Tämä matka kaikkien tulisi tehdä

Onko sinulle käynyt niin, että sinulta on jäänyt jotain tekemättä tai saavuttamatta, koska sinulle on lapsena sanottu, että et pysty siihen? Mieli asettaa meille tiedostamattamme erilaisia rajoituksia jotka vaikuttavat toimintaamme. Henkilöllä voi esimerkiksi olla kokemus, että ”olen huono laulamaan”  tai ”en osaa käyttää rahaa järkevästi” jne. Nämä rajoittavat uskomukset voivat haitata elämäämme ja alamme toimia niiden mukaan, emme laula julkisesti tai tuhlaamme rahamme ja otamme velkaa velan päälle. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Me voimme päästää irti meitä rajoittavista uskomuksista, kunhan vähän jumppaamme mieltämme ja muutamme näkökulmia. Menneisyyden ei tarvitse rajoittaa nykyisyyttämme tai tulevaa, me voimme itse vaikuttaa siihen miten elämäämme elämme. Näitä taitoja nlp-kurssi voi sinulle tarjota.

Nlp- matka kesti tammikuusta kesäkuuhun. Tässä kuva helmikuulta.

Milloin viimeksi pohdit mitä haluat elämältäsi?

Elämää ja elämäntarkoitusta tulee pohtineeksi yleensä vasta, kun kohtaa kriisin tai käy lähellä kuolemaa. Olisi kuitenki hedelmällistä pohtia omaa elämäänsä ja tavoitteitaan nyt, sillä elämä on liian lyhyt kriisin odotteluun. Miksi et eläisi sellaista elämää jota oikeasti sisimmässäsi haluat? Mikä Sinua estää?

Unelmat ovat kaikilla omanlaisia ja hyvä niin, olisihan se tylsää jos kaikki unelmoisivat samoista asioista. Oletko Sinä pohtinut mitä elämältä oikeasti haluat? Mitä Sinä haluaisit tehdä, jos mikään ei rajoittaisi sinua? Oletko nyt siinä työssä missä haluat olla? Entä miten Sinä haluat kuluttaa vapaa-aikasi? Mistä Sinä unelmoit? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisen kannattaa pohtia säännöllisin väliajoin. Itse lähdin matkalle nlp-kurssille ja sain sieltä vastaukset omiin kysymyksiini.

Jaanan kaunis piha.

Mikä ihmeen NLP?

Nlp:n juuret ovat 1970-luvulla, mutta se on saanut paljon uutta tutkimustietoa tuekseen myös tämän jälkeen. Nlp tulee sanoista neuro linguistic programming  eli vapaasti suomennettuna mielen tai aivojen uudelleen ohjelmointi. Tänä päivänä on huomattu, että mielenjumpalla voi saada paljon aikaan ja yhä useammat johtajat palkkaavaatkin Nlp-kouluttajia avuksi yrityksilleen.

Oivaltamaan nlp-practitioner-kurssi

Oivaltamaan – nlp practitioner on 16. pävän mittainen nlp -kurssi ja sen kesto on noin 6 kk.  Lähipäiviä oli noin 2 viikon välein ja tämä rytmi toimi oikein hyvin. Kurssipäivät olivat 7 tunnin mittaisia ja niitä oli yleensä 2 päivää peräkkäin sijoittuen viikonloppuihin. Päivät olivat todella käytännönläheisiä ja aika niissä kului siivillä. Koin, että kurssilaisena minulla oli aikaa pureskella lähipäivien harjoituksia ja niiden antia lähijaksojen välillä. En usko, että olisin saanut intensiivikurssista niin paljon irti kuin sain tästä 6 kuukauden mittaisesta kurssista.

Oivaltamaan nlp-kurssi sisälsi mm. arvojen pohdintaa, läsnäolotaitojen harjoittelua, intuition kuuntelua, uskomusten purkamista, tavoitteiden asettelua ja kurssilla pohdimme myös miten tavoitteisiin olisi mahdollista päästä. Tiivistettynä nlp- kurssi tarjosi uudelleen ajattelun välineitä omaan elämään juuri niihin kysymyksiin, joita kullakin oli ratkaistavana. Tai oikeastaan ei siellä tarvinnut edes ratkaista mitään, pelkkä ihmettelykin näiden asioiden äärellä riitti.

nlp -koulutus
Jaana Hautala, nlp-kouluttaja.

Kouluttajanamme toimi Jaana Hautala, joka on yritys- ja mentaalivalmen­taja, NLP Trainer, rentoutusohjaaja ja Firstbeat asiantuntija. Jaana on toiminut  Suomen Nlp-yhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2013-2017. Jaana on luonteeltaan välitön ja aito. Mikä hänessä on myös mahtavaa, on se, että hän avasi kotinsa meille koulutuksen ajaksi.

Jaanalla on uskomaton taito olla läsnä tilanteessa ja myös mahtava taito kuunnella. Jaanasta paistoi kokemus kouluttajana ja ihmisten kohtaajana ja hän osasi mielestäni hyvin antaa meille kurssilaisille tilaa keskustelulle. Kurssilla hyvää oli myös se, että jokainen sai olla sellainen kuin on, oli sellainen tunne, että harjoituksiin ei pakotettu tai omaa mielipidettä ei tarvinnut jakaa jos ei halunnut. Oli mahtavaa huomata miten lopulta ryhmän yhteishenki ja luottamus syntyi ryhmän jäsenten välille ja koen saaneeni kurssilta elämääni uusia arvokkaita ystäviä.

Kurssitila Jaanan kotipihalla Espoon Lasilaaksossa

Mitä nlp-kurssi minulle tarjosi?

Itse havahduin kurssilla siihen kuinka suorituskeskeinen ihminen olenkaan ollut. Arkeani säesti usein sana ”pitäisi” ja tästä olen pyrkinyt pääsemään eroon. Pitäisi sitä ja pitäisi tätä, miksi arki on ollut minulle yhtä suorittamista? Nyt huomaan, että arjestakin voi löytää ilon ja positiivisuuden kunhan suhtautuu siihen eri tavalla. Kurssi pisti minut myös ajattelemaan omaa suhtautumistani eri tilanteisiin ja puhettani sekä itselle että muille.

Kurssin myötä pyrin hidastamaan tahtiani ja tähän auttoivat päivittäiset pysähtymisharjoitukset joko joogan, metsässä kävelyn tai hengittelyharjoituksen kautta. Huomasin, että saan enemmän aikaan kun en yritä tehdä kaikkea samalla kertaa ja kiireellä. Aivot kaipaavat välillä lepoa, jotta ne taas jaksavat toimia luovassa työssä.

Yksi tärkeä anti kurssilla oli omien tavoitteiden kirkastaminen. Kurssin loputtua olen jo saavuttanut joitain tavoitteitani ja teen töitä saavuttamattomien tavoitteiden eteen ja kun ne on saavutettu, niin asetan uusia. Elä kuin viimeistä päivää ei enää tarkoita minulle samaa kuin ennen, nyt se tarkoittaa sitä, että teen työtä tavoitteideni eteen joka päivä ja elän sellaista elämää josta nautin ja niiden ihmisten kanssa kenen seurasta nautin, joka päivä.

Yksi koulutustilan tuoleista oli keinutuoli.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *