3 x ITSETEHDYT HAMPURILAISET – TAIVAALLISTA!
Itsetehdyt hampurilaiset!! Shieet, kuinka hyvää! Yleensä olen panttaillut safkahommat täällä blogin puolella viikonlopun lähiympäristöön, mutta piru vie, ei malttanut enää odottaa, vaan oli pakko tykittää nannaa ilmoille! Itsetehdyt hampurilaiset ovat ihan totta aivan ykkösiä, ja en tiedä olenko koskaan syönyt naaman peruslukemille jättänyttä kotikutoista bursaa. Toimii sitten arkena tai juhlassa!
Burgereissä on myös se helppo puoli, että ruokapöydän ääreen kasaantuneet erisieluiset ihmiset voivat jokainen koota omanlaisensa bursan. Hampparista saa koottua niin fiteille kuin fäteillekin sopivan kokonaisuuden, ja valmiiksi tarjoilulautasille pilkotut höysteistä lyötävät nirsot sekä allergikotkin itselleen passelit täytteet. Lisäksi toteutus on usein todella helppo ja nopea, joten itsetehdyt hampurilaiset sopivat vaikka arkipöytään keskelle kiireistä arkea ilman erityisiä mästerchef-skilssejä tai tuntien hauduttelua (ja uunissa polttamisen riskiä).
Tässä ensiksi kolme omaan suuhuni kadonnutta burgeriesimerkkiä, mutta lopussa hieman vapaampaa ja inspaavampaa menoa, joilla itsetehdyt hampurilaiset saavat makunystyrät taatusti heittämään volttia jokaisen preferensseihin sopivana toteutuksena!
HIRVIBURGER
- Lidlin paistopisteen siemensämpylä
- Hirven jauhelihapihvi
- Salaatti, tomaatti, purjo
- Sinappi, ketsuppi
Simppeli, mutta sitäkin taivaallisempi! Kunnon laadukkaat raaka-aineet ei paljoa muuta rinnalleen vaadi. Hirven jauhelihasta painelin kasaan vaan tiiviitä pihvejä, ja paistelin pannulla valkosipulissa ja voissa. Kyllä katosi huiviin vauhdilla! Omnom!
KASVISBURGER
- Kauraleipä
- Vegekebabia (Vegem)
- Vuohenjuustoa
- Salaatti, tomaatti, suolakurkku
- Ketsuppi, sinappi
Tämä oli oikeasti ehkä kovin yllättäjä burgereiden makumaailmojen puolesta. Tuo Vegekebaani (siis oikeasti paremman makuista kuin normikebu) yhdistettynä vuohenjuustoon väänsi mun naaman niin maireaan hymyyn, ja oli suorastaan pakko riipaista heti perään yksi vastaava santsiburgeri lisää, hah!
RUISBURGERI
- Reissumies Tosi tumma
- Broilerin fileepihvi
- Sulatejuustoa
- Tomaattia, salaattia, rucolaa, suolakurkkua, aurinkokuivattua tomaattia, paistettua sipulia
- Ketsuppia ja sinappia
Klassikko! Ruisburgeri vaan toimii suomalaiseen makumaailmaan kuin nakutettu! Pirskatin hyvää, ja leiväksi käykin ihan perinteinen ruisleipä, mutta tämä Reissumiehen Tosi tumman väliin koottu bursa kyllä oli ihan ykkönen!
ITSETEHDYT HAMPURILAISET
Suomalaiset tuntuvat välillä olevan liian varovaisia testailemaan uusia komboja tai heittäytymään villiksi kyökin puolella. Burgereissa voi ja nimenomaan kannattaakin välillä heittää luovuutta kehiin, ja testailla vähän mielenkiintoisempia toteutuksia. Tässä muutamia vinkkejä itsetehtyjen burgereiden toteutukseen:
LEIPÄ: Kokeile rohkeasti vähän erilaista sämpylää tai leipää, vaikka se perinteinen hampurilaissämpylä on myös todella jees. Ruisleipä, kauraleipä, leipomon sämpylät tai jopa bataattisiivut voivat tuoda oman vivahteen bursaan. Kokeile myös paahtaa sämpylää hieman pannulla tai grillissä ennen kokoamista!
