Vegetreenari
Vegetreenari

Stressitön perheloma-onko sellaista?

altaalla

Matkustimme perheen kesken tällä viikolla Turkkiin ja mieleeni tuli ajatus kirjoittaa vinkkejä stressittömämpään (alle kouluikäisten lasten) lapsiperheen lomaan.  Jokainen perhe valitsee tietysti itse oman lomakohteensa ja tämä postaus on kirjoitettu vain omakohtaisiin kokemuksiin perustuen. Meillä on siis 3- ja 6-vuotiaat lapset ja muutama reissu takanapäin.

Esikoisen kanssa olimme melko reippaita, sillä tuolloin matkamme ulottuivat jopa toiselle mantereelle. Kävimme Lontoossa pojan ollessa puolivuotias, New Yorkissa puoli vuotta myöhemmin 1- vuotiaan poikamme kanssa. Thaimaa uuvuttavine välilaskullisine lentoineen koettiin 2,5-vuotiaan kiharapään kanssa. Kaukomatkoista ei jäänyt mitenkään kovin kultaiset muistot, tuskanhiki kohoaa edelleen otsalle kun muistelen 20 tunnin kotimatkaa Thaimaasta kotiin. Yliväsynyt poikamme itki lähes taukoamatta lentokoneessa, kun ei osannut nukahtaa..New Yorkin reissun pelasti etukäteen varaamamme lastenhoitaja, joka hoiti poikaamme kolmena iltana, niin pääsimme kahdestaan musikaaliin sekä syömään ravintolaan. Ilman lastenhoitajaa New Yorkin iltaelämä olisi jäänyt täysin näkemättä, mikä olisi ollut sääli.

Kahden lapsen kanssa tehdyt reissut ovat suuntautuneet pääasiassa Välimerelle ja maksimissaan 6 tunnin lentomatkan päähän. Kanarian saaret ovat tulleet tutuiksi, lisäksi on köllötelty pariin otteeseen Rhodoksella. Viimeisimpänä kohteena oli Turkin Alanya.

Kaupunkilomia olemme tehneet kerran Pärnuhun sekä Salzburgiin. Kaupunkilomilla olemme suosineet huoneiston vuokraamista airbnb:n kautta. Huoneistoissa on lapsilla on ollut tilaa leikkiä ja olemme saaneet hoidettua myös ruokailut asunnossa stressittömästi.

IMG_3427

Muutaman reissun kokeneena haluan jakaa vinkkini lapsiperheen onnistuneeseen lomaan:

1. KOHDE

Valitse kohde lasten ehdoilla. Jos lapset eivät ole tyytyväisiä, eivät aikuisetkaan ole. Matkustakaa te kaksi sinne New Yorkiin sitten, kun lapsille järjestyy hoitopaikka (tai on hoitaja mukana) – saatte kaupungista varmasti paljon enemmän irti! Trust me, been there done that! Harkitsisin vakavasti yli 6 tunnin lentomatkustamista, ellei kyseessä ole yölento.

rannalla turkissa

2. MAJOITUS

Jos lapsia on kaksi tai useampi, varatkaa hotellista kahden huoneen huoneisto/huone, niin saatte puolison kanssa jatkaa illanviettoa rauhassa. Myös patiolla/parvekkeella on mukava nauttia viilenevästä illasta lasten tuhistessa vällyjen alla. Hyvä ratkaisu kaupunkilomille on huoneiston varaaminen esim airbnb:n kautta. Isommille lomaseurueille vuokratalo on myös loistava ratkaisu.

pikkukaveri kiviä heittämässä

3. RUOKA

Hotellimajoituksessa suosittelen varaamaan allinclusiven tai vähintään puolihoidon. Ainakin meidän perheellä ravintolassakäynnit ovat osoittautuneet hermoja raastaviksi kokemuksiksi ja rahan haaskaukseksi. Ruoan tilaaminen ja odottelu vie kauan aikaa. Huoneisto/talomajoituksessa itsevalmistetut ruoat on helppo ajoittaa lasten aikatauluun, ettekä ole sidottu ravintoloiden aukioloaikoihin tai ruokailuaikoihin. Toki tämä vaatii aikuisilta viitseliäisyyttä ruoanvalmistukseen, mutta on edullista sekä kaikki saavat sitä mitä haluavat. Tuttavaperhe on myös kertonut, että oman kokin palkkaaminen vuokrataloon ollut toimiva ratkaisu, kun seurueessa on ollut useampi perhe- tällöin kustannuksetkaan eivät nouse pilviin. Kannattaa harkita myös take away annoksia ravintoloista.

4.  AIKATAULUTUS

Älä tee suuria suunnitelmia tai aikatauluja lomalle. Lapsille täydellinen loma tarkoittaa usein polskimista hotellin uima-altaassa, tarpeeksi jäätelöä sekä kulttuurielämykseksi riittää hotellin iltashow, turha niitä on sieltä väkisin (ainakaan päivittäin) mihinkään bussiretkille raahata. Lisäksi monissa hotelleissa on tarjolla aktiviteetteja niin lapsille kuin aikuisille, joten hotellialueelta poistuminen ei ole välttämätöntä.

rannalla club dem

5. LOMALLA ON ERI SÄÄNNÖT

Jätä kaikki periaatteet kotiin loman ajaksi. Lomalla kaikki on sallittua (hyvän maun rajoissa tietenkin) On ihan turha yrittää pitää kiinni nukkumaanmenoajoista, karkkipäivistä, ruutuajoista tms. Kannattaa vain joustaa ja nauttia lomasta! Kyllä ne lapset siitä saa taas ruotuun, kun arki koittaa. Jätskiä lounaaksi, ipadit mukaan illalliselle, mehua juomaksi, nukkumaan iltashown jälkeen klo 22 jne..

äiti ja tyttö joogaa

6. SURVIVAL-KIT

Pakkaa käsilaukkuun ainakin nämä: naposteltavaa (kenelläkään ei ole kivaa jos äidin tai lasten verensokeri laskee liian alas!) puuhakirja, kyniä, luettavaa, iso huivi minkä saa tarvittaessa valosuojaksi nukkujalle, puhallettava niskatyyny, korvatulpat, silmälaput, kosteuspyyhkeitä, käsidesiä, IPAD!!!

7. OMA AIKA

Ota omaa aikaa päivittäin, jos mahdollista. Käy yksin lenkillä, hieronnassa, lue kirjaa, joogaa tai tee sitä mistä pidät. Pienen tauon jälkeen jaksaa taas kummasti selvittää lasten riitatilanteita, vääntää aurinkorasvan levittämisestä tms.

chilling

8. LASTENHOITOPALVELU

Ota selvää onko kohteessa mahdollisuus maksulliseen lastenhoitopalveluun. Joissain hotelleissa on esimerkiksi järjestettyä ohjelmaa lapsille, joihin lapset voi jättää hoitoon ns. bamse-kerho. Hyvä ratkaisu on kysyä hotellista tai lomahuoneiston omistajalta luotettavan lastenhoitajan yhteystietoja.

Mitä ajatuksia vinkkini herättivät? Oletko samaa/eri mieltä?

xxxLinda

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *