Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Ei ne reidet jumppaamalla pienene

2000 -luvun alussa myhäilin tyytyväisenä Elixian ryhmäliikuntasalin peileihin: ”Reiteni olivat kapeammat, kuin ohjaajalla!”. Kävin jumpissa yhtenä tavoitteenani olla laiha, ja reisien paksuus, jos mikä, oli siihen hyvä mittari.

Ainoa asia, mitä ihmettelin, oli se, etteivät ohjaajan reidet näyttäneet kaventuneen useiden vuosien steppilautajumpasta huolimatta. No, yhtä kaikki, minä ajattelin saavani jumpalla kivan ”Thigh Gapin”. Sen aikainen riittämätön ravinto ja liiallinen aerobinen liikunta olivat vieneet minulta viimeisetkin lihasten rippeet, ja minä kuvittelin olevani tyytyväinen.

Anna, jonka tavoitteena olivat mahdollisimman ohuet reidet.

Nykyään vähän naureskelen nuorelle itselleni. Tällä hetkellä tavoitteenani on päinvastoin kasvattaa reisien lihasvoimaa ja -massaa, ei nakertaa sitä syömättömyydellä ja hinkkaamalla usean jumpan maratoneja putkeen.

Lisäksi en oikein välitä käydä liikuntatiloissa, joissa on peilit. Siksi esimerkiksi ulkotreenit tai TFW:n sali Turussa ovat mahtavia: itseään ei tule peilailtua, eikä varsinkaan vertailtua vieressä pumppaavaan kaveriin, koska peilejä ei ole.

Vahvoista reisistä on myös hyötyä juoksussa. Kuva: Jenni Virta, Kirjassa: Treenaa Kotona 10,20 tai 30 -minuuttia (Tammi)

Jumppa saa painon nousemaan?

Eräs treeniryhmäni nainen totesi huolestuneena, että, kun hän alkoi käydä ulkotreeneissäni kolme kertaa viikossa, eivät enää mitkään housut tunnu mahtuvan päälle. Onko hän lihonut vai onko lihasta tullut lisää?

No, eivät ne reidet jumppaamalla välttämättä pienene, varsinkaan, kun pyrimme treeneissä vahvistamaan lihaskuntoa kyykyillä, askelkyykyillä, boxihypyillä ja porrastreeneillä.

Lihaskuntopainoitteinen treeni saa aikaan kropan kiinteytymisen ja lihaksen kasvun. Lihas kasvaa kuitenkin vain, jos sitä kuormittaa tarpeeksi. Pienillä painoilla, pitkiä sarjoja tehden, ei voi saavuttaa kovin suurta lihasmassaa. Sen sijaan esimerkiksi salitreenissä suosin 8-12 toiston sarjoja siten, että viimeiset toistot ovat todella tiukkoja.

Kova treeni saa myös luonnollisen nälän heräämään, eikä pelkällä salaatilla voi kitkuttaa. Jotta lihas voisi kasvaa, tarvitsee se myös oikeanlaisia rakennusaineita ruuasta.

Huolestunutta treenaajaa haluaisin lohduttaa myös sillä, että raskas treeni kerää lihaksiin nestettä, kun lihas korvaa harjoituksen aiheuttamia mikroskooppisia lihasvaurioita. Siksi esimerkiksi salipäivän jälkeen puntari saattaa pompsahtaa reippaastikin ylöspäin. Vaarana(!!) voi jopa olla, että treeniryhmäni nainen on kehittämässä itselleen muodokkaampia reisiä!

Olen myös kotitreenillä saanut vahvistettua alakertaa.
Nykyään keräilen lihasta, en yritä huventaa sitä.

Tavoitteena vahvat reidet ja pakarat

Itselläni jalkaosasto olisi mallia rimppa, jos en tekisi asian eteen mitään. Sen sijaan haluan treenata vahvat reisi- ja pakaralihakset, jotka ovat isoina lihasryhminä levossakin oikea rasvanpolttomasiina. Lihas on aktiivista kudosta ja suurempi lihasmassa takaa suuremman energiankulutuksen koko päiväksi, vaikka ei mitään tekisikään. Näin ollen lihasmassa auttaa minua hallitsemaan painoani.

Kunnon lihakset alavartalossa tasapainottavat myös leveähköjä hartioitani, sekä mahdollista extrarasvaa, joka tuppaa kerääntymään keskivartalon seudulle, erityisesti mahaan.

Nuori Anna metsästi laihoja reisiä, eikä ymmärtänyt, että lihas on se, jolla kropan saa myös näyttämään kiinteämmältä. Painon tuijottamisen olen myös lopettanut jo aikoja sitten: lihaskuntoharjoittelun myötä saavutettu lihasmassa nimittäin painaa enemmän, kuin rasva.

Tulevaisuutta (lue: vanhuutta) silmälläpitäen vahvat reidet ja pakarat ovat suorastaan valttikortti.

Eivät ne reidet siis jumppaamalla välttämättä pienene, mutta eipä niiden tarvitsekaan. Lihaskuntopainoitteisella treenillä kroppansa voi saada muokattua kiinteämmäksi ja vahvemmaksi sekä kehonkoostumuksensa muutettua edullisempaan suuntaan.

<3 Anna

Postauksen kansikuva: Pauliina Vesterinen

Lue myös edellinen postaukseni: Kun mies KonMarittaa!

Kommentit (18)

 1. Kiki

  Aika uskomattomia nämä muutamat kommentit!?Millä ihmeellä muutoin kuin esimerkkejä näyttämällä liikunnanopettaja liikesarjoja esittäisi? Olen hurjan kiitollinen näistä monipuolisista, seikkaperäisistä ja täysin ilmaisista ohjeista, joihin käytät paljon aikaa. Olet myös aidon innostava persoona.
  Uskomattomia nämä kommentit ovat joltisessakin typeryydessään, koska sinulla blogissa ja kuvissa on sentään rutkasti substanssia, et todellakaan heruttele etkä kuvaa mitään ootd-höttöä vaan rautaista asiaa, ammattitaidolla. Ei mitään potkupalloilijan vaimoja tm schaibaa täällä. Kiitos, ja kritisoivat vaihtakaa kanavaa

 2. Satunen

  Olen löytänyt blogisi vasta tänä syksynä ja seuraan sitä, koska se saa aina innostumaan elämänmyönteisyydellään ja positiivisella suhtautumisella itseen. Löysin myös Vastaisku ankeudelle -blogin tätä kautta, ja se myös innostaa liikkumaan. Olen 40-kymppinen ja heräsin kesällä haluun elää terveemmin. Oli törkeän tukalaa kun vaatteet kiristivät ja oli nihkeä väsymys. Nyt muutosten myötä olo on kohentunut jo todella paljon ja jopa iho kirkastunut. Liikunta- ja hyvinvointiblogit ovat tärkeä henkireikä arjessani, ja saan niistä hyviä vinkkejä ja virtaa treeniin
  Ei kenenkään ole pakko seurata blogeja, voi vaikka lukea naistenlehtiä. Nykyaikaan kuuluu oleellisesti kuvallinen ilmaisu, niiden avulla voi kertoa paljon tunnelmasta.
  Jatka vain Anna sillä tavalla kuin sinusta parhaimmalta tuntuu

 3. Krista

  Täälä myös rimppakinttu. Ainot lääke oli jättää aerobiset pois ja keskittyä salilla raskaisiin perusliikkeeisiin ja syödä kunnolla!! Hitaasti niihin on alkanut muotoa tulla!!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *