Halpa ja herkullinen terveyspommi – Älä välttele MUNAA!
Ei ehkä ole jäänyt epäselväksi, että kananmunat kuuluvat olennaisena osana ruokavaliooni. Näin halpaa, mutta samalla ravintorikasta ainesta saa hakea. Kananmunassa on reippaasti proteiinia ja siitä saa loihdittua monipuolisia ja vaihtelevia ruokia. Käytän munia, jos nyt en ihan päivittäin, mutta useamman kerran viikossa. Kananmuna-ateria pitää myös nälkää erittäin hyvin.
Mutta se kolesteroli..
Monet ihmiset ovat karttaneet kananmunaa ruokavaliossaan, koska sen on luultu vaikuttavan haitallisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Viime vuosina saatujen tutkimustulosten perusteella kananmunaa on kuitenkin syyllistetty turhaan.
Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen, eikä kolesterolin saanti ole tutkimuksissa juuri ollut yhteydessä suurempaan sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tämän totesi esimerkiksi Itä-Suomen Yliopiston tutkimus.
Lisäksi kananmunan valkuaisen runsaat proteiinit auttavat vapauttamaan kehoon oreksiini-nimistä hormonia. Kyseinen hormoni vaikuttaa esimerkiksi ruokahaluun ja virkeyteen.
Kananmunia voi ja kannattaa siis syödä huoletta. Ne auttavat myös painonhallinnassa. Kananmunien terveellisyyttä tutkineen Turun yliopiston professori Rainer Huopalahden mukaan suurin osa väestöstä voisi syödä neljä kertaa viikossa kananmunaa.
Munaamunaa
Meillä on AINA kaapissa munia. Keitetyt munat kuuluvat aamuun, mutta viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa, teen mieluiten munakkaan. Munakas toimii myös lounaana sekä treeninjälkeisenä palauttavana iltapalana.
Jaankin nyt mun erittäin helpon lempparimunakkaan ohjeen. Usein käy niin, että munakkaaseen päätyy niitä aineksia, joita kaapista löytyy. Joskus ihan vaan pelkkiä munia. Tänään munakas oli täyttävä lounas.
Lounas/aamiais – munakas kahdelle
Ainekset:
6 kananmunaa
kirsikkatomaatteja tai paprikaa
Sipulia tai kevätsipulia
Pari valkosipulin kynttä
Savustettua kinkkua tai fetajuustoa
Oliiviöljyä paistamiseen
Pilkon ensin kasvikset (tomaatit/paprikat, sipulit) ja paistan niitä hetken pannulla öljyssä. Jos mukana on kinkkua tai kalkkunaa, laitan sen myös jo tässä vaiheessa mukaan. Fetajuuston sen sijaan lisään vasta lopuksi.
Lisään mukaan sekoitetut kananmunat ja paistan kypsäksi. Fetajuuston lisään suurinpiirtein samaan aikaan munien kanssa. Toisinaan annan munakkaan kypsyä pannulle sellaisenaan, joskus taas kääntelen sitä.
Lopuksi lisään joukkoon mustapippuria.
Yhden hengen munakkaaseen käytän 3-4 kananmunaa ja toisinaan lisäksi 1-2 valkuaista.
Ja sitten vain nauttimaan proteiinipitoisesta ateriasta. Lasten versio on samasta ruuasta on usein mahdollisimman simppeli ja tarjoan kirsikkatomaatteja, kurkkua ja paprikaa munakkaan rinnalla tuoreina.
Mitä sinä laitat lempimunakkaaseesi?
<3 Anna
Lue myös edellinen postaukseni: Vatsatreeniä saunassa
Muista myös #kotitreenikalenteri Tänään julkaisin taas uuden treenin instassa @ansaivo
Hei! Silmiini pisti lauseesi ja erityisesti sen boldattu kohta ”Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen” sekä siteeraamasi tutkimus. Näin lukijalle omasta tekstistäsi jää kuva, että on ok syödä kananmunia niin paljoin kuin lystää, sillä eihän niillä ole kuin PIENI vaikutus veren kolestoripitoisuuteen. Vaikka oikeasti asia ei ihan näin mustavalkoinen ole. Siteeraamassasi tutkimuksessa tutkittavat olivat nauttineet keskimäärin yhden kananmunan päivässä (kts. linkki: ”Tutkimuksen ylimpään vertailuryhmään kuuluvat saivat ruoasta kolesterolia keskimäärin 520 mg vuorokaudessa ja söivät keskimäärin yhden kananmunan päivässä, joten tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää niitä suurempiin saanti- ja käyttömääriin.”) eli suhteellisen ”pienen” annoksen päivittäin. Tämän takia on mielestäni hiukan harhaanjohtavaa suositella kananmunien syöntiä ja sanoa, etteivät ne vaikuta kuin vähän lipidiarvoihin, sillä ko. tutkimuksen perusteella tuloksia ei voi yleistää suurempaan syöntiin kuin 1kpl/pvä (ja monet saattavat syödä niitä nykypäivänä enemmän kuin yhden päivässä). Sillä kyllä ravinnon kolesterolilla on vaikutusta veren lipidiarvoihin (n.3-5%) ja kyllä, siinä on yksilöllisiä eroja, MUTTA suurimmalla osalla suomalaisista on se apoE4-geeni, eli heillä ravinnon kolesterolin imeytyminen on suurempaa (vaikka heilläkin myös muu ruokavalio vaikuttaa siihen, kuinka paljon sitä imeytyy – esim. pehmeä rasva vähentää sen imeytymistä kun taas kova rasva edesauttaa).
Toisaalta, kuten tutkimuksessakin kirjoitettiin ”… the health effects of eggs, or any other food, cannot be reliably determined by a single nutrient in the food, such as cholesterol or choline in eggs.”. Kananmunat ovat hyvä ja halpa proteiinin ja muiden ravintoaineiden lähde eli mikään tarve ei ole niitä poistaa kokonaan ruokavaliosta, mutta olisi hyvä pitää mielessä kohtuus!
Moikka Elina ja kiitos tarkennuksista! Todella hyviä pointteja. Tuolla blogitekstissä myöhemmin siteeraan R. Huopalahtea, joka toteaa, että suurin osa väestöstä voi syödä neljä kertaa viikossa kananmunaa. Tämäkin jää toki vähän auki: syökö 4 kertaa neljä kananmunaa/viikko vai 4 kananmunaa viikossa. Mutta jokatapauksessa, itse kuuluin näihin välttelijöihin aiemmin, juurikin noiden väärien käsitysten johdosta ja minusta on ollut hienoa, että muna on ”päässyt pannasta” 🙂 Kohtuus kaikessa!
Kananmunat ovat kuuluneet ruokavaliooni jo vuosia. Harmi kun tuo kolesterolipelottelu on karsinut monia pois terveellisen ruoka-aineen ääreltä. Luomumunia meillä menee, useitakin viikossa. Nyt joulun aikaan niitä menee sitten
vähän enemmän kun leivotaan. Kyseessähän on edullinen ja ravintorikas luonnontuote.