Härkis-makaronilaatikko italialaisittain
Härkis-makaronilaatikko on koko perheen arkiruoka
Paluu arkeen on meidän perheellä edessä pitkän kesäloman jälkeen. Nuorimmainen aloittaa esikoulun ja esikoinen starttaa kolmannen luokan uudessa koulussa. Eletään siis jännittäviä aikoja, joten ruoan pitää olla tuttua ja turvallista. Valmistin arjen helpottamiseksi ruoan valmiiksi jo sunnuntaina niinkuin minulla on ollut tapana tehdä aiemminkin. Tällä kertaa ruoaksi valikoitui härkis-makaronilaatikko, josta meidän nelihenkinen perhe syö pari-kolme kertaa. On mukavaa tulla kotiin töistä, kun ruoka odottaa lämmitystä vaille valmiina jääkaapissa. Uuniruokia kannattaa muuten valmistaa kerralla isompi satsi, sillä niiden maku yleensä vain paranee uudelleen lämmitettäessä. Toinen ruokatyyppi mikä kestää hyvin uudelleenlämmitystä ovat sosekeitot ja niitäkin meillä syödään usein.
Härkis-makaronilaatikko saa makua pestosta
Makaronilaatikkoa syödään uskoakseni jokaisessa suomalaisessa kotitaloudessa kuukausittain. Tässä hieman erilainen versio tuosta suomalaisten lapsiperheiden suosikista. Härkis maustetaan tällä kertaa valmiilla pestolla ja yrteillä, eikä härkis kaipaa ruskistamista, joten tiskiä syntyy perinteiseen makaronilaatikkoon verrattuna vähemmän. Pastan keittämiseen tarvitaan toki kattila ja muna-maidon valmistukseen kulho ja kierrevatkain, mutta muuten ruoka valmistuu vähällä vaivalla ja vähillä välineillä. Suosin itse arjessa täysjyväpastaa ja tähän makaronilaatikkoon käytin täysjyväfusilleja eli kierrepastaa.Kivaa väriä makaronilaatikkoon tuovat pinnalle ripotellut kirsikkatomaatit, mitkä paahtuvat uunissa makeiksi tuoden ruokaan lisää makua. Laatikon seuraksi sopii hyvin raikas vihreä salaatti tai vaikka syksyinen juuresraaste.
Maltti on valttia makaronilaatikon kypsentämisessä
Aikaa vievin osuus makaronilaatikon teossa on sen kypsentäminen uunissa. Uunin lämpötilasta, vuoan muodosta ja koosta riippuen makaronilaatikon kypsennys vie 45 minuutista tuntiin. Tiesitkö, että tasaisen lopputuloksen makaronilaatikolle saat, jos maltat kypsentää sen miedossa 175 asteen lämmössä 200 asteen sijaan? 200 asteessa ruoka toki kypsyy nopeammin, mutta munamaito saattaa erottua ja lopputulos on rakeinen. Valitse siis miedompi lämpötila ja anna ruoan kypsyä rauhassa. Ruoan valmistumista odotellessa sinulla on aikaa keskittyä vaikka lehden lukemiseen tai tehdä esimerkiksi kotitreeni (:
Härkis-makaronilaatikko italialaisittain
Ainekset (6 annosta)
- 2 litraa
- vettä (pastan keittämiseen)
- 8 dl
- kierrepastaa
- 1 rkl
- suolaa (keitinveteen)
- 3 kpl
- kananmunia
- 7 dl
- maitoa
- 1 tl
- suolaa
- 1 pkt
- Härkistä
- 2 rkl
- pestoa
- mustapippuria
- 1 tl
- kuivattua oreganoa
- 1 tl
- yrttisuolaa
- 1 dl
- tuoretta basilikaa (silputtuna)
- 50 g
- sulatejuustoa
- 50 g
- kirsikkatomaatteja
Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon 1 rkl suolaa. Keitä pasta vedessä kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Valmista pastan kiehumisen aikana muna-maitoseos sekä härkisseos. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa kierrevatkaimella, lisää joukkoon maito ja mausta seos suolalla. Voitele uunivuoka öljyllä. Kaada härkis uunivuokaan ja sekoita siihen pesto ja mausta mustapippurilla, oreganolla, yrttisuolalla ja silputulla basilikalla. Valuta kypsä pasta lävikössä ja kaada uunivuokaan härkisseoksen päälle, sekoita hyvin. Kaada muna-maitoseos vuokaan muiden ainesten päälle. Nostele muutama nokare sulatejuustoa vuokaan ja ripottele päälle viipaloidut kirsikkatomaatit. Kypsennä laatikkoa uunin alatasossa 175 asteessa noin tunti tai kunnes laatikkoruoka on täysin hyytynyt. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa arkiruokana.