PÄÄTÄYTTEET: Jauhelihapihvi (eri lihoista), broilerin filee, paistettu kananmuna, lindströmin pihvi (btw toimii!), vegepihvi, lohipihvi, kebab, pekoni, you name it!
HÖYSTEET: Perinteisten tomaatin, suolakurkun ja salaatin lisäksi väliin passaa myös paistettu ananas, paistettu sipuli, punasipuli, sipulirengas, purjo, jalapenot, rucola, oliivisiivut, nachomurut, aurajuusto, vuohenjuusto, fetajuusto, mozzarella tms.
TÖHNÄT: Suosin itse sinapissa jenkkityyppistä hieman hapanta sinappia, joka ei ole niin makeaa, kuin suomalaiset serkukset. Sinapin ja ketsupin lisäksi makua ja mehevyyttä antamaan voi laittaa guacamolea, majoneesejä, dippejä, salsaa, kurkkusalaattia, pikkelsiä tai tsatsikia.
KYLKEEN: Ranskalaisia, bataattiranuja, lohkoperunoita, salaattia, coleslawia, kaalisalaattia, kasvistikkuja, dippiä, ketsuppia tms. tai popsi burgeri ihan sellaisenaan huiviin!
Muistahan kurkkailla myös omalle sivulle koostamani reseptikoostetta, jonne olen koonnut kaikki blogissa tähän asti julkaisemani reseptit! Tämä löytyy myös jatkoa ajatellen näppärästi tuolta blogin yläpalkista oman alasivun alta.
Eilen kokkailinkin lounaaksi (ja päivälliseksi otin uusinnan, hah!) pitkästä aikaa vähän kevyempää pyttipannua, joka muuten toimi aivan julmetun hyvin. Olin ihan kokonaan unohtanut tämän, mutta omienkin reseptien selailu välillä virkistää mukavasti mieltä ja makuhermoja! Omnom!
Makurikasta viikkoa joka naamariin!
Vilkaise myös:
Helpot kikat paremman makuiseen ruokaan
& Netti pullollaan täyttä ravintoskeidaa
Edellinen juttuni:
Miksi vaaka tai rasvaprosentti määrittää sinut?
♥ SEURAA MINUA ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Omom sanon minä myös! tässä olisi hyvä kombo vanhempien kera isälle hirveä tosin myös juuston kera. minulle vege pakko testata tuo kebab mut ilman vuohenjuustoa en tykkää. sinappia burgerissa? never heard! majoneesi kylläkin. salaatilla pärjää. coleslaw on kyllä hyvää ja bataattiranskikset myös. tosin myös toimii porkkana ja taivaallisen hyvää palsternacka. suosittelen. mitkä omat lisukesuosikit? sämpylän usein korvannut bataatilla tai keskurpitsalla kun syön gluteenittomasti. oletko kokeillut?
Sinappi on ainakin mun käsittääkseni esim. Mäkkärin perusburgereissa ihan vakkaritäyte (esim. euron juusto), mutta se sinappi on juurikin tuollaista jenkkiversiota, joka eroaa aika paljon perinteisestä suomalaisesta Turun sinapista tai Kotisinapista. 🙂
Itse en oo koskaan korvannut sämpylää muilla, mutta uskoisin juurikin tuon bataatin sopivan osuvasti sämpylän korvikkeeksi. Tykkään sen verran paljon leivästä, että valkkaan itse aina jonkun leipävaihtoehdon. 🙂 Oma lemppari lisukkeista on ehdottomasti itse duunatut ranskikset joko perunasta tai bataatista. 🙂
Hei,
Saisiko samanlaisen postauksen salaateista? 🙂
Heips! Tulossa on ehdottomasti! 😉