Jouluinen Härkislaatikko
Helpota jouluvalmisteluja ja valmista jouluaaton laatikkoruoat pakastimeen etukäteen. Kaupoista löytyy valmiita juuressoseita, joista on helppo tuunata laatikkoruoat omaan ruokavalioon sopiviksi. Oma suosikkini on bataattilaatikko, jonka valmistan valmiista bataattisoseesta, kermasta ja korppujauhosta ja jonka maustan muskottipähkinällä ja inkiväärillä.
Tänä jouluna meidän joulupöytään pääsee myös Härkis. Härkis on varmasti jo kaikile tuttu suomalainen härkäpavuista valmistettu kasviproteiinivalmiste. Härkis taipuu moneen ruokaan ja varsinkin sellaisiin ruokiin, joihin yleensä laitettaisiin jauhelihaa.
Tämän vuoden joulupöytään kehittelin Härkiksestä, punakaalista ja punajuurista jouluisen Härkislaatikon. Punakaali ja punajuuri tuovat laatikkoon mukavasti suutuntumaa ja makeutta. Tämä laatikkoruoka sopii kaikkien joulupöytään, sillä se on gluteeniton ja vegaaninen. Ohjeesta tulee kaksi pienempää vuokaa (halk. 18cm) tai yksi isompi vuoallinen. Itse jaoin härkislaatikon kahteen eri vuokaan, joista toisen laitoin pakastimeen foliovuokaan “raakana” odottamaan jouluaattoa. Jos laitat laatikon pakastimeen, lisää siihen ruokakerma vasta paistopäivänä, näin se säilyy paremmin.
Jouluinen Härkislaatikko
8 annosta á 230 kcal, 8 g pro, 16g hh, 10-20g rasvaa sekä 5 g kuitua
500 g punakaalia
3-4 kpl keitettyä punajuurta/etikkapunajuurta (noin 400g)
1 omena
2 dl kasvislientä
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl + 2 tl öljyä
1 sipuli
1 pkt (250g) Härkistä
1/2 tl suolaa ja muutama rouhaisu mustapippuria
1/2 tl neilikkaa
4 dl (kaura)kermaa (15-20%)
Pinnalle:
(gluteenitonta) korppujauhoa
mantelilastuja
margariinia/voita
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli. Kuori ja raasta punajuuret ja omena karkeaksi raasteeksi. Jos käytät etikkapunajuuria jätä punaviinietikka pois ohjeesta.
Kuumenna 2 tl öljyä paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää joukkoon Härkis ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja neilikalla, kypsennä hetki. Laita sivuun odottamaan. Kuumenna 2 tl öljyä suuressa kattilassa ja lisää joukkoon kaalisuikaleet. Kuullota kaalisuikaleita hetki ja lisää joukkoon kasvisliemi ja punaviinietikka. Hauduta suikaleita miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
Sekoita kaalin joukkoon raastettu punajuuri ja omena. Kaada kaaliseos kahteen pieneeen tai yhteen isoon uunivuokaan ja lisää joukkoon Härkis-sipuliseos sekä kerma. Tasoita pinta ja ripottele halutessasi pinnalle (gluteenittomia) korppujauhoja tai mantelilasttuja sekä muutama nokare margariinia/voita.
Paista 175 asteisessa uunissa alatasossa n. 50 minuuttia. Nauti omana aterianaan tai osana jouluillallista.
[…] Jouluinen härkislaatikko […]