Näin vältät kesäkilot

 

 

kevyt kesäruoka
Kevyt kesäherkku. Näillä vinkeillä nautit kesästä ilman, että kesän lopussa kannat vyötärölläsi lisäkiloja. Kesäkilot voi välttää kiinnittämällä huomion siihen mitä grilliin laittaa ja suosimalla sokerittomia herkkuja, kuten marjoja ja hedelmiä. Janonsammuttajina toimii parhaiten vesi tai kivennäisvesi ja alkoholijuomissa kannattaa panostaa ennemmin laatuun kuin määrään. Painonhallinnan kannalta parempi vaihtoehto on sallia itselleen kohtuudella herkkuja, ennemmin kuin rajoittaa ruokavaliota liian tiukasti. Tässä vinkkejä sallivaan kesäherkutteluun ja vinkit kesäjuomien keventämiseen, ole hyvä!

 

1. Kotimaiset kasvikset ja marjat kunniaan!

Kevyt kesäruoka on helppo koostaa lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Marjat ovat luonnon oma terveellinen herkku, voit huoletta syödä vaikka litrankin marjoja päivässä ilman, että kerrytät itsellesi kesäkiloja. Syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä vähintään kuusi kourallista päivässä. Grilliruokakin voi olla terveellistä, kun muistaa koota lautaselle vähintään puolet erivärisiä kasviksia, neljäsosan vähärasvaista proteiinia, kuten kalaa tai soijatuotetta ja neljäsosan (tai jopa hieman vähemmän) viljatuotetta tai perunaa. Maistuuko sinulle (vege)makkara? Lastaamalla lautaselle reilusti tuoretta salaattia makkaran kaveriksi tulee makkaraa syötyä määrällisesti vähemmän. Salaatinkastikkeissa öljypohjaiset vaihtoehdot ovat hyvä valinta.

kevyt kesäruoka
Mustikan ovat luonnon oma terveellinen herkku.

2. Kokeile kasviproteiinia grillissä.

Kaupoista löytyy runsaasti täyttäviä kasvisvaihtoehtoja lihalle. Ole rohkea ja grillaa vaihteeksi tofua, soijapihvejä tai kasvisnakkeja! Valmista värikkäitä tofu-kasvisvartaita, grillaa meheviä kasvishampurilaisia tai kokoa mökkivieraille vadillinen maistuvia kasvishodareita (ks. ohje tästä).  Kasviproteiinit ovat erinomainen kevyt kesäherkku, sillä ne ovat täyttäviä, mutta sisältävät vain vähän tai eivät lainkaan tyydyttynyttä rasvaa.

kevyt kesäherkku
Kasvis-tofuvartaat ovat näyttävä ja täyttävä grilliruoka.

3. Kevyt kesäherkku syntyy pakastetuista hedelmistä.

Kesän ykköherkku on tietenkin jäätelö! Valitse kermajäätelön tilalle sorbet tai smoothie tai pyöräytä jäätelö pakastetusta banaanista ja/tai mansikoista. Sorbet sisältää noin puolet kermajäätelön energiamäärästä ja itsetehty banaanijäätelö taas vain banaanin omat kalorit (88kcal/100g). Katso herkulliset nicecream-ohjeet tästä. 

kevyt kesäherkku
Mango-lakritsinicecream valmistuu ilman lisättyä sokeria ja maitotuotteita.

4. Taltuta jano ilman turhia kaloreita.

Sokeri tuo juomiin paljon energiaa. Tästä syystä vesi on paras janojuoma ja vaihtelua veteen saat maustamalla sen esimerkiksi kurkulla, sitruunalla, omenalla tai mintulla. Kivennäisvedet ovat myös hyvä valinta, sillä niistä saat myös heltellä tarvittavia suoloja elimistöön. Huomaathan, että sokerilla makeutetut virvoitusjuomat sisältävät saman verran kaloreita kuin keskiolut. Alkoholi tuo sokerin ohella juomiin paljon energiaa. Voit keventää kesääsi juomien osalta vaihtamalla silloin tällöin saunasiiderin tai saunaoluen alkoholittomaan tai matala-alkoholiseen versioon. Alkoholiton siideri voi sisältää vain kolmanneksen energiaa saman tuotemerkin siideriin verrattuna. Matala-alkoholinen ykkösolut taas sisältää vain puolet keskioluen energiamäärästä. Hyvä vaihtoehto janojuomaksi ovat myös mehupohjaiset kivennäisvedet tai makukivennäisvedet.

5. Älä unohda liikuntaa kesälläkään!

Kesällä on mukavaa liikkua luonnossa ja monet vaihtavatkin kuntosalin ulkona liikkumiseen. Kehonpainolla on helppo treenata missä vain. Hae inspiraatiota ulkotreeneihin vaikka youtubesta. Tehokkaan kuuden liikkeen kehonpainotreenin löydät tästä. Valitsemalla kesällä pyöräilyn tai kävelyn autoilun sijaan voi kuluttaa hieman energiaa ja saa samalla raikasta ilmaa ja luontokin kiittää! Puolen tunnin vauhdikas pyöräily tai tunnin kävelylenkki kuluttaa energiaa jo yhden puolen litran oluen verran! Halkojen hakkuu kohottaa kuntoa ja energiaa tässä puuhassa kuluu puolessa tunnissa kermajäätelöpallon verran. Valitsemalla portaat hissin sijaan voi myös lisätä energiankulutusta ja vahvistaa jalkojen lihaksia.

kehonpainotreeni
Kehonpainotreeni onnistuu missä vaan!

 

Reipasta kesää! 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *