Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Jasmin Britney – Huh huh

Eräänä iltana, joulun välipäivinä klikkasin Yle Areenaan. Selasin ohjelmia päämäärättömästi. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, mitä etsin tai olin katsomassa. Törmäsin kuvaan nukkemaisen kauniista kasvoista, jotka olivat täydellisesti meikatut. Kasvojen ilme oli jotenkin pysähtynyt ja siinä oli jotain outoa, mutta kiehtovaa.

Kuva on kuvankaappaus Yle Areenasta, dokumetista Star shaped Scar

”Star shaped scar” -luki ohjelman nimessä ”Hitti dokkari” -sana oli liimattu kuvan vasempaan yläreunaan. 12 minuutin lyhytelokuva. Sehän olisi juuri sopivan lyhyt pläjäys iltaan, ajattelin.

Teksti kuvan alla kertoi, että dokumentti käsitteli Vuosaaren prinsessaa Jasmin Britneytä, joka rakastaa meikkejä, koruja, juhlamekkoja ja kaikkea kiiltävää. Kevyttä ja vaaleanpunaista illan ratoksi, sehän sopii, ajattelin.

Ohjelman alussa selviää, että Jasmin ei käy töissä, ei opiskele ja poistuu talvella vain harvoin kotoaan. Hänen suurin intohimonsa ovat kalliit Christian Louboutinin kengät, joilla hänen on mahdoton kävellä. Jotain sopivan kepeää katsottavaa, joka tyydyttää tirkistelyn haluani, ajattelin, kun klikkasin ohjelman pyörimään.

Dokumentin alku oli hämmentävä ja ehdin käydä läpi jo vaikka minkälaisia ajatuksia. Miksi katson ohjelmaa ihmisbarbiesta, joka selittää hitaalla äänellä, ”ettei ymmärrä mitä luonnonkauneus tarkoittaa”?

Sitten jotakin tapahtui.

12 minuuttia myöhemmin oli sanaton. Ällistynyt. Jotenkin surullinen ja järkyttynyt, mutta kuitenkin toiveikas. En halua paljastaa dokumentin juonta, mutta myönnettävä on, että dokumetti teki suuren vaikutuksen ja sai ajattelemaan. Opin tuon 12 minuutin aikana todella paljon itsestäni.

Minkälaisia ennakkoluuloja minulla on? Millä perusteella arvioin ihmisiä? Miten voin arvostella toista ihmistä niin heppoisin perustein. Pelkän ulkonäön perusteella. Tietämättä yhtään mitään hänen elämästään ja kokemuksistaan.

Dokumentti on taidokkaasti kuvattu, kirjoitettu ja äänimaailma on taianomainen. En voinut tajuta millaisen kokemuksen saan, kun painoin play -nappia. Ohjelma löi minut ällikällä ja yllätti täysin.

Sen lisäksi, että sain tutustua Jasmin Britneyn elämään tein syväsukelluksen itseeni ja arvomaailmaani. Vertasin omia ajatuksia ja tunteitani ohjelman alussa ja lopussa. Ne olivat lähes vastakkaiset. Jouduin käymään näkemääni useamman kerran läpi.

Kuinka onnekas olenkaan? Miten hauras elämä on?

Jos haluat katsoa Jasmin Britneyn tarinan pääset ohjelmaan tästä. Varaa itsellesi 12 minuuttia ja rauhallinen hetki, jotta voit keskittyä.

Kerro, mitä ajatuksia dokumetti sinussa herättää. Vai oletko jo nähnyt sen? Ehkä Jasminin tarina on jo sinulle tuttu.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Ajanpuute on huono tekosyy + 10 minuutin treeni!

Kommentit (16)

  1. Taina Arola

    Harmi että tää ihminen on niin pinnallinen ja läpi mätä sisältä. Mitään ei ole neliraajahalvaus opettanut tai tuonut mitään nöyryyttä. Tää ihminen kaverinsa kanssa vloggaa kun kaveri antaa pilamukin jossa on toinen bloggaaja uikkareissa. Lihava nainen. Kuva on otettu netistä ja tehty pilamielessä muki. ”Sisäpiirivitsi” kuulemma mut pakko jakaa kaikille? Koko Jasmin on sisäpiirivitsi. Hakee ja kaipaa huomiota haukkumalla muita ja tekee pilkkaa muiden kusta nuksella. Näköjään se nainen on naiselle susi on sitten neliraajahalvaantunut kahden hoitajan autettva. Julmuutta näköjään löytyy! Hyi!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *