta nyt se pidetäänkin jo ensi torstaina. Omat aikataulut menevät siis myös uusiksi, koska korjaan nuo yo-kokeet. Tämä murhe on kylläkin pieni verrattuna siihen, miltä opiskelijoista mahtaa tuntua tällä hetkellä.

Voin vai kuvitella, mitä kokelas käy läpi, kun lukusuunnitelma ja elämä heittävät hetkessä häränpyllyä, varsinkin, kun jo pelkästään yo-kokeet ovat hyvin stressaava tilanne monelle. Vähemmästäkin turvallisuuden tunne ja elämänhallinnan kokemus voivat heilahdella, kun jatkuva epätietoisuus, ja muutokset koskettavat omaa elämää, ja vielä tällaisessa suuressa käännekohdassa.

Riskiryhmään kuuluminen herättää kysymyksiä

Ylioppilaskokeet järjestetään valvotussa tilassa ja suuressa salissa voi olla samaan aikaan satakin kokelasta. Yo-kokeissa tarvitaan myös valvojia, joka tarkoittaa sitä, että me opettajat valvomme kirjoituksia normaalisti. En voi olla pohtimatta, miten esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, opettajat ja opiskelijat, kokevat nämä tilanteet, jossa samassa tilassa ollaan 6 tuntia putkeen ja käytetään samaa vessaa, kuin kaikki muutkin. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi diabeetikot ja astmaa sairastavat.

Kuulun myös itse riskiryhmään, ja olen pohtinut, mitä tämä tilanne kohdallani tarkoittaa. Vastauksia ei oikein ole.

Muuten koulut jatkuvat meidän perheessä normaalisti. Yläkoulu, jota tyttäreni käy, jatkuu maanantaina tämänhetkisen tiedon nojalla ihan normaalisti, samoin alakoulu, jossa poikani on.

Jatkamme normaalia elämää

Olemme perheenä pyrkineet jatkamaan muutoin mahdollisimman normaalia elämää. Perjantaina tehtiin dipit ja katsottiin Voicea. Uskon, että on hyvä asia saada ajatukset pois jatkuvasta huolehtimisesta ja uutisoinnista. Riittää, että uutiset tsekkaa pari kertaa päivässä. Jatkuvasti netissä roikkuminen lisää ahdistusta ja laskee mielialaa tarjoamatta kuitenkaan mitään lisähyötyä tilanteeseen.

Me päätimme perheenä pysyä nyt paljon kotona ja välttää turhaa väkijoukoissa pyörimistä. Lapset ovat löytäneet ulkokoriksen ja kyläilleet kavereidensa luona. Pihahommat, pitkät kävelylenkit ja lukeminen ovat ohjelmassa nyt viikonloppuna. Lisäksi noudatamme parhaamme mukaan viranomaisten ohjeita välttää kokoontumisia ja esim ryhmäliikuntaa sisätiloissa, koska näin voimme huomioda parhaiten riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, jotka ovat vaarassa.

Jaan yhä enemmän treenejä

Minä päätin kantaa oman korteni kekoon tekemällä sen, minkä parhaiten osaan ja voin.  Päätin siis jakaa tästä eteenpäin yhä useammin kotijumppia ja treenejä instagramissani @ansaivo. Moni ei nyt pääse omalle kuntosalilleen ja vaikka pääsisikin, valitsee silti kotitreenaamisen. On onni, että verkon välityksellä tieto, treenit ja tsemppi kulkevat, tilanteesta huolimatta!

Haluan jakaa tästä eteenpäin kuukauden ajan joka toinen päivä instassa jonkin treenin, jotta kotona olijat pääsevät liikkeelle ja saavat ehkä ajatuksia muualle. Haluan jakaa iloa, ideoita ja inspistä ja olla omalta osaltani hyödyksi tässä tilanteessa.

Nyt tarvitaan kaikilta meiltä  kykyä ajatella ja huomioida, sekä tukea ja tsempata muita.

Miten teidän elämä on muuttunut?

<3 Anna

Tuu instaan treenaamaan: @ansaivo

Lue myös edellinen postaus: Pakaran aktivointi – Herätä laiskat pakarat näillä liikkeillä

sairaudet astma treeniohjelmat kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (5)
 1. Elämä on kyllä muuttunut; lapsen uinti harrastus on peruttu, koska uimahallit suljettiin, oma luisteluharrastus on peruttu, koska jäähallit suljettiin, tein tällä viikolla etätyötä jo neljänä päivänä, tulevina viikkoina jatkuu varmasti työnantajan suosituksesta, mies käy vielä töissä, mutta minua huolestuttaa, koska kuuluu riskiryhmään, pois on karsittu jo käytännössä kaikki muu paitsi ulkoilu. Onneksi juoksu maistuu 🙂 Kiitos treeneistä, joita jaat. Olen hyödyntänyt niitä jo aiemminkin, mutta nyt kyllä tuovat myös iloa elämään!

  1. annasaivosalmi
   14.3.2020, 10:52

   Kyllä. Aika näyttää, miten tilanne kehittyy. Onneksi sinulla on etätyömahdollisuus, kuuluthan riskiryhmään. Onneksi pääset juoksemaan 🙂 Ja mhatvaa jos mun treeneistä on hyötyä sun tilanteessa <3

 2. Viikonlopun menot ja treenit vaihtuivat metsäretkiin,lenkkeihin, ulkoiluun ja sohvalla pötköttelyyn unohtamatta sun upeita jumppia,joita aina odotan vesikielellä! Kiitos Anna inspiraatiosta, jota olet jakanut sekä minulle että lukuisille ystävilleni. Olen mainostanut sinun insta-tilisi kautta kotijumpan upeaa ilosanomaa aina kun siihen vaan löytyy tilaisuus Voin omalta kohdaltani sanoa, että sinun IG-tilin löytyminen oli aikamoinen käännekohta minun liikuntatottumuksiin. Iso iso kiitos ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi! ❤

  1. annasaivosalmi
   15.3.2020, 08:17

   Sama täällä! Tosi kiva kuulla, että inspiraatio välittyy täältä ruudun välitykselläkin. Ja aivan ihanaa, että olen voinut olla myötävaikuttamassa positiivisesti sun elämään <3 Kaikkea hyvää myös sinulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *