Kesäkurpitsalasagne nyhtökauralla(G)

Kesäkurpitsalasagne valmistuu ilman pastaa

Kesäkurpitsalasagne nyhtökauralla on kivaa ja ravitsevaa vaihtelua perinteisen lasagnen ystäville. Kesäkurpitsalasagne valmistuu vaivattomasti kesäkurpitsasiivuista, tomaattikastikkeesta, ruokakermasta ja juustoraasteesta. Valmistus on perinteistä lasagnea nopeampaa, koska juustokastiketta ei tarvitse keitellä, näin säästyy myös paljolta tiskiltä. Kesäkurpitsan siivuttaminen onnistuu muutan kaiken parhaiten juustohöylällä. Koska kesäkurpitsa on melko vesipitoinen kasvis, voi sen itkettää ennen ruoanvalmistusta. Itketys tapahtuu ripottelemalla suolaa kesäkurpitsasiivujen päälle ja pyyhkimällä hetken päästä niiden päältä pois herunut vesi. Hyvä kikkakolmonen on myös lisätä kerman joukkoon hieman maissitärkkelystä, joka saostaa ruokaa eikä lopputulos ole vetinen.

Kesäkurpitsalasagne on vähähiilihydraattista ruokaa

Kesäkurpitsalasagnessa lasagnelevyt korvataan kesäkurpitsasiivuilla, jolloin tuloksena on kasvispitoinen ja vähähiilihydraattinen ruoka. Mikään keventäjän ruoka tämä ei kuitenkaan ole sen sisältämän juuston ja kerman vuoksi, vaan se sopii hyvin ihan tavalliseksi arkiruoaksi koko perheelle. Jos liikut tavoitteellisesti suosittelen syömään tämän lasagnen seurana jotain hiilihydraattipitoista kuten esimerkiksi täysjyväleipää. Toisaalta tämä ruoka sopii hyvin esimerkiksi ketogeeniseen ruokavalioon, koska se on vähähiilihydraattinen, silloin ei leipää tarvita. Kevyemmäksi lasagnen saa tuunattua korvaamalla täysrasvainen juusto ja ruokakerma kevyemmillä vaihtoehdoilla, voit hyvin myös korvata osan juustoraasteesta raejuustolla. Tämä ruoka sopii hyvin moneen ruokavalioon, koska se on gluteeniton ja helposti valmistettavissa myös maidottomana. Maidottoman lasagnen saat, kun käytät ruoanvalmistuksessa kasvipohjaista ruoka”kermaa” sekä kasvipohjaista vuustoa. Lisukkeena kesäkurpitsalasagnen kanssa maistuu tuore leipä, jolla voi kaapia viimeisetkin ruoan rippeet suuhun lautaselta.

Kesäkurpitsa on alkusyksyn vihreä herkku

Kesäkurpitsa on ensimmäisiä kasviksia jotka tuottavat satoa kotipuutarhureille. Kesäkurpitsa on usein erittäin satoisa eikä vaadi kasvuympäristöltää juuri muuta kuin riittävästi vettä. Oma kesäkurpitsani ei tänä vuonna ole syystä tai toisesta tuottanut satoa, mutta onneksi kesäkurpitsa on edullista, kilo kesäkurpitsaa maksoi lähikaupassa vain 1,49€/kg.

raaka kesäkurpitsalasagne
Paistamista vaille valmis!
kesäkurpitsalasagne
Kesäkurpitsalasagnen seurana maistuu tuore leipä. Annos leivän kanssa ja ilman 400/324kcal, 22g/20g, pro 21g/20g rasva, 27g/14g hh ja 6g/5g kuitua.

 

Edit. 23.8. 2019.Nyhtökaura ei ole täysin gluteeniton, eikä sitä voi tästä syystä suositella keliaakikoille. Nyhtökauran raaka-aineet eivät itsessään sisällä gluteenia, mutta ne on prosessoitu myllyissä, joissa on mahdollisesti käsitelty vehnää, ruista tai ohraa. Tämä tarkoittaa, että tuote saattaa sisältää jäämiä gluteenista, tarkoittaen <0.1% gluteenia.

Kesäkurpitsalasagne (G)

Ainekset (6 annosta)

600 g
kesäkurpitsaa
Tomaattikastike
2
valkosipulinkynttä
1 rkl
oliiviöljyä (paistamiseen)
800 g
tomaattimurskaa
2 tl
yrttimaustetta (oreganoa, timjamia, basilikaa)
1 pkt
nyhtökauraa (nude tai tomaatti)
1 tl
suolaa
mustapippuria (muutama rouhaisu)
Lisäksi
2,5 dl
ruokakermaa (15%)
1 rkl
maissitärkkelystä
150 g
cheddarjuustoa
1 h 00 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 45 min

Tee näin:

Siivuta kesäkurpitsat ohuiksi siivuiksi pituussuunnassa juustohöylällä. Ripottele halutessasi pinnalle hieman suolaa, jolloin osa kurpitsan vedestä heruu pois. Hienonna valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä pinnoitetussa kattilassa tai vastaavassa ruoanvalmistusastiassa. Lisää joukkoon tomaattimurska, kuivatut yrtit sekä nyhtökaura. Anna kastikkeen hautua 10 min ja mausta se lopuksi mustapippurilla ja suolalla. Raasta juusto. Voitele uunivuoka. Lusikoi uunivuoan pohjalle hieman tomaattikastiketta ja asettele päälle kesäkurpitsasiivuja. Tee samoin seuraavassa kerroksessa, mutta lisää tomaattikastikkeen päälle 1 dl juustoraastetta ennen kuin lisäät kesäkurpitsat. Toista niin monta kertaa, että vuoassa päällimmäisenä on kesäkurpitsasiivuja. Sekoita maissitärkkelys ruokakerman joukkoon. Kaada ruokakerma-maissitärkkelysseos vuokaan ja ripottele viimeiseksi vielä loppu juustoraaste. Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 45 min tai kunnes lasagne on saanut kauniin värin. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kommentit (2)
  1. Heippa! Nyhtökaura ei ole gluteenitonta, joten se maininta kannattaa ottaa reseptistä pois 🙂

    1. Moi Noora! Kiitos viestistäsi. Tarkensin asian ohjeen loppuun. Nyhtökauran raaka-aineet eivät itsessään sisällä gluteenia, mutta ne on prosessoitu myllyissä, joissa on mahdollisesti käsitelty vehnää, ruista tai ohraa. Tämä tarkoittaa, että tuote saattaa sisältää jäämiä gluteenista, tarkoittaen <0.1% gluteenia. Tästä syystä Gold and Green ei suosittele sitä keliaakikoille, muille se kyllä soveltuu. -Linda

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *