Itsetehty riisifrutti & glögiluumut

itsetehty riisifrutti ja glögiluumut

Itsetehty riisifrutti. Riisifrutin valmistus itse on helppoa- keitetään vain riisipuuro (tai käytetään edelliseltä päivältä ylijäänyttä riisipuuroa) sekä keitetään vaniljakiisseli. Puuro ja kiisseli jäähdytetään ja yhdistetään toisiinsa- valmis! Miksi riisifrutti kannattaa tehdä itse? Tärkein tekijä on tietysti hinta; itsetehdyn riisifrutin annoshinnaksi tulee vain 0,15€ kun kaupan riisifrutit maksavat tuotemerkistä riippuen 0,59-0,99€/kpl. Itsetehdyn riisifrutin toinen etu on se, että se ei sisällä lainkaan lisäaineita ja lopputuloksen makeutta voi säädellä oman makunsa mukaan. Tämä resepti ei ole kovinkaan makea, vaniljakiisselin valmistukseen käytetään noin 3 rkl sokeria, mutta toki voit vähentää sokerin määrää vielä tästäkin.

Itsetehty riisifrutti maistuu niin välipalana kuin jälkiruokanakin

Riisifrutti taipuu niin välipalaksi kuin jälkiruoaksikin. Jouluisten glögiluumujen lisäksi itsetehdyn riisifrutin seurana voisi tarjota esim. (sokerittomia) hedelmäsoseita, kuten mangoa ja päärynää. Hyvä makupari riisifrutille ovat myös erimakuiset mehukeitot, jotka tosin ovat koostumukseltaan juoksevampia kuin perinteisen riisifrutin lisukkeet. Omenakompotti ja pannuomenat sopisivat myös erinomaisesti riisifrutin seuralaiseksi..Vain taivas on rajana riisifrutin lisukkeiden kanssa. Kaipaatko riisifruttiin lisää ruokaisuutta? Lisää riisifrutin (annos) joukkoon 1-2 rkl vaniljanmakuista proteiinijauhetta, niin se pitää nälän loitolla kauemmin.

itsetehty riisifrutti ja glögiluumut
Itsetehty riisifrutti ja glögiluumut: 220 kcal, 9 g pro, 35g hh, 4 g rasvaa ja 2 g kuitua.

Riisifruttiin voit hyödyntää ylijääneen riisipuuron

Riisifrutti on oiva tapa hyödyntää ylijäänyt riisipuuro. Riisipuuron valmistukseen kannattaa valita maito, jossa on hieman rasvaa- rasvaton maito tarttuu näet herkemmin pohjaan. Riisipuuron valmistuksessa voi käyttää tietysti hyvin myös kasvimaitoja. Hyvä maidoton riisipuuro syntyy omien kokemusten mukaan ainakin soijamaitoon, kookosmaitoon, mantelimaitoon ja riisimaitoon. Kokeilemisen arvoisia ovat ainakin Chocochilin soijamaitoon keitetty Vaniljainen riisipuuro sekä K-ruoka-sivuston Kookosriisipuuro. Helpoin riisipuuro syntyy kerroskattilassa, jossa ei ole vaaraa puuron pohjaan palamiselle. Toki pinnoitettu kattilakin toimii riisipuuron valmistuksessa, kunhan muistat sekoitella puuroa ahkerasti ja vahtia puuroa välttääksesi mahdollisen ylikiehumisen.

Kiireinen kokki voi oikoa mutkia ja käyttää valmista vaniljakastiketta

Etkö ehdi tai jaksaisi keittää itse vaniljakiisseliä? Ei haittaa, voit käyttää itsetehdyn vaniljakiisselin tilalla valmista kaupan vaniljakastiketta. Valitse tähän ruokaan paksu vaniljakastike, jota ei ole tarkoitus vaahdottaa, Alpro soya vaniljakastike tai Valion Vanilla – kastike soveltuvat tähän hyvin. Myös jauheista valmistettavat vaniljakastikkeet- ja kiisselit soveltuvat riisifrutin valmistukseen erinomaisesti. Vaniljakastikejauheita löytyy esim. seuraavilta valmistajilta: Blåband- Vanhan ajan vaniljakastike,  Pirkka-vaniljakastikejauhe sekä Ekström vaniljakastikeainekset. Kaikki vegaaniset vaniljakastikkeet löydät vegaanituotteet-sivustolta. 

Itsetehty riisifrutti.
Itsetehty riisifrutti kulkee mukana tiiviskantisessa purkissa.

Riisifrutti

Ainekset (5 annosta)

Riisipuuro
5 dl
maitoa
1 dl
puuroriisiä
0,5 tl
suolaa
Vaniljakiisseli
5 dl
maitoa
0,5 dl
maissitärkkelystä
2-3 rkl
sokeria (tai maun mukaan)
1,5 tl
vaniljasokeria- tai aromia
1 h 30 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 30 min

Tee näin:

Valmista ensin riisipuuro paketin ohjeen mukaan, jäähdytä. Voit käyttää riisifruttiin myös edellispäivän ylijäänyttä riisipuuroa. Valmista seuraavaksi vaniljakiisseli. Mittaa maito, maissitärkkelys ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna kiisselin ainekset kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Käännä virta pienelle ja anna kiisselin kypsyä vielä parin minuutin ajan. Mausta kiisseli vaniljasokerilla ja jäähdytä. Valmista glögiluumut ohjeen mukaan ja jäähdytä. Yhdistä riisipuuro ja vaniljakiisseli keskenään ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Lusikoi riisifruttia lasikulhoihin tai kannellisiin purkkeihin. Lisää päälle glögiluumuja tai muuta mieleistäsi lisuketta. Riisifrutti säilyy hyvänä jääkaapissa pari päivää.

Glögiluumut

Ainekset (5 annosta)

100 g
kuivattuja luumuja (10 kpl)
1,5 dl
laimennettua glögiä

Tee näin:

Mittaa glögi ja luumut kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä luumuja miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes glögi on imeytynyt luumuihin. Jäähdytä luumut ja tarjoile riisifrutin tai riisipuuron seurana.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *