Pikkujoulun härkispiirakka lehtitaikinasta (vegaani)
Lapsuuteni joulun odotukseen kuuluivat olennaisena osana lehtitaikinaleivonnaiset. Oma suosikkini makeiden joulutorttujen ohella oli peltipiirakka jauhelihasta ja riisistä valmistettuna. Aikuisiällä kun en enää ole lihaa syönyt, niin lihapiirakan on usein korvannut soijarouhepiirakka.
Tänä jouluna (2016) hihkun innosta, kun kauppojen hyllylle on ilmestynyt härkäpavuista valmistettu Härkis! Vegetreenarin versio Jauheliha-peltipiirakasta valmistuu siis tänä vuonna helposti Härkiksestä ja kvinoasta ja maistuu varmasti kaikille! Gluteenittomaksi härkispiirakka muuntuu käyttämällä gluteenitonta lehtitaikinaa (esim. Frian gluteeniton lehtitaikina tai Schär gluteeniton lehtitaikina)
Härkispiirakka
8 annosta á n. 440 kcal, 12,5 g pro, 40g hh sekä 27g rasvaa
1 sipuli
1 pkt Härkistä (250g)
1 tl paprikajauhetta
1 tl (yrtti)suola
muutama rouhaisu mustapippuria
1 1/2 dl kvinoaa (keitettynä 4dl) voit käyttää myös saman määrän pyöreäjyväistä riisiä
1 dl (kaura)kermaa (
2 rkl pellavansiemenrouhetta + 6 rkl vettä tai 2 kananmunaa
2 rkl sinappia
600 g lehtitaikinaa (esim. Myllynparas iso lehtitaikina)
Voiteluun
kasvimaitoa/kananmunaa
Sulata lehtitaikina jääkaapissa paketin ohjeen mukaan. Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, jäähdytä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon Härkis ja mausteet ja sekoittele kunnes seos on tasaista. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt kvinoa ja kerma.
Sekoita pellavansiemenrouheesta ja vedestä pellavansiemen”muna” ja anna tekeytyä 5 min. Lisää “muna” muiden täyteaineiden joukkoon.
Kauli lehtitaikinaa hieman ohuemmaksi niin, että se on kooltaan n. 30x40cm. Leikkaa taikinaan viillot kuvan osoittamalla tavalla.
Levitä täytteen pohjalle kerros sinappia.
Lusikoi täyte taikinan keskelle. Taita ensin päätypala täytteen päälle ja taittele sitten taikinasuikaleet täytteen päälle vuorotellen molemmilta puolilta lomittain.
Käännä lopuksi päätypala täytteen päälle ja viimeistele kahdella viimeisellä suikaleella.
Leikkaa ylijäämätaikinasta halutessasi pienillä piparimuoteilla tähtiä/sydämiä tms ja koristele niillä piirakan pinta. Voitele piirakan pinta maidolla tai kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin ruskea.
Härkispiirakan kanssa maistuu glögi.
Maistuvaa joulunodotusta kaikille!
Herkullisen näköinen.:) Tämä menee kokeiluun!:)
Otin juuri uunista ulos. On aivan älyttömän hyvää! Kiitos reseptistä
Kiva kuulla! Maistuvaa viikonloppua!
-Linda