Vegetreenari
Vegetreenari

Tomaattia grillissä x 4

Tomaattia grillissä. Sain hiljattain vierailla Närpiön tomaattituottajien luona ja inspiroiduin kehittelemään kesäisiä tomaattireseptejä. Tomaattilajikkeista etenkin luumutomaatti, San marzano sekä isokokoiset pihvitomaatit toimivat hyvin grillattaviksi, koska ne ovat rakenteeltaan kiinteämpiä ja vähemmän vetisiä kuin muut tomaatit. Grillissä tomaatin maku voimistuu ja sen hienot aromit korostuvat, joten ei muuta kuin tomaattia grilliin ja makunystyrät laulamaan!

san marzano
San marzano tomaatti on peräisin Italiasta.
Minä Närpiön tomaattiviljelmillä

Kotimaiset kasvihuonetomaatit vs. espanjalaiset tomaatit

Oli ilo vierailla suomalaisten tomaattiviljelilöiden tiloilla Närpiössä ja havaita, että viljelijät pyrkivät tuottamaan tomaatteja tänä päivänä kestävästi ja vastuullisesti. Monet viljelijät tuottavat tomaatteja vain valoisina kuukausina, jolloin valon tuottamiseen ei tarvitse käyttää sähköä ja ilmastokuorimitus on siten vähäisempi. Tomaattien tuotanto vaatii jonkin verran lämpöä ja lämmöntuotantoon käytettiin monella tilalla uusiutuvaa energiaa, kuten kaurankuorta tai muuta vastaavaa maatalousjätettä. Hauska yksityiskohta oli, että tomaattien pölytyksen hoitivat pölyttäjämehiläiset. Köynnöksissä kasvavat tomaatit olivat niin puhtaita, että ne saattoi syödä suoraan pensaasta, rasiassa myytävät tomaatit ovatkin syötäviä sellaisenaan, eivätkä tarvitse välttämättä pesua. Suomessa kasvatetun tomaatin etuja on ehdottomasti hyvä maku, kotimaisuus ja puhtaus. Jos lämpö ja valo tuotetaan lisäksi uusiutuvalla energialla, ovat ilmastopäästöt suurinpiirtein samalla tasolla kuin Espanjan auringon alla tuotettujen, Suomeen kuljetettujen tomaattien.

San marzano
Pihvitomaatti viipaleina
Pihvitomaatti grillattuna
Pihvitomaattia västerbottenjuustolla
tomaattia grillissä
Pihvitomaattia västerbottenjuustolla
Aurajuustotomaatit san marzano-tomaateista
tomaattia grillissä
Aurajuustotomaatit grillattuna
tomaattia grillissä
Tomaattia grillissä, aurajuustotomaatit, tomaattivartaat ja pihvitomaattia västerbottenjuustolla
Kasvislautanen

Ihanaa grillikesää! 

Grillattu pihvitomaatti

Ainekset
( 4 Annosta )

2 kpl
pihvitomaatteja
1 tl
yrttimaustetta (esim pizzamaustetta, oreganoa tai basilikaa)
1 rkl
öljyä
ripaus
suolaa
10 min
{
AKTIIVINEN 5 min
PASSIIVINEN 5 min

Tee näin:

Valitse tähän ruokaan suurikokoisia pihvitomaatteja. Pihvitomaatit ovat rakenteeltaan kiinteitä ja pysyvtä hyvin koossa kypsennettäessä. Viipaloi pihvitomaatit 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sivele tomaattien pinnalle öljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja kuivattuja yrttejä. Laita viipaleet kuumaan grilliin ja grillaa pari minuuttia per puoli. Syö lämpiminä grilliruokien lisukkeena.

Pihvitomaatti västerbottenjuustolla

Ainekset
( 4 Annosta )

2
pihvitomaattia
50 g
västerbottenjuustoa (tai muuta vahvanmakuista juustoa)
1 tl
yrttimaustetta
25 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 15 min

Tee näin:

Leikkaa tomaatteihin viiltoja, siten että ne jäävät kiinni pohjasta. Leikkaa myös juusto siivuiksi ja laita viiltoihin. Ripottele pinnalle yrttimaustetta ja laita kuumaan grilliin kaksinkertaisen folion päälle paistumaan. Paista tomaatteja grillissä noin 15 min keskilämmöllä tai kunnes juusto on sulanut ja tomaatit pehmenneet. Tarjoile kuumina grilliruokien lisukkeena.

Aurajuustotomaatit

Ainekset
( 4 Annosta )

20 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

Puolita tomaatit pituussuunnassa ja painele keskustaa hieman lusikalla, että juustolle muodostuu ”kuppi”. Nosta tomaatit kaksinkertaisen folioarkin päälle ja nosta reunoja himena ylöspäin välttääksesi nesteen valumisen grilliin. Laita tomaateille nokare homejuustoa ja laita kuumaan grilliin paistumaan. Paista tomaatteja grillissä noin 15 min keskilämmöllä tai kunnes juusto on sulanut ja tomaatit pehmenneet. Tarjoile kuumina grilliruokien lisukkeena.

Tomaatti-kasvisvartaat

Ainekset
( 4 Annosta )

250 g
kirsikkatomaatteja (eri värisiä)
4 kpl
soijapihvejä (esim. hälsans kök)
1 nippu
kevätsipulia
1 rkl
öljyä (paistamiseen)
20 min
{
AKTIIVINEN 10 min
PASSIIVINEN 10 min

Tee näin:

Sulata soijapihvit tarvittaessa. Leikkaa soijapihvit kuutioiksi. Pujota kirsikkatomaatteja, kevätsipulia ja soijapihvikuutioita vuorotellen grillivartaisiin. Sivele vartaat öljyllä. Paista vartaita grillissä pari minuuttia välillä pyöritellen, varo polttamasta sipuleita. P.s. Tomaattivartaisiin kannattaa varata nopeasti kypsyviä raaka-aineita, koska tomaatit kypsyvät nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *