Exit on järkyttävä! – Näin norjalaiset finanssihait sikailevat

Tuoko raha onnen ja antaako se valtaa tehdä mitä vain? Tätä jäin pohtimaan katsottuani YLE Areenasta kahdeksanosaisen tosipohjaisen sarjan Exit norjalaisista ökyrikkaista finanssialan miehistä. Sarja oli järkyttävä, varsinkin, kun pohdin, että se perustuu tosielämään.

Sarja kuvaa neljän oslolaisen finanssihain elämää. Miehet ovat sikoja: empatiakyvyttömiä omahyväisiä sovinisteja ja narsisteja. Kokaiini, prostituoidut, valehtelu ovat arkipäivää. Miehet omistavat vaimoiltaan salaa bilekämpän, ja siellä etsitään sisältöä elämään. On hankalaa löytää enää tyydytystä elämään, kun on saavuttanut jo kaiken, mitä voi rahalla saada. Ja tämä kaikki siis tapahtuu Norjassa!

Jäin pohtimaan tekeekö raha näistä miehistä näin vastenmielisiä vai ovatko he aina olleet tuollaisia? Antaako raha mahdollisuuden olla häikäilemätön sika ja päästää psykopaattiset piirteet valloilleen? Voiko tämä sarja todella olla totta?

Perhe on kulissi

Miehille perhe ja vaimot ovat vain kauniita kulisseja, elämä on muualla, kuten luksuslukaalissa ryyppäämässä. Tyhjyys ajaa miehet yhä rajumpiin tekoihin, väkivaltaan, nöyryyttämiseen. Sarjassa toistuu tyhjyyden teema, niin miesten, kuin myös heidän vaimojensa kohdalla. Juhlia järjestämällä tai vauvoja hankkimalla yritetään täyttää merkityksettömiä päiviä ja onttouden tunnetta, kun miehet ovat ”töissä”.

Sarjasta tekee erityisen järkyttävän tieto siitä, että se perustuu tosielämään. Itseasiassa löysin tiedon, että sarjan käsikirjoitus olisi lähetetty luettavaksi miehille, joita siihen oli tosielämässä haastateltu. Käsikirjoittaja oli ajatellut, että oli mennyt liian pitkälle tapahtumien kuvailussa ja dramatisoinut kohtauksia liikaa, mutta mitä vielä: päälähteet olivat puuttuneet ainoastaan sellaisin kohtiin, jossa oli mm kerrottu, että miehet liikkuvat reittilennoilla. He käyttävät kuulemma vain yksityiskoneita.

Ei herkille

Sarja on herättänyt kotimaassaan Norjassa runsaasti järkytystä ja pahennusta, enkä kyllä yhtään ihmettele. Miehet ovat häikäilemättömiä. He ajattelevat voivansa tehdä mitä vain, koska he ovat niin rikkaita. Omaisuus ja raha tuovat vallan tunnetta. Tavallinen perhe-elämä ei tuo sisältöä ja arvot ovat todella kovia, vaikka ulospäin esitetäänkin perheenisiä.

Samalla sarja on surullista katsottavaa ja herättää ajattelemaan. Perheissa lapsia hoitavat Au pairit, joiden nimiä kukaan ei muista. Kenenkään mieli ei voi hyvin.

Katsoin omaksi yllätyksekseni kaikki kahdeksan jaksoa putkeen! Jokin tässä sarjassa siis koukuttaa. Jäin pyörittelemään sarjan teemoja pitkäksi aikaa. Jakso jaksolta hahmot saavat lisää syvyyttä ja sarjan edetessä vaimot pääsevät enemmän esille. Erityisesti Adamin vaimo Hermine on kiinnostava hahmo pyristellessään irti liitosta.

Tahtomattani aloin miettiä, esiintyykö tällaista Suomessakin. Miksei esiintyisi?

Katseluvinkki siis joulun välipäiville. Mutta ei herkille.

<3 Anna

Onko sinulla vinkkejä sarjoista, joita voisin seuraavaksi katsoa? YLE Areenan lisäksi meillä on käytössä Netflix

Lue myös edellinen postaukseni: Lomalla – Voiko näinkin tehdä? 

Tuu instaan: @ansaivo

Exit on järkyttävä, mutta koukuttava. Kuva on kuvankaapaus YLE Areenasta sivulta: https://areena.yle.fi/1-50328145
hyvinvointi mielenterveys
Kommentit (5)
 1. Katsoin saman sarjan ja valitettavasti tollaseen sikailuun ei tarvita edes noin paljon rahaa ja sitä tapahtuu kyllä hyvätuloistenkin ihmisten keskuudessa valitettavan paljon.
  Sarja on munkin mielestä jossain määrin järkyttävä, mutta myös erittäin silmiä avaava ja ajatuksia herättävä. Olen itsekin todennut sivusta hirmu monen avioliiton olevan pelkkä kulissi, ainakin toiselle osapuolelle, ei erota taloudellisista tai mistä syistä nyt ikinä ja meno on jotakuinkin tota, joskin ehkä nyt vähän pienemmässä mittakaavassa, jos ajattelee aseita ja väkivaltaa. Henkisestä väkivallastakaan en pysty tietenkään sanomaan. Surullista. Silti sarja pudottaa mukavasti maan pinnalle ja omasta arjesta tulee aika mukava olo 🙂

  1. annasaivosalmi
   23.12.2019, 11:24

   Joo, oli kyllä ajatuksia herättävä. Jotenkin viime vuosina on tuntunut, että ollaan menossa yleisesti kohti pehmeämpiä arvoja, mutta tämä sarja kyllä kumosi osittain tätä. Tuli epätodellinen olo, kun täällä omassa kodissa koristelee kuusta.. Surullista. Oma arki tuntuu tuon rinnalla tyydyttävältä ja äärikokemuksiksi riittävät tiukat treenit 🙂

 2. Eira Manninen
  23.12.2019, 17:44

  Tässä yksi koukuttava Netflixistä:
  Bodyguard !!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *