Lettuleivos mansikoilla (V,G)
Vegaaniset letut. Lettu, lätty, räiskäle ja ohukainen.. Tiesitkö, että pieniä lettuja kutsutaan ohukaisiksi ja isoja lettuja räiskäleiksi? Rakkaalla lapsella on monta nimeä, yksi on kuitenkin varmaa, lettujen suosio on ja pysyy. Letut hillolla ovat arkinen herkku, mutta kermavaahdon ja mansikoiden kanssa tarjoiltuna letut muuttuvat juhlavammaksi herkuksi. Näyttävät lettuleivokset valmistuvat helposti pinoamalla lettuja, hilloa, mansikoita ja kermavaahtoa torneiksi.
Voit toki valmistaa lettuleivokset perinteisestä lettutaikinastakin, mutta vegaanisen ja samalla munattoman ja maidottoman version letuista valmistat helposti kikhernejauhoista, vichystä ja tattarijauhoista. Vegaanisen lettutaikinan nesteeksi sopii hyvin myös kasvimaito sekä hätätilanteessa tavallinen vesikin käy! Letut voi ja kannattaakin paistaa etukäteen ja koota leivokset jäähdytetyistä letuista, joiden väliin lisätään vaahdotettua kasvikermavalmistetta, hilloa ja tuoreita mansikoita. Kokeile lettuleivosten täytteenä myös itsetehtyä raparperihilloketta, luumukompottia, metsämustikoita, herukoita tai vaikka syksyistä omenahilloa. Nämä leivokset sopivat moneen suuhun, sillä ne ovat gluteenittomia, munattomia ja maidottomia. Mauttomia ne eivät kuitenkaan ole!
Kikherneletut ovat ravitseva herkku
Kikherneletut ovat ravitseva vaihtoehto perinteisille letuille ja raaka-aineita tähän herkkuun on myös helppo pitää saatavilla kaapissa, kikherneletut kun valmistuvat vain kikhernejauhoista, tattarijauhoista ja nesteestä. Nesteeksi kikhernelettuihin sopii pelkkä vesi, mutta täyteläisemmän makuiset letut valmistat (kasvi)maidosta. Vichyllä lettujen lopputulos on kuohkeampi, kuin tavallista vettä käytettäessä. Kikhernejauhot sisältävät muuten runsaasti proteiinia, rautaa, magnesiumia sekä kuitua ja ovat hyvä valinta ravintoköyhien vehnäjauhojen tilalle.
Herkullista kesää, toivottaa Linda.
Vegaaniset letut (V,G)
Ainekset (30 annosta)
- 5 dl
- vichya, kasvimaitoa tai vettä
- 2,5 dl
- kikhernejauhoja
- 1,5 dl
- tattarijauhoja
- 0,5 tl
- suolaa
- 2 rkl
- rypsiöljyä
- 2 rkl
- sokeria
- 1 tl
- vaniljasokeria
- öljyä (paistamiseen)
Tee näin:
Mittaa neste, kikhernejauhot, tattarijauhot, suola, öljy ja sokerit muovikulhoon ja vatkaa kierrevatkaimella sekaisin. Anna taikinan turvota vähintään 15 minuuttia enenn paistamista. Kuumenna paistinpannu ja laita sille hieman öljyä. Annostele taikinaa jokaiseen pannun syvennykseen noin ruokalusikallinen ja paista letut kypsiksi molemmin puolin.
Lettuleivos mansikoilla (V,G)
Ainekset (6 annosta)
- valmiita lettuja
- 1 litra
- mansikoita
- 2 dl
- vaahtoutuvaa kasvikermaa (soijakermaa tai kaurakermaa)
- 1 tl
- vaniljasokeria
- 2 rkl
- sokeria
- 1 dl
- mansikkahilloa
Tee näin:
Vatkaa kasvikermavalmiste vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita vaahto pursotuspussiin. Viipaloi mansikat. Kokoa letuista, mansikoista, mansikkahillosta ja kasvikermavaahdosta torneja. Nauti heti!