RESEPTIT MONIALLERGISELLE 2

Olen vajaa 1,5v sitten listannut viimeksi meidän reseptejä ja nyt meinaan tehdä sen uudelleen tämän hetken toimivilla resepteillä.

RESEPTIT moniallergiselle -postaus kirjoitettu 04/18, kun ruokavaliossamme oli pieni eroja tähän päivään. Sieltä voi käydä kurkkimassa sen hetken reseptit ja tästä postauksesta tämän hetken reseptit moniallergiselle. En viitsi sieltä löytyviä kirjoitella enää uudelleen, joten siellä on osa sellaisia, mitä tässä ei ole.

RESEPTIT MONIALLERGISELLE

Nämä ovat aivan muutaman ruoka-aineen, simppeleitä reseptejä, koska Leolle ei montaa ruoka-ainetta sovi. Tämä myös mahdollistaa näiden reseptien muokkaamista; todennäköisesti suurin osa näistä toimii, vaikka reseptissä vaihtaisi useamman ainesosan. Se ei kuitenkaan selviä, kuin kokeilemalla, joten toivottavasti näistä on jollekin apua!

TÄYTEKAKKU

Tämä resepti on Helena Kemppaisen luoma ja kaikki kunnia menee hänelle. Hän loi tämän meille kesällä 2018, kun tarvitsin Leolle syntymäpäiväkakkuun ideaa.

 • 120ml muroja (popattuja, isompi muro esim. hirssi tekee ilmavamman kuin esim. amarantti)
 • 30ml tattarijauhoja
 • 30ml päärynäsosetta
 • 30ml vettä

Nämä kaikki sekoitetaan keskenään. Itse olen käyttänyt muottina sellaista pahvista jäätelökippoa (hiukan suurempi, kuin esim. muffinivuoka ja pysyy kivemmin kasassa kakku). Sitten jäätelökippo mikroon ja mikron tehosta riippuen vie 40s-60s. Sitten annetaan jäähtyä, kunnes kakku leikataan puoliksi, annetaan jäähtyä ja täytetään sopivilla asioilla. Meillä on käytetty päärynä/vadelmasosetta sekä marjoja ja nyt viimeisimpänä myös kookoskermaa.

Itse olen kokeillut tehdä tämän ohjeen tuplana sekä sitten erikseen kaksi, jolloin halkileikkaaminen on ehkä hiukan helpompaa. Riippuu ihan siitä, minkä korkuisen kakun tahtoo saada aikaan.

MUFFINSIT

Muffinseja olen tehnyt useamman kerran samalla ohjeella, kuin tuon kakun tai sitten hiukan muuttaen. Toisena muffinsi vaihtoehtona minulla on tällainen:

 • 1dl vettä
 • 0,5dl päärynäsosetta
 • n. 1dl Hirssihiutaleita
 • Tattarijauhoja

Taikina ei saa jäädä liian löysäksi, koska silloin niiden kypsentäminen muuttuu hankalammaksi omalla kokemuksella. Mutta samalla taikina ei saisi olla liian kovaksi tehtyä, koska silloin myös muffineista tulee kovempia. Siksi ohjeessa ei ole määritetty lainkaan jauhojen määrää, koska en ole onnistunut samalla määrällä vielä kertaakaan, vaan joutunut aina menemään fiiliksen pohjalla saadakseni parhaan lopputuloksen. Jos jokin rasva sopii, niin sitä varmasti kannattaa heittää taikinaan tilkka mukaan!

Itse tykkään käyttää muffinsipeltiä, koska sillä saa muffinsivuoat pysymään hienosti kasassa ja lopputuloksena kauniimpia muffinseja. Sitten muffinsit saa mennä uuniin n. 200 asteeseen ja n. 10-15min.

KORPUT

 • 45ml muroja (popattuja, isompi muro esim. hirssi tekee ilmavamman kuin esim. amarantti)
 • 15ml tattarijauhoja
 • 15ml hirssihiutaleita
 • 45ml vettä

TAI

 • 4,5dl muroja
 • 1,5dl tattarijauhoja
 • 1,5dl hirssihiutaleita
 • Vajaa 4dl vettä

Tästä saa aina n. yhden korpun, joten sitten tuplaa tai triplaa ja kymmenkertaistaa ohjetta sen mukaan, kuinka monta korppua tahtoo valmistaa kerralla. Ja näissäkin öljy/muu rasva varmasti tekisi hyvää, joten jos joku sopii niin heittäkää tilkka mukaan.

Ainekset sekoitetaan keskenään, laitetaan muffinsivuokiin ja mikroon n. 40-60s tehosta riippuen. Näistä voi tehdä suoraan niin ohuita, ettei tarvitse mikron jälkeen leikata tai sitten tekee paksumpia ja leikkaa mikrosta tulemisen jälkeen (omasta mielestä jälkimmäisellä tavalla lopputulos on kivempi. Sen jälkeen annetaan jäähtyä. Sitten nämä laitetaan uuniin, 100 asteeseen, n. 2,5h. Korppuja käännetään välillä ympäri ja kun ne ovat liki kokonaan kovettunut, niin nostetaan uunista ulos ja annetaan jäähtyä sekä kovettua ihan loppuun pöydällä.

Näistä minulla ei ole valitettavasti kuvaa, mutta tänään on taas tarkoitus tehdä uusi erä näitä, joten josko vaikka IG:hen saisin muutaman kuvan illemmalla.

HUOM! Kokeilin tehdä isommalla määrällä ja vettä ei niihin tarvittu niin paljoa. Vähän löysäksi jättämällä koostumuksesta tulee selkeästi parempi, mutta ihan niin paljoa ei kymmenkertaiseen taikinaan tarvittu.

PUURORIESKAT

 • Hirsspuuroa
 • Vettä
 • Tattarijauhoja
 • Hirssihiutaleita

Itse keitän aina puuroa kerralla 3dl hiutaleita + 7,5dl vettä ja Leo syö siitä kolmasosan, joten loppu jää rieskoja varten. Annan puuron hiukan jäähtyä ja jähmettyä, yleensä ihan jääkaapissa tovin. Sitten notkistan sitä hiukan vedellä. Sitten rupean sekoittamaan sekaan hiutaleita sekä jauhoja. Näistä täytyy tehdä aika kiinteitä tai muuten niiden kypsäksi saaminen oli aika haastavaa; tämän opin edellisellä rieskan tekemiskerralla. Minusta niistä saa tulla jopa hiukan “liian” tönkköjä, jotta niistä saa helposti kypsiä sekä kiinteitä. Makuun koostumus ei oman makutestaajan mukaan kamalasti vaikuta; tönkömmäksi tehdyn syöminen oli vaikeampaa ainakin tuoreena.

Paistan rieskat 175 – 200 asteessa, vähän uunista riippuen. Mutta 175 astetta tuntuisi ainakin omalla uunilla olevan paremmaksi todettu.

Näihin rieskoihin heitän usein mukaan nokkosta ja toisinaan myös suolaa.

MARJAPIIRAKKA

Pohja:

 • n. 1dl vettä
 • 1dl päärynäsosetta
 • Kookoskerman kovettunut pinta + hiukka löysempää kookosmaitoa mukaan
 • n. 3dl jauhoja
 • 0,5dl hiutaleita

Päälle:

 • Marjoja
 • Kookosjogurttia

Kookoskerma jääkaappiin jähmettymään, jonka jälkeen siitä kaavitaan taikinaan mukaan se kovettunut osa + pari ruokalusikallista sitä löysemmäksi jäänyttä osaa. Sitten kaikki pohjan ainesosat sekaisin keskenään. Pohjan taikinasta tulee aika kiinteää, jotta se pysyy kasassa. Taikina levitetään lasivuokaan. Siihen päälle ripotellaan sopivia marjoja sekä oman maun mukaan kookosjogurttia.

Uuniin 175 astetta.

SMOOTHIE

Smoothie on siitä kiva, että siihen voi laittaa melkein mitä vain. Meillä on kokeiltu nyt päärynäsose-päärynämehu-pensasmustikka-vesi -smoothiesta alkaen aina kookosjogurtti-pensasmustikka-päärynäsose-päärynämehu-vesi-vadelma-punainen viinimarja -smoothieen asti. Koin jonkin ahaa elämyksen siitä, kuinka smoothieen voi oikeasti laittaa mitä tahansa mukaan ja se toimii silti. Voin vain suositella kokeilemaan!

KASTIKKEET

Leo tykkää käyttää päärynäsosetta esim. lihan kastikkeena tai lähinnä dippinä. Eli meillä on monet kerran dipattu mm. peuran paistia päärynäsoseeseen tai jauhelihapötköjä.

Meillä toimii myös parsakaali tällä hetkellä kastikkeena toisinaan; milloin pastalle, milloin kalalle. Ja uskoisin useamman vihanneksen toimivan tässä tarkoituksessa ihan kivasti.

JAUHELIHA

Jauhelihasta saa aikaan kaikenlaista erilaista; pyörykät, pötköt, pihvit, mureke jne. Välillä voi laittaa vaikka coctail-tikun, jonka ympärille tekee jauhelihapötkön. Jauhelihaa voi myös keittää tai laittaa uuniin palasina. Tällöin saa aikaan vaikka parsakaali-jauhelihakastiketta pastalle kaveriksi jne. Eli jauhelihaa voi käyttää monipuolisesti; sen ei tarvitse aina olla pyöryköinä 🙂

HAAVEISSA SEURAAVAKSI

Haaveissani näen seuravaaksi jo jauhoilla tai hiutaleilla päällystetyt lohikuutiot eli leivitetyt kalat eli kalapuikot? Nämä ovat kuitenkin vasta ajatustasolla syntymässä, mutta jossain vaiheessa. Samaten kokeiluun olisi tarkoitus saada jonkinlainen hirssi-jauheliha-vuoka ja parsakaali-hirssi-pihvit/pallerot. Mutta kuten saattaa huomata, niin nämä ovat vasta aivan ajatuksen tasolla ja vaativat vielä kokeilevan keittiön toimintaa.

Mutta tahdon sanoa, että kokeilkaa rohkeasti. Välillä menee pahasti metsään, mutta välillä tulee niitä onnistumisia. Tuo marjapiirakka on siitä elävä esimerkki, kun ajattelee ettei joku ole mahdollista, mutta kokeilemalla saakin aikaan toiselle suunnattoman herkun ja ilon. Laajasti allergisen lapsen kohdalla monesti joutuu soveltamaan ja kokeilemaan; ei ole mitään valmista. On kaiketonta kirjaa ja vaikka mitä, mutta ei ihan näin kaiketonta. Joten laajasti allergisen lapsen kohdalla vain mielikuvitus on rajana ja voi tehdä loistaviakin kokeiluja vahingossa.

Ainekset

sairaudet allergia
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *