On monta tapaa olla vegetaristi
Aurinkoinen tervehdys Turkin Alanyasta! Olen täällä viettämässä viikon mittaista lomaa Fishermanin ja lasten kanssa. Aurinkoa on riittänyt ja hotelli on mukavan rauhallinen ja tarjoaa hyvä puitteet rentouttavalle lomalle. Hotellin ruokatarjonta on ihan loistavaa ja täällä jopa vegetreenari on saanut vatsan täyteen ja vielä herkullisella tavalla. Myönnän, että minulla oli hieman ennakkoluuloja Turkkiin lomakohteena, mutta all inclusive hotellissa majoittuessa ei oikeastaan voi tietää onko Kreikassa, Canarialla vai Turkissa, niin samalla tavalla kaikki on rakennettu ja hoidettu. Palvelu Turkissa on ystävällistä ja lento Suomesta tänne kesti vain 3h 30 min, maan politiikasta voi sitten olla toista mieltä. Levottomuuksia on viime aikoina ollut esimerkiksi Istanbulissa, mutta Alanyassa on meillä ollut rauhallista lomailla. Kulttuurilomat on sitten erikseen, täällä viihtyy lapset ja koko perhe.
Matkaamme sisältyi all inclusive eli päivän pääateriat buffet tyylisesti tarjoiltuna, juomaa sekä pikkupurtavaa snackbaarista pitkin päivää. Aimpaa kokemusta all inclusive hotelleista meillä on Rhodokselta ja Gran Canarialta ja täytyy todeta, että Finnmatkojen kautta varattu Alanyan Club Dem vie puhtaasti voiton ruoan suhteen! Esimerkiksi aamupalalla oli todella runsas kasvisten ja hedelmien tarjonta, jogurttia, kuivattuja hedelmiä, paistettuja munia, papusalaattia, hummusta, juustoja yms. Ainoana miinuksena voisi mainita ala-arvoisen kahvin, mikä oli laihaa nescafesta valmistettua litkua. Miksei hotellissa voisi tarjota paikallista vahvaa turkkilaista kahvia?
Sain viimeisimpään artikkeliini ( kauniin ihon ruoka-aineet top 10) kommentin liittyen kasvisruokavalioihin ja halusin nyt kirjoittaa selventävän artikkelin aiheesta vegetarismin monet muodot. On tosiaan monta tapaa olla vegetaristi ja tässä listattuna ruokavaliotyypit sallivimmasta semivegetarismista aina raakaruokavalioon.
SEMIVEGETAARINEN RUOKAVALIO
Semivegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kaikkia muita eläinperäisiä tuotteita, paitsi punaista lihaa. Ruokavalion kokoaminen on helppoa. Semivegetaristit syövät siis lintukarjan lihaa sekä kalaa ja mereneläviä, mutta eivät nautaa, possua, riistaa tai lammasta.
PESCOVEGETAARINEN RUOKAVALIO
Eläinkunnan tuotteista syödään kalaa, kananmunia ja maitovalmisteita. Tämän kasvisruokavalion noudattaminen on helppoa. Ravitsemuksellinen laatu on hyvä. Sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, jos kalaa syödään säännöllisesti 2 kertaa viikossa.
Proteiinien saanti pescetaristeilla on yleensä riittävää. Raudasta voi tulla puutetta, koska lihan välttämisen vuoksi ruokavalio ei sisällä hyvin imeytyvää hemirautaa.
LAKTO-OVOVEGETAARINEN RUOKAVALIO
Lakto-ovovegetaarinen ruokavaliossa käytetään kasvisten ja maitovalmisteiden lisäksi kananmunaa. Näin ollen lakto-ovovegetaarisessa ruokavaliossa ravinnonsaanti on hyvin samantapainen kuin laktovegetaarisessa kasvisruokavaliossa. Laktovegetaristi käyttää eläinkunnan tuotteista maitotuotteita, mutta ei kananmunaa.
VEGAANIRUOKAVALIO
Vegaaniruokavalio koostetaan ainoastaan kasvikunnan tuotteista ja lisäksi vegaanit välttävät käyttämästä eläinperäisiä tuotteita kuten nahkaa eivätkä pidä kotieläimiä tai käy eläintarhoissa. Vegaaniruokavalio on hyvin suunniteltuna terveellinen, mutta B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja kivennäis- ja hivenaineiden riittävään saantiin tulee kiinnittää huomiota. Esimerkiksi B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, minkä vuoksi B12-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai lisäravinteiden käyttö voi olla tarpeen.
Vegaaniruokavaliota noudattavan proteiininsaanti on yleensä riittävää, kunhan viljatuotteita, palkokasveja ja kasviksia syödään riittävästi ja monipuolisesti. Kasviproteiini imeytyy hieman huonommin kuin eläinproteiini, mutta vegaaninen ruokavalio on mahdollista koostaa täyttämään välttämättömien aminohappojen tarpeen. Palkokasvien ja viljatuotteiden nauttiminen samanaikaisesti on suositeltavaa, koska tällöin proteiini imeytyy paremmin ja tuotteissa olevien aminohappojen koostumus on tällöin myös parempi.
Ruokavaliossa, jossa käytetään runsaasti kokojyväviljaa ja C-vitamiinipitoisia hedelmiä ja kasviksia, kasviperäinen rauta imeytyy hyvin. Muita hyviä raudan lähteitä ovat mm. pavut, pähkinät ja siemenet sekä pinaatti. Kahvin ja teen sisältämä tanniini voi haitata raudan imeytymistä.
Vegaaniruokavalio sisältää runsaasti hyviä antioksidantteja, eikä lainkaan haitallista kolesterolia. Kasvikset sisältävät kuituja, jotka vaikuttavat myönteisesti veren sokeripitoisuuteen ja suolen toimintaan. Hyvin suunnitellusta ruokavaliosta on mahdollista saada kaikkia ravintoaineita riittävästi.
RAAKARUOKAVALIO
Raakaruokavalio on kasvisruokavalio, jossa ruokaa ei kuumenneta yli 47-asteiseksi. 47-astetta on lämpötila, jossa entsyymit kuolevat ja sitä pyritään välttämään. Entsyymit ovat elintärkeitä monissa elimistön toiminnoissa. Ruoka ei sula ilman niitä. Jos ruoansulatus on huono, sitä voidaan avittaa syömällä entsyymipitoista tuoreravintoa. Kuumentamattomassa ravinnossa vitamiinit eivät tuhoudu ja herkät tyydyttymättömät rasvat, joita on pähkinöissä, siemenissä ja niistä tehdyissä öljyissä, pysyvät muuttumattomina. Raakaruokavaliota noudattavan kannattaa myös kiinnittää huomiota riittävään D- vitamiinin B12-vitamiinin sekä raudan saantiin.
Raakaruokavalioon kuuluu paljon vihreälehtisiä vihanneksia, marjoja, hedelmiä, ituja, pähkinöitä ja siemeniä. Ruokia voidaan rikastaa kuivatuilla merilevillä ja hiivahiutaleilla. Suolana käytetään merisuolaa tai soijakastiketta. Raakaravinnon nauttija pyöräyttää usein viherpirtelöitä ja marjasmoothieita ja kuivattaa ruokia kuivurissa.
Raakaruokavalio on nostantut suosiotaan viime aikoina ja kaikki ovat varmaan jo maistaneet raakakakkua tai raakasuklaata? Voit kokeilla valmistaa ohjeeni mukaan esimerkiksi raakapatukoita joita voi varioida omien makumieltymysten mukaan itselle sopivaksi.
Energistä päivää!
xxxLinda