Ruokavalio ja sen hinta?

Aina välillä tulee aivan pysähdyttyä ja mietittyä, kuinka kalliiksi tulee tällainen erityisruokavalio, mikä Leollakin on. Sitä ei edes oikeastaan tule tajunneeksi sen enempää ennenkuin alkaa ihan oikeasti kaivaa kuitteja esiin ja miettimään asiaa. Nämä laskelmat on nyt tehty tämän hetken mukaan, kun Leo ei ole päiväkodissa ja syö jokaisen aterian kotona. Peura, pensasmustikka, Bonnen päärynäsose ja vaihtuva pseudo-vilja ei ole se halvin ruokavalio. Sekä kun siihen päälle tulee kaikki kokeiltavat ruoka-aineet, jotka a) maksaa kohtuullisen paljon ja b) valtaosa jää lojumaan kaappien pohjalle tai joutaa roskiin epäsopivina. Listataan Leon pääasiallinen ruokavalio ja etsitään osaan verrokkihinta perustuotteista.

PEURA

Peuran jauheliha maksaa Turun kauppahallissa 25e/kg. Se on meidän lähin ja toistaiseksi ainoa paikka, josta olemme Turussa löytäneet peuraa. Siellä jauheliha on halvin ja jos tahtoo jotain muuta, niin hinta nousee. Pari päivää sitten kävimme hakemassa VIltgårdenista reilun viisi kiloa peuraa ”lihapakettina” ja kyseiseen pakettiin kuului jauhelihaa, filettä sekä paistia ja tämän hinta oli 24,90e/kg. Viltgårdenin jauhelihan kilohinta on 16e ja esim. sisäfilee maksaa 70e/kg. Eli Leon käyttämä liha maksaa n. 25e/kg, jos tyytyy jauhelihaan ja jos tahtoo muuta, niin päälle tulee matkakulut Inkooseen.

 

 

Tätä voidaan verrata naudan jauhelihaan, jonka hinnaksi Foodie antoi 7,45e/kg tai sika-nautaan joka maksaa alle 5e kilolta. Itselleen sitä ostaa useimmiten halvinta jauhelihaa, joten ero on ihan huomattava. Eroa on myös minun ja Leon syömässä lihamäärässä; Leolla kun on sopivia ruoka-aineita vain kourallinen, niin lihaakin menee suhteessa enemmän. Leolla kuluu lihaa n. 3kg/kuukausi eli 75e menee lihaan.

BONNE HEDELMÄSOSE

Bonnen päärynäsosetta meillä menee lääkkeiden kanssa sekä 3-4 aterialla yhtenä osana annosta. Tämän hetken kulutus on 1,5-2 purkkia päivässä, lähempänä kahta. Foodie antaa Bonnen hinnaksi 2,59e/purkki. Se tekee soseen hinnaksi nopealla matikalla melkein 150e kuukaudessa Leon määrillä.

 

Lohjalla on Bonnen tehtaanmyymälä, jossa aina vaihtelee hinnat sekä saatavat tuotteet. Viimeksi kun siellä poikkesimme, niin päärynäosetta sai 1,90e/purkki hintaan, joten hetken aikaa päärynäsoseemme on halvempaa. Käydessämme esim. mustikkasose oli kaupan hintaan verrattuna ihan todella edullista, joten jos teilläkin kuluu Bonnea paljon ja osutte sopivasti Lohjalle niin voin vain suositella poikkeamaan!

PENSASMUSTIKKA

Nyt pensasmustikkaa on saanut jälleen keskimäärin 8-9e/litra hintaan. Leo syö päivässä reilu 0,5 litraa pensasmustikkaa. Karkeasti voisi laskea, että pensasmustikoihin menee tällä hetkellä 150e/kk.

TATTARI

Näkkäri: 2,55e /paketti -> Leolla menee n. 4 pakettia kuukaudessa -> n. 10e (tattarinäkkäri 20,40e/kg ja koulunäkki 4,11e/kg)

Pasta: n. 3e /paketti -> Leolla menee n. 3 pakettia kuukaudessa -> 9e (tattaripasta 11,4e/kg ja Myllyn Parhaan makaroni 0,48e/kg)

Nuudeli: 3,75e /paketti -> Leolla menee 2 pakettia kuukaudessa -> n. 7,5e (tattarinuudeli 15e/kg ja Mama-nuudeli 7,73e)

 

YHTEENVETO

Leon perus ruokavalio kustantaa siis n. 400e/kk + siihen päälle kokeiltavat (amaranttia, maa-artisokkaa, kengurua, vadelmaa jne) näin kesäaikaan, kun oltu vain kotona. Sanoisin, että nopeasti hivotaan 500e, kun lasketaan mukaan vielä nuo vadelmat, amarantit ja muut. Syksyllä, kun palataan jälleen päiväkotiin, niin ruokakulut toki pienenevät huomattavasti, koska sinne emme vie itse kuin pastat ja näkkileivät näillä näkymin. Kuinka moni laittaa omaan ruokaansa 500e/kk? Joskus, kun Leo siirtyy syömään possua ja vehnäpastaa, niin meillä todellakin on varaa lähteä vaikka etelänlomalle kerta vuoteen, koska sen verran suuri säästö tulee ruokakustannuksissa siinä vaiheessa!

 

Saman aiheen äärellä olen ollut myös helmikuussa 2017, mutta silloin olen enemmänkin pohtinut sitä, kuinka omasta ruoasta yrittää säästää viimeiseen asti ja Leon ruoka ostetaan pakon sanelemana tietynlaisena. Sitä postausta pääsee vilkaisemaan tästä halutessaan.

sairaudet allergia
Kommentit (8)
 1. Maria / Nyt heti
  6.7.2018, 12:51

  Ompas kiva tämä uudistunut blogisi, etenkin banneri on tosi ihana!! 🙂 On kyllä kurjaa ja epäreilua, että teillä menee pakottavista syistä noin paljon rahaa ruokaa. Toivottavasti saatte pian ruokavaliota laajemmaksi. 🙂

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   6.7.2018, 16:41

   Kiitos! Itsekin tykkään uudesta bannerista kovasti 🙂 Ruokavalion laajennusta toivotaan kovasti koko aika; eiköhän se jossain vaiheessa ota laajetakseen!

 2. On tosiaan korkeat hinnat! mutta muutakaan nyt ei voi 😩

  Ja ihana uusi ilme täällä!

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   6.7.2018, 16:41

   Juuri kuten sanoit; muutakaan ei juuri nyt voi. Mutta suuria summia silti. Ja kiitos! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *