Elina Ikosen vaaleat piparkakut

vaaleat piparkakut
Vaaleat piparkakut

Joulukuun kunniaksi julkaisen blogissani isäni suvun perinteikkään vaalean piparitaikinareseptin. Tällä ohjeella saat aikaiseksi mureita vaaleita piparkakkuja, jotka katoavat purkista ennätysvauhtia. Ai niin, tämä piparitaikina on muuten myös ihan superhyvän makuista. Taikinan valmistus eroaa hieman ns. perinteisestä piparitaikinasta. Tässä taikinassa siirappi ja mausteet kiehautetaan aluksi kattilassa, voi ja sokeri vaahdotetaan keskenään ja jauhojen lisäksi taikinaan lisätään löysäksi vatkattua kermaa. Maltathan antaa taikinan vetäytyä jääkaapissa yön yli ennen leipomista. Taikinan kaulitsemisessa kannattaa olla hellä, sillä taikina on pehmeämpää kuin perinteinen tumma piparitaikina. Jos siis pidät vaaleista, vähemmän mausteisesta ja mureista pipareista, on tässä ohje sinun makuusi. 

Piparintuoksu tuo joulun

Ilman näitä suvun perinteisiä pipareita en voisi joulua kuvitellakaan! Nämä piparit ovat minulle yhtä kuin joulu. Muistan monta lapsuuteni joulua, kun leivoimme vaaleita piparkakkuja yhdessä Maija-mummini kanssa tällä hänen anoppinsa reseptillä. Tämä taikina on niin hyvää, että sitä teki mieli kauhoa suuhun lusikkakaupalla. Piparitaikinaa tehtiin mummilassa aina iso Kenwoodin kulhollinen ja säilytettiin viileässä rappukäytävässä. Välillä taikinan pinnalle oli ilmestynyt pienet sormenjäljet, kun me pikkuleipurit kävimme maistelemassa taikinaa..Oi noita ihania lapsuudenjouluja..Edesmennyttä Maija-mummia on muuten kiittäminen siitä, että hän istutti minuun leivonnan ja ruoanlaiton siemenen aikanaan. Maija-mummin luona sain aina leipoa jos huvitti, eikä sotku haitannut mitään!

Elina Ikosen jouluperintö=vaaleat piparkakut

Näitä isoisomummoni Elina Ikosen vaaleita pipareita on syöty meidän suvussa yli 100-vuoden ajan, ellei kauemminkin. Elina Ikonen (syntynyt 16.4.1896 ja kuollut 18.3.1966) oli kuulemma taitava ruoanlaittaja sekä muutenkin kätevä käsistään. Hän puki neljä lastaan kauniisiin, itse ompelemiinsa vaatteisiin ja neuloi myös sukat ja lapaset koko perheelle. Tuohon aikaan olikin varmasti oltava taitava käsistään, jos halusi lapsensa vaatteissa pitää, sen verran oli pulaa kaikesta. Itse en Elinaa koskaan ehtinyt tapaamaan, mutta tomera nainen hän kuulemma oli. Elina eli elämänsä Mikkelin maalaiskunnassa Itä-Suomessa ja jäi leskeksi 50-vuotiaana pian toisen maailman sodan jälkeen. Millaistakohan oli olla yksinhuoltajana 1940-luvulla? Tuskin kovinkaan helppoa..

kihlajaiskuva
Isoisovanhempieni kihlajaiskuva
vaalea piparitaikina kaulittuna
Vaalean piparitaikinan kaulimisessa kannattaa olla hellä.
vaaleat piparit
Vaaleat piparkakut maistuvat joulunaikaan..

Elina Ikosen vaaleat piparkakut

Ainekset (60 annosta)

1 dl
siirappia
0,5 tl
kanelia
0,5 tl
kardemummaa
0,5 tl
neilikkaa
1
kananmuna
Rasva-sokeriseos
210 g
voita
210 g
sokeria (reilu 2 dl)
Lisäksi tarvitaan
500 g
vehnäjauhoja (n. 12 dl)
1 tl
ruokasoodaa
1 dl
kuohu- tai vispikermaa
13 h 00 min
{
AKTIIVINEN 1 h 00 min
PASSIIVINEN 12 h 00 min

Tee näin:

Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan ja kiehauta seos. Siirrä seos kulhoon ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneen seoksen joukkoon kananmuna hyvin sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri vaaleaksi massaksi sähkövatkaimella. Yhdistä voi-sokeriseos siirappi-mausteseoksen kanssa. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää muihin aineisiin. Sekoita sooda 1 dl vehnäjauhoja ja lisää taikinaan. Lisää vehnäjauhoja desi kerrallaan sekoitellen, kunnes taikina on napakkaa. Helpoiten taikina valmistuu yleiskoneessa, mutta kyllä käsinkin onnistuu. Laita taikina pussiin tai tiiviiseen astiaan jääkaappiin tekeytymään yön yli. Ota taikina huoneenlämpöön hieman ennen leipomista. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kaulitse taikina hellästi jauhotetulla alustalla kahden millin paksuiseksi levyksi ja painele siitä muotilla haluamasi kuviot. Nosta piparit lastan avulla pellille. Paista pipareita uunissa noin 8-10 min, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Muistathan, että piparit kovettuvat vasta jäähtyessään, joten niitä ei kannata siirrellä heti uunista ulosottamisen jälkeen. Maistuvia piparinpaistohetkiä! 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *