Jäikö leipää yli? Valmista maukas panzanella-salaatti tofulla
Kaupallinen yhteistyö: Ilmastoinfo
Panzanella-salaatti. Jäikö sinulla leipää yli ja mietit mitä sillä tekisit? Älä vaan heitä leipää roskiin! Kuivahtaneesta leivästä saa valmistettua esimerkiksi herkullisia krutonkeja, jotka sopivat hyvin sosekeiton joukkoon tai tuomaan rakennetta lounassalaattiin. Krutongit voi maustaa mieleisillä yrteillä ja valkosipulilla ja ne säilyvät ilmatiiviissä astiassa hyvänä useita päiviä.
Panzanella-salaatti eli toscanalainen tomaatti-leipäsalaatti
Panzanella-salaatti sopii rouskuvaksi lounaaksi kesäpäivään! Salaatin tärkein raaka-aine ovat mahdollisimman kypsät, luontaisesti makeat punaiset tomaatit. Lisäksi kasviksista salaattiin sopivat hyvin kurkku, oliivit sekä avokado. Perinteisesti panzanellaan käytetään mozzarella-juustoa, mutta makumaailmaan sopii hyvin esimerkiksi fetajuusto tai tofusta valmistettu tofeta. Salaatin kruunaa raikas öljy-etikkakastike tai loraus balsamicoa ja oliiviöljyä.
Tofeta eli fetajuusto tofusta
Tiesitkö, että tofua eli soijamaitojuustoa voi käyttää myös kypsentämättömänä? Tofusta valmistuu herkullinen fetajuuston tyylinen salaattijuusto upottamalla se kirpeään liemeen pariksi tunniksi. Tuloksena on tofeta eli raikas ja maidoton proteiininlähde salaattiin. Marinadiin tuovat makua joko tuoreet tai kuivatut yrtit.
Lue myös aikaisemmat kirjoitukseni hävikistä:
Kaipaatko vinkkejä miten syödä ilmastoystävällisesti?
Liity mukaan maksuttomaan ilmastotreeniin!
Treeni kestää 4 viikkoa ja toteutetaan sähköpostiin lähetetettävän uutiskirjeen muodossa.
Uutiskirjeet sisältävät käytännöllisiä vinkkejä ilmastoystävälliseen ruokaan ja
näillä vinkeillä teet hyvää itsellesi ja ilmastolle!
Panzanella eli toscanalainen tomaatti-leipäsalaatti
Ainekset (4 annosta)
- Krutongit
- 300 g
- kuivahtanutta vaaleaa leipää
- 2
- valkosipulinkynttä
- 1 tl
- kuivattua rosmariinia (tuorekin käy! )
- oliiviöljyä (paistamiseen)
- ripaus
- suolaa
- Salaattiin
- 500 g
- tomaatteja
- 200 g
- kurkkua
- rapeaa salaattia
- 1 dl
- oliiveja (mieluiten kivellisiä)
- 1 rku
- tuoretta basilikaa
- 1
- avokado
- 1 rkl
- siemeniä
- Kastike
- 1/2 dl
- oliiviöljyä
- 2 rkl
- viinietikkaa
- 1 tl
- kuivattuja yrttejä (esim. timjamia, oreganoa tai basilikaa)
- ripaus
- suolaa ja mustapippuria
- Lisäksi
- 200 g
- tofua, fetaa tai mozzarellaa
Tee näin:
Valmista ensin krutongit. Leikkaa leipä ensin viipaleiksi ja viipaleet edelleen 1cm x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet puoliksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä hetki valkosipuleita ja siirrä ne syrjään. Lisää joukkoon leipäkuutiot ja yrttimauste. Ruskista keskilämmöllä. Mausta lopuksi suolalla. Anna krutonkien jäähtyä. Pilko kasvikset ja laita kulhoon. Valmista salaatille kastike sekoittamalla ainekset huolellisesti keskenään. Ripottele salaatin pinnalle krutonkeja, juustoa ja siemeniä sekä kaada lopuksi päälle salaatinkastiketta. Nauti raikkaana lounassalaattina tai vaikka grilliruokien lisukkeena, jätä tällöin juusto pois.
Tofeta eli salaattijuusto tofusta
Ainekset (4 annosta)
- 270 g
- tofua (maustamaton)
- Marinadi
- 1 dl
- omenaviinietikka
- 3/4 dl
- vettä
- 1
- sitruunanmehu
- 1 tl
- kuivattuja yrttejä (tai 1 rkl tuoreita)
- ripaus
- suolaa
Tee näin:
Kuivaa tofu talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa tofu 1cmx 1cm kokoisiksi kuutioiksi ja laita kannelliseen astiaan. Sekoita marinadin ainekset sekaisin. Kaada liemi tofukuutioiden päälle ja anna maustua yön yli. Tofeta säilyy muutaman päivän jääkaapissa tiiviissä astiassa. Vinkki! Kokeile maustaa tofeta esim. tuoreella valkosipulilla, chilillä tai tuoreilla yrteillä.