Juureskoulu osa 4. Porkkana
Porkkana, juures ihon ja näön hyvinvointiin
Porkkana on heittämällä suosituin juureksemme, eikä suotta, sillä se maistuu hyvältä niin raakana kuin kypsänä ja taipuu suolaisten ruokien lisäksi makeisiin herkkuihin. Porkkana sisältää runsaasti kaliumia muiden juuresten tavoin. Lisäksi siitä saa terveydelle hyödyllistä ravintokuitua. Yhdestä porkkanasta saat noin 5 g ravintokuitua, päivittäisen tarpeen ollessa 25-35g.
Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia, mikä on A-vitamiinin esiaste. A-vitamiinia on karotenoidi-muodossa myös keltaisissa hedelmissä, bataatissa ja punakeltaisissa vihanneksissa. A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina, tukee ihon uusiutumista sekä edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja se imeytyy parhaiten kypsennetyistä kasviksista. Porkkanaa kannattaa A-vitamiini saannin turvaamiseksi nauttia välillä muutenkin, kuin raakaraasteen muodossa. Porkkana on ylivoimaisesti paras A-vitamiinin lähde – vain 100g porkkanaa riittää turvaamaan päivittäisen A-vitamiinin tarpeen. Nauti siis porkkanaa, niin ihosi ja näkösi voi hyvin!
Vinkkejä porkkanan käyttöön ruoanvalmistuksessa:
Porkkanaa voi käyttää hyvin monella tavalla. Se maistuu sellaisenaan välipalana, raakaraasteena tai salaateissa. Porkkanoita käytetään lämpimien ruokien lisäkkeinä sellaisenaan tai maustettuna ja mm. wokkien, keittojen, kastikkeiden, laatikoiden, pataruokien ja juuressoseiden valmistuksessa. Porkkana antaa leivonnaisissa kosteutta, väriä ja makua. Se tuo lisämakua ja väriä niin sämpylä- ja leipätaikinoihin kuin makeisiin leivonnaisiinkin. Porkkanasta voi tehdä myös hilloa. Kokeile paahtaa porkkanoita kokonaisena uunissa, valmista siitä herkullista porkkana-maapähkinäpapukeittoa, taiteile siitä kauniita porkkana-hirssipiirakoita tai pyöräytä ihanaa samettista porkkanarisottoa!
Porkkanarisotto & sitruunaiset MiFu-suikaleet
Porkkananarisotto
4 annosta á 500 kcal, 24g pro, 40 g hh sekä 24 g rasvaa (7 g tyydyttynyttä)
2-3 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
2 dl risottoriisiä
4 rkl sitruunan mehua
6 dl kasvislientä
Lisäksi:
1 dl ranskankermaa
1 dl (50 g) parmesaania raastettuna
mustapippuria
ripaus suolaa tarvittaessa
1 rkl tuoretta basilikaa tai muuta yrttiä
Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Kuori ja hienonna myös sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kasvikset. Lisää riisi ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä, kunnes riisi on lähes läpikuultavaa. Lisää sitruunanmehu ja sekoita. Lisää kasvislientä 1 dl kerrallaan sekoitellen. Riisi saa jäädä hieman napakaksi. Lisää joukkoon ranskankerma. Raasta joukkoon parmesanjuustoa, mausta mustapippurilla ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele ruoka tuoreilla silputuilla yrteillä. Tarjoile porkkanarisotto heti.
Sitruunaiset MiFu-suikaleet
1 pkt MiFu- suikaleita original*
1 rkl öljyä
1 sitruunan raastettu kuori
ripaus suolaa
Ruskista MiFu-suikaleet öljyssä paistinpannulla. Raasta joukkoon sitruunakuori ja lisää ripaus suolaa. Tarjoile esimerkiksi porkkanarisoton kanssa.
*MiFu on valmistettu maitoproteiinista. MiFu-suikaleet sisältävät runsaasti proteiinia, ovat laktoosittomia ja sisältävät vain vähän rasvaa (7g/100g). Maultaan original – suikaleet ovat miedonmakuisia, mausteena on vain suola. Ainakin meidän perheen suihin Mifu-original- suikaleet upposivat erinomaisesti porkkanarisoton kera. Seuraavaksi ajattelimme kokeilla fajitasten täytteenä tulisesti maustettuja Paprika-chili Mifu-suikaleita..
Aikaisemmat kirjoitukset juureksista:
Pirteää päivää!