RAUDANPUUTE ILMAN ANEMIAA

Raudanpuute ilman anemiaa; tuo hieno muotisairaus..  Vai miten se olikaan? Kyseessä on aihe, joka on tällä hetkellä paljon pinnalla ja itsekin koen tarvetta kirjoittaa aiheesta pienen postauksen, kun omat labra-vastaukseni valmistuivat.

RAUDANPUUTE

Erinäisistä lähteistä löytyy, että n. 20% koko maailman naisista kärsii raudanpuutteesta. Viime aikoina keskustelu on käynyt kovana nimenomaan piilevästä raudanpuutteesta eli varastoraudan vähyydestä. Sen selvittämiseen ferritiini on yksi mittari; ei aukoton sekään, mutta mahdollisuus. Pieni lukema kertoo aina raudanpuutteesta, mutta suurempi luku ei automaattisesti tarkoita, ettei raudanpuutetta olisi. Lääkärilehden sivuilla on hyvin mainittu, kuinka pitäisi katsoa kokonaisuutta; potilaan oireita sekä raudasta kertovia arvoja. Eli ei yksistään ne tulokset vaan myös ihmisen olotila.

Eri lähteet ja eri lääkärit antavat erilaisia lukuja siihen, milloin puhutaan raudanpuutteesta ferritiinin puolesta. Itse kuulun heihin, jotka uskovat, että alle 30 mentäessä varastot ovat käytännössä tyhjät. Joidenkin mielestä raudanpuutteen viitearvo on, kun mennään alle 10. Kaiken lukemani perusteella kuitenkin kallistun siihen, että 30 on myös todella alhainen ja todellakin pitäisi saada ylemmäs.

 

RAUDANPUUTE JA SEN OIREET

Oireita varmasti on paljon enemmän, kuin pystyn tähän listaamaan, koska sen aiheuttamat ongelmat voivat olla niin moninaisia. Mm. tiedän useamman moniallergisen lapsen tilanteen kohentuneen huomattavasti, kun raudanpuute on hoidettu. Mutta haluan listata tähän muutamia oireita, joita raudanpuute voi aiheuttaa; oireita, joista voisi mahdollisesti itsellään epäillä jotain olevan.

  • Väsymys; tämä lienee se koviten raudanpuutteeseen yhdistetty oire. Raudanpuutteen aiheuttama väsymys voi olla todella kovaakin
  • Hiustenlähtö
  • Levottomuus, hermostuneisuus, stressaantuneisuus; raudanpuutteesta johtuen ei pysty rentoutumaan
  • Levottomat jalat
  • Hengästyminen ja hidas palautuminen (pienestäkin rasituksesta)
  • Huimaus
  • Alakuloinen mieliala
  • Iho-ongelmat

Kuten tästä huomaa, niin oireet ovat aika yleisiä ja siksi itsekään en suoriltaan aloittanut rautaa vaan tahdoin käydä ensin labrassa katsomassa, mikä tilanne on kaiken muun osalta. Tätä suositellaan aikalailla kaikissa lähteissä, mitä selailin; ensin labraan (ja lääkärille) selvittämään, ettei oireiden takana ole mahdollisesti jotain muuta(kin) ja sitten hoitamaan rautavalmisteella raudanpuutetta.

Raudanpuute olisi hyvä selvittää, koska se voi vaikuttaa niin moneen. Pahimmillaan ihminen esim. väsyy niin pahasti, ettei kykene hoitamaan töitään ja joutuu jäämään töistä sairaslomalle uupumuksen vuoksi; uupumuksen, joka voisi olla hoidettavissa rauta-tankkauksella. Ja ilmeisen moni saa mm. masennusdiagnoosin ja jopa lääkkeitä siihen, vaikka todellisuudessa mustuneen mielialan takana saattaa olla raudanpuute. Tämän kaiken tiedostaen kehotan väsyneitä ja uupuneita pyrkimään verikokeille, joissa selvitetään syitä oireille. Ja yksi merkittävä verikoe on tuo ferritiini, joka voi kertoa raudanpuutteesta vaikka hemoglobiini olisi täysin kunnossa. Silloin kyseessä on vain raudanpuute ilman anemiaa.

OMA HYVINVOINTI

Itse havahduin omaan väsymykseen ja vetämättömään oloon. Leo on alkanut nukkua paremmin ja olen ollut kuukauden työttömänä, mutta silti voimat eivät tuntuneet kasvavan merkittävästi. Se johti siihen, että aloin epäilemään, että olisiko minussa jotain vikana; raudanpuute ja kilpirauhasen ongelmat olivat päälimmäisenä mielessä. Hetken asiaa tuumittuani päätin varata Terveystalosta ajan verikokeille ja hieman mietittyäni päädyin heidän Naisen tutkimuspakettiinsa. Siinä on kilpirauhanen, sokerit, perusverenkuvat, maksa & munuais-jutut, ferritiini jne. Ajattelin, että se kyllä näyttää, jos on isommin jotain häikkää.

Tulokset eivät oikeastaan osanneet yllättää; ferritiini oli alhaalla. Omissa verikokeissani kaikki muu oli kunnossa paitsi tuo ferritiini sekä punasolut olivat pieniä. Hemoglobiini ja kaikki muu testattu oli täysin viitteillä. Joten kyseessä on raudanpuute. Oma ferritiini-arvoni oli 20 eli todellakin alhainen. Tänään kävin apteekista hakemassa itselleni rautatabletteja ja niitä aloitan nyt syömään. Kirjoittelen teillle lisää sitten kokemuksista; kuinka kipeäksi maha tulee ja viimeistään, kun kontrolloin ferritiinin joidenkin kuukausien kuluttua.

Toivon koko sydämestäni, että ferritiini lähtisi nousemaan ja se voisi vaikuttaa vallitsevaan olotilaan; väsymykseen, huimaukseen ja hengästymiseen. Hengästyminen voi toki johtua huonosta kunnosta, mutta jännä nähdä vaikuttaako raudan syöminen tähän mitenkään.

 

ONKO SINULLA OLLUT RAUDANPUUTE? Söitkö rautaa, kuinka kauan, mitä rautaa, kuinka hyvin sait ferritiinin nousemaan? Sana on vapaa kommenttikentässä 🙂

terveys anemia
Kommentit (12)
  1. Tiia - Littlebigthings
    4.7.2019, 22:19

    Pakko ensin oikaista pieni virhe tekstin alusta, ei ole olemassa piilevää raudanpuutetta, ihan vaan raudanpuute, vaikka tuo moka oli painettu johonkin lääkärien kirjoittamaan artikkeliinkin 🙂
    Mutta joo, tosi hyvä että tästä kirjoitetaan. On vielä paljon tekemistä siinä, että lääkäreille saataisiin aiheesta ajantasaista tietoa ja kaikille potilaille tasavertaista hoitoa!

    1. Elina //Vauhtihirmun elämää
      5.7.2019, 08:14

      Itseasiassa mietin tätä sanavalintaa hetken jos toisenkin ja lopulta päädyin siihen, että “piilevä” on tavallaan kuvaava, kun ajatellaan sitä kuinka “rajoittunut” monen ajatusmaailma on raudanpuutteen osalta. Siis lähinnä se, kuinka monen mielestä hemoglobiini on se mittari raudanpuutteelle ja anemialle eikä suinkaan ferritiini. Eli ajattelen, että se on piilevä, kun siihen vaaditaan se ferritiinin mittaus myös eikä se suinkaan selviä hemoglobiinin ja muun kautta. Jotenkin täytyisi kuitenkin erottaa se, että kaikki raudanpuute ei suinkaan näy hemoglobiinin kautta. Olisiko tälle parempaa ilmausta jos piilevä on huono? 🙂

      1. Tiia - Littlebigthings
        5.7.2019, 17:34

        Tää on just se asia mikä täytyis saada kaikkien tietoisuuteen, eli raudanpuutteen ja anemian erottaminen. Vähän kärjistäen: alhainen ferritiini= raudanpuute, alhainen hb= anemia. Matala ferritiini kertoo siis (suurella todennäköisyydellä) raudanpuutteesta, eikä hb liity siihen. Raudanpuute taas voi joskus viime vaiheessa laskea hemoglobiinia, jolloin puhutaan raudanpuuteANEMIASTA. Eli raudanpuute voi olla vaikka hb olisi vielä jopa loistava. Tätä termistöä sekoittaa se, että raudanpuute itsenäisenä on niin paljon uudempi asia, kun anemiasta on aiemmin puhuttu raudanpuutteena, vaikka nää nykyään on kaksi eri asiaa 🙂

  2. Itselläni mitattiin myös just ferritiini ja monet muut. Ferritiini on 16 mulla. Rautaa pitäisi hakea. Oireina minulla väsymys, iho-ongelma, hengästyminen ym. Saa nähdä alkaako oireet hävitä kun ja jos ferritiini alkaa nousta.

    1. Elina //Vauhtihirmun elämää
      5.7.2019, 08:15

      Toivotaan, että rauta tuo apua oireisiin! 🙂 Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *