Kurkumasta vastustuskykyä!

kurkumatee-ja-kurkumalatte

Moi!

Aloitan uuden artikkelisarjan, mikä antaa vinkkejä hyvinvoinnin lisäämiseen kasvisruoan kautta. Artikkelisarja on nimeltään ensiluokkainen olo kasvisruokavaliolla, missä jaan vinkkejä mitä syödä, kun tavoitteena on esim. parantaa suorituskykyä tai vastustuskykyä, edistää ruoansulatusta tai rauhoittaa vatsan toimintaa. Saat lisäksi vinkkejä miten turvata tärkeimpien ravintoaineiden, kuten raudan, sinkin, folaatin sekä kalsiumin saannin kasvisruokavaliossa. Pysy mukana, uusi hyvinvointivinkkejä sisältävä artikkeli ilmestyy joka viikko!

Ensimmäisen kirjoitukseni aiheena on vastuskykyä syksyyn! Näin syksyllä on hyvä varautua flunssan ehkäisemiseen tai oireiden ilmaannuttua niiden lieventämiseen. Hyviä tapoja ehkäistä flunssaa ovat

  • Pysähtyminen.
  • Stressin lieventäminen.
  • Positiivinen ajattelu.
  • Lepo.
  • Nenähuuhtelu nenäkannulla.
  • Nauttia tulehdusta estäviä ruoka-aineita.

Pysähtyminen. Kun tunnet flunssan ensi oireet vartalossasi, on aika pysähtyä ja lopettaa suorittaminen. Jätä suosiolla raskaat treenit väliin ja tee vaikka sen sijaan kevyitä joogaharjoituksia.

Stressin lieventäminen. Stressi altistaa elimistön tulehdustiloille ja vähentää immuniteettiamme. Pyri löytämään itsellesi hyviä tapoja lieventää stressiä. Stressiä voi lieventää esim kalenterin menoja karsimalla, harjoittamalla mindfullnesia, harrastamalla (kevyttä)  liikuntaa tai vaikka menemällä metsään.

Positiivinen ajattelu. Positiivisen ajattelun kautta on mahdollista lisätä vastustuskykyä ja oikeastaan saavuttaa mitä tahansa! Kun päättää, että minähän en nyt sairastu, niin se voi tehota, kannattaa kokeilla!

Lepo. Havaitessasi flunssan ensi oireet, pyri lepäämään mahdollisimman paljon. Nukuttuasi hyvät yöunet voivat oireet olla aamulla tipotiessään!

Nenähuuhtelu.Flunssa-aikana kannattaa ottaa käyttöön nenäkannuhuuhtelu aamuin ja illoin. Nenähuuhtelussa laimeaa suolaliuosta juoksutetaan nenän ja poskionteloiden läpi, ja liuoksen mukana poistuu suurin osa pienhiukkasista ja pölystä. Samalla limakalvot rauhoittuvat. Monet saavat myös apua allergiaoireisiin säännöllisestä nenäkannun käytöstä.

Tulehdusta estävien ruoka-aineiden nauttiminen. Tulehdusta estäviä ruoka-aineita ovat etenkin kurkuma, kirsikka sekä mustapippuri. Kurkuma on luonnon oma supertaistelija, millä on todettu olevan tehoa flunssan oireisiin, kipeään kurkkuun, löysään vatsaan, ärtyvä suolen oireisiin, kuukautisvaivoihin, päänsärkyyn, sekä sen on todettu helpottavan myös nivelreuman oireita. Lue tästä aiempi kirjoitukseni kurkumasta vatsaoireiden lieventäjänä.

kurkumajuuri

Kurkumajuurta on ilmestynyt viime aikoina päivittäistavarakauppojen vihannesosastoille. Kurkuma muistuttaa ulkonäöltään inkivääriä, mutta halkaistaessa paljastuu pinnan alta sen kaunis oranssi väri. Kurkuman teho perustuu sen sisältämään kurkumiiniin. Kurkuma antaa currymausteelle sen keltaisen värin ja sitä käytetään runsaasti intialaisessa keittössä mausteena. Voit ostaa kurkumaa jauheena ja lisätä sitä aamusmoothieen, erilaisiin lämpimiin ruokiin tai valmistaa vatsaa hellivän keltaisen kurkumalatten. Tätä luonnon omaa supertaistelijaa voi nauttia myös kurkumamehun muodossa. Kurkumamehua voi lorauttaa vaikka aamusmoohien joukkoon, tilkka päivässä on riittävä annos pitämään vastustuskykyä yllä. Eikö kurkuma maistu? Nappaa suuhun kirsikka-kurkumiini-valmistetta .

kurkumalatte

Kurkumalatte

1 rkl vettä

1 tl kurkumajauhetta tai 1 tl raastettua tuoretta kurkumaa

1/4 tl mustapippuria

1 rkl kookosöljyä/ MCT-öljyä/gheevoita

2 1/2 dl (manteli)maitoa

lisäksi voit lisätä joukkoon:

1/4 tl inkivääriä, kanelia tai kardemummaa

hunajaa / muuta makeutusta maun mukaan

Laita vesi, kurkumajauhe ja mustapippuri kattilaan ja kuumenna. Lisää joukkoon ruokalusikallinen kookosöljyä tai MCT-öljyä, kaura-tai mantelimaito sekä halutessasi mausteita. Kuumenna kevyesti, älä keitä. Voit vaahdottaa juoman kierrevatkaimella tai maidonvaahdottimella. Makeuta halutessasi hunajalla ja nauti tulehduksia estävänä iltajuomana. Jos valmistat juoman tuoreesta kurkumanjuuresta, siivilöi juoma ennen nauttimista. 

kurkumatee

Kurkumatee 

1 cm tuoretta luomukurkumaa

Ripaus jauhettua mustapippuria

1 tl kylmäpuristettua luomukookosöljyä

2 dl kuumaa vettä

(hunajaa)

Kuori ja pilko sormenpään kokoinen pala tuoretta kurkumaa ohuiksi lanteiksi ja laita ne teekupin pohjalle. Lisää kuppiin ripaus hienoksi jauhettua mustapippuria. Mittaa teekuppiin vielä teelusikallinen kylmäpuristettua luomukookosöljyä ja kaada koko komeuden päälle pari desiä kuumaa vettä. Anna hautua vähintään 3 minuuttia ja makeuta halutessasi hunajalla ja terveysjuoma on valmis juotavaksi!

Ensiluokkaista viikkoa!

xxxLinda

 

 

Kommentit (2)
  1. Moikka! Testasin nyt tuota kurkumalattea ja heräsi kysymys itse kurkuman keittämisestä. Kannattaako sitä kiehauttaa ravintoaineiden katoamisen pelossa? Vai irrottaako kiehauttaminen ravinteet juomaan? En uskaltanu kiehauttaa joten lisäsin raastetun kurkuman lopuksi lämpimään nesteeseen ja annoin hautua. 😮

    1. Moi! Kiva, että kokeilit kurkumalattea. Itse koen, että tuoretta kurkumaa käytettäessa kurkuma kannataa liuottaa ensin pieneen tilkkaan vettä ja öljyä ja sitten lisätä maito ja sen jälkeen kuumentaa varovasti höyryävän kuumaksi. Ravintoaineet liukenevat nesteeseen, eivät tietääkseni haihdu ilmaan ainakaan ihan hetkessä. On eri asia käyttää valmiita kurkumalattejauheita, mitkä liukenevat helpommin nesteeseen, jolloin haudutusta ei tarvita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *