Tomaattia grillissä x 4
Tomaattia grillissä. Sain hiljattain vierailla Närpiön tomaattituottajien luona ja inspiroiduin kehittelemään kesäisiä tomaattireseptejä. Tomaattilajikkeista etenkin luumutomaatti, San marzano sekä isokokoiset pihvitomaatit toimivat hyvin grillattaviksi, koska ne ovat rakenteeltaan kiinteämpiä ja vähemmän vetisiä kuin muut tomaatit. Grillissä tomaatin maku voimistuu ja sen hienot aromit korostuvat, joten ei muuta kuin tomaattia grilliin ja makunystyrät laulamaan!
Kotimaiset kasvihuonetomaatit vs. espanjalaiset tomaatit
Oli ilo vierailla suomalaisten tomaattiviljelilöiden tiloilla Närpiössä ja havaita, että viljelijät pyrkivät tuottamaan tomaatteja tänä päivänä kestävästi ja vastuullisesti. Monet viljelijät tuottavat tomaatteja vain valoisina kuukausina, jolloin valon tuottamiseen ei tarvitse käyttää sähköä ja ilmastokuorimitus on siten vähäisempi. Tomaattien tuotanto vaatii jonkin verran lämpöä ja lämmöntuotantoon käytettiin monella tilalla uusiutuvaa energiaa, kuten kaurankuorta tai muuta vastaavaa maatalousjätettä. Hauska yksityiskohta oli, että tomaattien pölytyksen hoitivat pölyttäjämehiläiset. Köynnöksissä kasvavat tomaatit olivat niin puhtaita, että ne saattoi syödä suoraan pensaasta, rasiassa myytävät tomaatit ovatkin syötäviä sellaisenaan, eivätkä tarvitse välttämättä pesua. Suomessa kasvatetun tomaatin etuja on ehdottomasti hyvä maku, kotimaisuus ja puhtaus. Jos lämpö ja valo tuotetaan lisäksi uusiutuvalla energialla, ovat ilmastopäästöt suurinpiirtein samalla tasolla kuin Espanjan auringon alla tuotettujen, Suomeen kuljetettujen tomaattien.
Ihanaa grillikesää!
Grillattu pihvitomaatti
Ainekset (4 annosta)
- 2 kpl
- pihvitomaatteja
- 1 tl
- yrttimaustetta (esim pizzamaustetta, oreganoa tai basilikaa)
- 1 rkl
- öljyä
- ripaus
- suolaa
Tee näin:
Valitse tähän ruokaan suurikokoisia pihvitomaatteja. Pihvitomaatit ovat rakenteeltaan kiinteitä ja pysyvtä hyvin koossa kypsennettäessä. Viipaloi pihvitomaatit 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Sivele tomaattien pinnalle öljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja kuivattuja yrttejä. Laita viipaleet kuumaan grilliin ja grillaa pari minuuttia per puoli. Syö lämpiminä grilliruokien lisukkeena.
Pihvitomaatti västerbottenjuustolla
Ainekset (4 annosta)
- 2
- pihvitomaattia
- 50 g
- västerbottenjuustoa (tai muuta vahvanmakuista juustoa)
- 1 tl
- yrttimaustetta
Tee näin:
Leikkaa tomaatteihin viiltoja, siten että ne jäävät kiinni pohjasta. Leikkaa myös juusto siivuiksi ja laita viiltoihin. Ripottele pinnalle yrttimaustetta ja laita kuumaan grilliin kaksinkertaisen folion päälle paistumaan. Paista tomaatteja grillissä noin 15 min keskilämmöllä tai kunnes juusto on sulanut ja tomaatit pehmenneet. Tarjoile kuumina grilliruokien lisukkeena.
Aurajuustotomaatit
Ainekset (4 annosta)
Tee näin:
Puolita tomaatit pituussuunnassa ja painele keskustaa hieman lusikalla, että juustolle muodostuu “kuppi”. Nosta tomaatit kaksinkertaisen folioarkin päälle ja nosta reunoja himena ylöspäin välttääksesi nesteen valumisen grilliin. Laita tomaateille nokare homejuustoa ja laita kuumaan grilliin paistumaan. Paista tomaatteja grillissä noin 15 min keskilämmöllä tai kunnes juusto on sulanut ja tomaatit pehmenneet. Tarjoile kuumina grilliruokien lisukkeena.
Tomaatti-kasvisvartaat
Ainekset (4 annosta)
- 250 g
- kirsikkatomaatteja (eri värisiä)
- 4 kpl
- soijapihvejä (esim. hälsans kök)
- 1 nippu
- kevätsipulia
- 1 rkl
- öljyä (paistamiseen)
Tee näin:
Sulata soijapihvit tarvittaessa. Leikkaa soijapihvit kuutioiksi. Pujota kirsikkatomaatteja, kevätsipulia ja soijapihvikuutioita vuorotellen grillivartaisiin. Sivele vartaat öljyllä. Paista vartaita grillissä pari minuuttia välillä pyöritellen, varo polttamasta sipuleita. P.s. Tomaattivartaisiin kannattaa varata nopeasti kypsyviä raaka-aineita, koska tomaatit kypsyvät nopeasti.