Tofua meksikolaisittain x 2
Tofua meksikolaisittain. Toivoitte ruokia tofusta ja ruokia tofusta saatte! Tofu on omassa keittiössäni soijarouheen ohella pitkäikäisin kasviproteiininlähde. Tiesitkö muuten, että kotimaista Jalotofun tofua on ollut kaupoissa vuodesta 1989 lähtien eli pian 30 vuoden ajan!? Parin viime vuoden aikana kasviproteiinien tarjonta on monipuolistunut runsaasti ja tofu on saanut rinnalleen myös muita “kilpasiskoja”. Omassa jääkaapissani ja sydämessäni tofulla on kuitenkin aina erityinen paikka ja keittiössäni valmistuukin viikottain ruokaa tofusta; tofukokkelia aamupalaksi, tofubowl lounaaksi ja smoothieta välipalaksi.
Tofu on ekologinen ja ravitseva kasviproteiini
Tofun juuret ovat Kiinassa ja erään lähteen mukaan tofua on valmistettu Kiinassa jo 2000 vuotta. Tofu valmistetaan soijapavuista ja valmistusprosessi muistuttaa juuston valmistusta; tofun valmistuksessa soijamaito juoksetetaan ja ylimääräinen vesi puristetetaan pois. Tofua löytyy kaupoista maustamattomana, marinoituna, kylmäsavunmakuisena sekä maukkaina paistovalmiina paloina ja kuutioina. Tofua eli soijajuustoa voi käyttää kypsentämättömänä ja esimerkiksi kylmäsavutofu maistuu hyvältä sellaisenaan leivänpäällä.
Tofu on ravitseva, kolesteroliton ja kevyt proteiininlähde; 100g tofua sisältää noin 160 kcal, 18 g laadukasta proteiinia, 1,5 g hiilihydraatteja sekä 8 g rasvaa. Tofu on myös hyvä raudan, kalsiumin ja sinkin lähde. Aminohappokoostumukseltaan tofu on laadukkain kasviproteiininlähde, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömistä aminohapoista ainoastaan metioniinia siinä on niukasti, tämä voidaan täydentää nauttimalla samalla aterialla viljatuotteita.
Kotimainen tofu on ekologinen proteiininlähde vaikka (ainakin toistaiseksi) tofun valmistuksessa käytettävät soijapavut tulevatkin ulkomailta. Tofu on siis ilmastoystävällistä proteiinia: tofu tuottaa 15 vähemmän hiilidioksidipäästöjä naudanlihaan verrattuna! Tofun hiilijalanjäljestä voit lukea lisää jalotofun sivuilta.
Tofua meksikolaisittain x 2
Rakastan meksikolaista keittiötä ja tässä kaksi todella herkullista tapaa valmistaa tofua meksikolaisittain; värikäs tofufajitas sekä samasta täytteestä valmistat myös herkulliset tofuquesadillat. Quesadillat ovat hyvä tapa käyttää ylijääneet fajitastäytteet, tarvitset perustäytteen lisäksi vain juustoraastetta. Kokeile valmistaa quesadilloja myös paputahnoista, sienistä ja kasviksista.
Tofufajitas
4 annosta
1 dl kvinoaa
1 pkt Jalotofu mieto chili paistopala*
TAI
300g maustamatonta tofua
(1 tl chiliä+ 1 tl savupaprikajauhetta+1/2 tl suolaa)
1 rkl öljyä paistamiseen
1 valkosipulin kynsi
1/2 sipuli tai 1 varsi kevätsipulia
1 punainen paprika
Tarjoiluun:
tortillakuoria
mangosalsaa
tomaattisalsaa
salaattia
ranskankermaa
juustoraastetta
guacamolea..
Mangosalsa
1 tuore mango
1/2 punainen tai keltainen chilipalko
1/2 limesitruunan mehu
ripaus suolaa ja mustapippuria
tuoretta korianteria
1 kevätsipulin varsi
Leikkaa mango pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös chili ja kevätsipuli. Poista chilistä halutessasi siemenet. Laita kaikki ainekset kulhoon ja anna maustua huoneenlämmössä 15 min ennen tarjoilua.
Tomaattisalsa
500 g kypsiä tomaatteja
1/2- 1 chilipalko siemenet poistettuna*
1 tl (valkoviini)etikkaa
1 sipuli
tuoretta korianteria
suolaa ja mustapippuria
(ripaus sokeria)
Puolita tomaatit ja poista niistä lusikalla sisus. Ota talteen ja käytä vaikka tomaattikastikkeessa. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi, hienonna myös sipuli. Laita tomaatit ja sipulit kulhoon ja mausta ja anna tekeytyä 15 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Tulisemman salsan saat, jos jätät siemenet salsan joukkoon.
Guacamole
2 avokadoa
1/2 limesitruunan mehu
tuoretta korianteria maun mukaan
suolaa
mustapippuria
(1/2 chilipalko)
Muussaa avokado kulhossa ja mausta. Anna tekeytyä noin 15 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua.
Tofuquesadillat
1 annos
2 vehnätortillaa
1 dl tofutäytettä
1 dl juustoraastetta/Porlammin vegejuustoa/avokadoa*
öljyä paistamiseen
Tarjoiluun:
salaattia
mangosalsaa
jalapenoja
Sekoita tofutäytteen joukkoon juustoraaste. Kuumenna paistinpannu ja laita siihen hieman öljyä. Laita pannulle tortillakuori, taputtele sen päälle täyte ja toinen tortillakuori kanneksi. Paista keskiteholla, kunnes pohja on ruskea ja juusto alkaa sulaa. Käännä quesadilla isoa lastaa apuna käyttäen ja paista myös toinen puoli. Leikkaa annos paloiksi ja tarjoile esim. salaatin ja mangosalsan kera. *Juustoraasteen tilalle sopii hyvin avokado tai kasvipohjainen juusto.
Maukasta päivää!