Ruokaan kyllästyminen?

”Mitä keksin lapselle aamupalaksi? Se on kyllästynyt puuroon, leipään ja munakkaaseen!”
Kysymys, johon tasaisin väliajoin törmää eri FB-ryhmissä ja muissa. Lähinnä aina pohdin näitä keskusteluita katsoessani ja lukiessani, että kuinka se kyllästynyt lapsi sitten käyttäytyy? Mistä sen kyllästymisen huomaa?

Tätä kävin pohtimaan eräänä päivänä, kun katselin lapseni hirssipuuro-aamupalaa ja tajusin 10kk tulleen täyteen. Samaa puuroa  menee monena päivänä vain kerran tai kahdesti päivässä, mutta toisinaan jopa kolmesti. Lapseni on syönyt nyt reilu 10kk joka ainut aamu hirssipuuroa ja välillä hän oikein toivomalla toivoo saavansa sitä myös iltapalalla.

Köyhää ja ei-vaihtelevaa on muukin syöminen. Lihaa, pensasmustikkaa, hirssileipää ja päärynäsosetta tällä hetkellä aina vain kuivioissa. Uudestaan, uudestaan, uudestaan. Päivästä toiseen, aina vain samaa.

Luulen, että meilläkin on hetkellisiä kyllästymisiä. Silloin puhutaan banaaneista ja letuista eikä tahdota syödä. Ne kuitenkin menee ohitse päivissä tai viikoissa; ennemmin tai myöhemmin ne omat ruoat taas maistuvat paremmin kuin hyvin ja en-syö-tätä-vaihe on selätetty. Enkä oikein tiedä onko sekään varsinaisesti kyllästymistä; jos olisi, niin ei kai ne kävisi kelpaamaan. Ennemmin taaperon mieliala-muutoksia, uhmaikää ja kokeilua.

Ymmärrän, että normaalisti tilanne on aivan eri; on mahdollisuus etsiä niitä vaihtoehtoja. Voidaan leipoa sille lapselle kymmentä erilaista, tarjota vihanneksia ja hedelmiä laidasta laitaan tai kokeilla maistuisiko kananmuna uudenlaisessa muodossa. Ehkä kyllästyminen tulee siitä, että vaihtoehtoja on ympärillä saatavilla? Tai ehkä mahdollisuuden vuoksi siihen kyllästymiseen takerrutaan erilailla; meillä ei ole mahdollisuutta tehdä mitään vaikka joku kyllästyttäisi, joten sille ei voida antaa tilaa.

Minäkin elin jossain kohti sen vaiheen, kun yritin tehdä monenlaista ja tarjota mahdollisimman monenlaisessa muodossa. Sitten ruokavalio taas supistui ja nykyisistä ei monenlaista tehdä. Tämäkin toki tukee sitä, että useampaa tehdään, kun siihen on mahdollisuus.

Onko sinun lapsesi kyllästynyt joskus ruokaan? Miten se ilmeni? 🙂
Kommentit (12)
 1. Totta!! Hyvää pohdintaa kyllä sinulla aiheesta. Koska omilla lapsilla joskus kyllästyttää kaikki ruoka ja sitä tuskailee, vaikka vaihtoehtoja on PALJON! Ehkä ongelma on juuri siinä……

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   18.2.2018, 10:51

   Kyllähän se ruoka itseäkin välillä tuppaa kyllästyttämään, kun asiaa käy miettimään. Mutta onneksi suurimmalla osalla meistä on niitä vaihtoehtoja valtavasti 🙂

 2. Karoliina Kazi
  17.2.2018, 19:06

  Sun lapsi rakastaa hirssipuuroa! Eihän kaikki edes kyllästy mihinkään – minun mieskin on sitä tyyppiä joka voisi aina syödä samaa juttua 🙂

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   18.2.2018, 10:51

   Onneksi rakastaa, muuten ongelma voisi olla suuri 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *