Kaamoskooma kuriin! – 12 keinoa, joilla taatusti selätät syysväsymyksen

Mikä tässä syksyssä on oikein ollut? Olen kokenut, että pimeys ja sitä seuraava väsymys ja mielialan lasku ovat pahempia kuin aiempina vuosina: mikään ei huvita, väsyttää, uuvuttaa, herkut ja uni maistuvat. Samanlaista kommenttia olen kuullut monelta muultakin. Siksipä pyysin apua seuraajiltani ja kysyin instagramissa vinkkejä, miten selviytyä tämän pahimman kaamoksen yli.

Ja sainkin valtavan määrän ihan mielettömän hyviä neuvoja, konkreettisia keinoja ja esimerkkejä siitä, että hätä ei todellakaan ole tämän näköinen. Mukana oli myös yllättäviä, sekä unohdettuja aseita karkottaa kaamoskooma.

FullSizeRender 48

joogaus

FullSizeRender 54

fullsizerender-40

fullsizerender-32-kopio-2

Tässä siis teidän parhaat keinonne selättää synkkyys:

Liikunta

”Liikunta, kaikessa muodossa, lemppareita; juoksulenkki ulkona, sen jälkeen sauna! Sali tai Crosstraining myös parasta”

”Työmatkapyöräily piristää ja ihana perhe.”

”Hiit-treeni ja Kuntopiiri, kun pääsee kotoa pois”

”Mä oon nostanut itteni ylös ajoissa ja kävellyt osan työmatkaa. se auttaa mulla. Vaikka vähän väsyttää niin puolen tunnin reippailu piristää ja antaa virtaa.”

”Tavata ystäviä, käydä teellä jossain/ottaa termariin lämmintä, urheilla kroppa täyteen valoa&energiaa&endorfiinia.. lista on loputon.”

”Mulle tämä syksy on ollut helpoin moneen vuoteen ja oikeastaan sun ansiosta 😘liikunta, liikunta,liikunta…siinä on näköjään paras lääke. Sun jumppavideoilla tässä porskuteltu jo tovi👏ja kuljen pyörällä töihin, siinä saa myös ihanan pirtsakan aloituksen päivään ja sitä ennen koiralenkki. Eli luultavasti ulkoilmasta on suuri apu myös👌”

”Aamutreenit ja aamulenkit!”

Ulkoilma

”Meille tuli kesällä koira ja on kyllä vähemmän väsyttänyt, kun on ’pakko’ mennä ulos säällä kuin säällä monta kertaa😊

”Ulkoilu! Endorfiinikoukussa -Elinan #endorfiiniputki -haaste on toiminut. Lyhytkin happihyppely auttaa. Onneksi ostin Hulluilta päiviltä hyvän ulkoilutakin  niin sateetkaan eivät ole haitanneet. Lisäksi musiikin kuuntelu rentouttaa ja piristää. Spotify soi melkein non-stop niin ulkoillessa kuin kotonakin.”

Avanto

”Avanto, sauna ja ystävä lauteille. Kylmä-kuuma -vaihtelut nollaa totaalisesti ja täyttää mielettömällä energialla”

”Avanto! Ja urheilun jatkaminen (sali, hotjooga ym.) vaikka kuinka tekisi mieli jäädä sohvalle kun on pimeetä jo töistä kotiin tullessa. Paljon myös kynttilöitä ja valoja.”

Kirkasvalolamppu, kirkastuva herätysvalokello

”Mun talviaamujen pelastus on ollut jo muutaman vuoden ajan pikkuhiljaa kirkastuva herätysvalo/-kello.”

”Jokainen päivä käyntiin aamiaisella kirkasvalolampun valossa ja ulkoilua aina kun se mahdollista.

”valoja ei voi milloinkaan olla liikaa – nytkin kattovalaisimien lisäksi kynttilöitä, valopalloja ja muita pöytävalaisimia päällä. Niistä saa ainakin kivan fiiliksen jos ei mitään muuta 😊

Ruokavalio

”Mun resepti on tää: sokeri pois, lisää vihreää lasiin ja lautaselle. Kun olo kirkastuu, auttaa se pimeääkin vastaan. Me voitetaan tää! 💕”

”Hyvä terveellinen ruoka, monipuolinen liikunta, musiikki ja päätös siitä, että haluaa huomata hyvän jokaisessa päivässä.”

”Iltasin marjasmoothie vie makean himon joka tulee mulle pimeinä iltoina.”

”Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, ulkoilu, musiikki, jooga ja riittävä uni! Ja sosiaalisuuden kohtuullinen ylläpitäminen.”

Asenne

”Asenne ratkaisee ja se että kaiken tämän pimeyden jälkeen tulee ihana kevät ja aurinko☀️☀️☀️On mitä odottaa❤️

”Hyväksyn sen että nyt on lupa käydä vähän hitaammalla ja kun valoisuus lisääntyy niin sitten tulee virtaa lisää. Lisäksi minulla on ollut kirkasvalolamppu käytössä vuosia.”

Musiikki ja tanssi

”Liikunta ja musiikki; mielellään yhtä aikaa, ulkona ja päivittäin!”

”Musiikki on mulle tärkeä harrastus ja iso voimavara!”

”Mulle tanssi on parasta, rytmiliikunta piristää mielen ja kehon.”

”Tanssiminen ja muu liikunta ja ulkoilu ja ehdottomasti esim. Konserteissa tai tapahtumissa käynti, uuden kokeilu, itse menen esim. Kokeilemaan burleskia😃”

Ystävät ja tapahtumat

”Hyvä ruoka ja yhteiset iloiset illalliset.”

”Olen joka viikolle keksinyt/järjestänyt yhden kivan jutun, jota odottaa: aamiaistreffit ystävien kanssa, illallisvieraita kotiin, glögit ja jouluvalojen ihastelua tyttären kanssa, joululehtien lukemista. Ja sitten liikuntaa maltillisesti.”

”Kynttilät, perhe ja ystävät ❤️ Positiivinen asenne, ilo ja nauru 😁 Terveelliset elämäntavat, mutta välillä täytyy myös nauttia 🍷”

Hyggeily, kynttilät, tunnelma

”Kynttilät kaunistaa pimeyden ❤ja aamuliikkumiset ennen työpäivää käynnistää pään.”

”Hygge, Lappi (oikea talvi), terveellinen ruoka”

”Pienet spesiaalijutut kuten piknik olkkarin lattialla tunnelmavalaistuksessa. Ja kunhan muistaa että vaikka ei ole loputonta kesää niin ei ole loputonta marraskuutakaan!”

Vitamiinit

”Joka aamu omega 3 ja D-vitamiini, tosin niitä pitäis kyllä ottaa jo hyvissä ajoin syksystä lähtien. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Sekä tietty ulkoilma ja liikunta 🙂 Pitää helliä mieltä, tekee sitä mistä tykkää”

”Liikunta, kirkasvalolamppu, hyvä musiikki ja B-vitamiini. Ja kaikkein tärkein: positiivinen asenne. Noiden avulla ei edes muista, että on pimeää ja märkää.”

Lepo, uni ja rauhoittuminen

”Minä vain annan periksi sille, että pimeys ja räntä väsyttävät. En edes yritä ylitsempata itseäni. Jotenkin ajattelen, että pimeys ja kaamos käskevät vähän rauhoittumaan ja ottamaan iisisti. Olemaan enemmän sisällä ja polttamaan kynttilöitä. Yritän parhaani mukaan nauttia pimeydestä ja siihen liittyvästä rauhasta ja raskaudesta. Se on tavallaan aika maaduttavaa. Valo on ihanaa tietty, mutta se tekee minusta myös levottomamman.”

”Pitkät yöunet, ystävät ja illanistujaiset ruokapöydän äärellä 😍”

”Kotona olemisen parhaat puolet varsinkin huonolla säällä: kynttilät, hyvän ruuan tekeminen, kotijumpat, hyvä leffa, lautapelit ja hyvä seura.

”Jos työpäivän jälkeen jää sisälle istuun ja sohvalta kattelee ulkona vellovaa pimeyttä, niin masentaahan se! Mutta tunnelman luoja; kynttilät, rauhallinen musiikki, ehkäpä jalkakylpy..”

Tulevan odottaminen

”Jouluihmisenä joulun odotus 😍 Jouluvalot laitan aikaisin ja pikkuhiljaa muutenkin tuon joulua kotiin 😊”

”Mua piristää ajatus uudesta vuodesta ja nk. Freshistä startista.”

 

Löytyikö näistä sinun suosikkejasi, tai ehkä jokin uusi keino löytää virkeyttä ja pirteyttä tähän synkkään marraskuuhun? Lisävinkkejä voi toki myös aina antaa enemmän, kuin mielellään.

Ja lopuksi vielä pari näkökulmaa:

”Aikuisten oikeesti, kai ne on ne perusjutut, joiden takia/vuoksi jaksaa: tarpeeksi unta, perhe, mielenkiintoinen duuni, kivaa tekemistä ystävien kanssa, yhden pt:n pitämät ryhmätreenit, ulkoilma, ja pimeydenkin voi hyödyntää mm.kynttilöiden kanssa tunnelmoiden ja antaa itselleen lupa käydä hieman hitaalla. Vimppa on kyllä teoriassa varmaan jees, käytännössä en osaa lainkaan😱.”

Mä niin tunnistan tuon viimeisen!

Vai onko tämä sittenkin vain meidän naisten hössötystä?

”Onkohan muuten niin, että kaamosmasennus on enemmän naisten ongelma… me kun tupataan murehtimaan vähän kaikesta. Mä kun miehelle valitan pimeydestä ja ilmasta muutenkin sanoo hän: mitä sä siitä murehdit, ei se ole sun aikaansaannosta. Heti kummasti piristyn😊!”

Mitä mieltä sinä olet?

Itselleni tärkeimpiä keinoja ovat liikunta ja ulkoilu, mutta esimerkiksi olen ihan unohtanut, kuinka hyvä olo avantouinnista tulee. Sinne siis suunta seuraavaksi!

ISO KIITOS vielä kaikille kymmenille ja kymmenille vinkkien antajille! Kaikki kommentit luin ja huomioin, mutta kannattaa vielä käydä tsekkaamssa insta. Sinne satelee koko ajan lisää loistoneuvoja.

<3 Anna

Jaa ihmeessä tämä postaus, niin muutkin pimeyttä vastaan taistelevat saavat taatusti toimivat vinkit taistella kaamoskoomaa vastaan!

Lue myös edellinen postaukseni: ”Äiti ei nyt ehdi” Kun some vie kaiken ajan.

fullsizerender-33

 

 

 

 

Kommentit (3)
  1. Kuinka ollakaan, että minäkin jaoin tänään blogissani vinkkejä kaamosmasennuksesta selviämiseen : D Hyviä vinkkejä, kyllä näillä pitäisi pärjätä!

  2. Puhutaan, ei vaieta. Tuetaan, ei tuomita. - Mielenterveys ja työ. - Anna Saivosalmi
    26.11.2017, 07:16

    […] Lue myös edellinen postaukseni: Kaamoskooma kuriin! 12 taatusti toimivaa vinkkiä väsymyksen karkottamiseen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *