PÄÄSIÄINEN meidän allergiaperheessä

Allergiaperheessä joutuu aina asioita miettimään ehkä tavallistakin enemmän ja se kohdataan myös näiden ”juhlapyhien” kohdalla usein, nyt mietinnässä pääsiäinen. Mitä voidaan tehdä, mitä lapsi sietää, millä korvataan asioita, kuinka luodaan meidän näköinen juhla, kuinka täyttää lapsen omia mielikuvia ja haluja eri juhlapyhistä? Me olemme valmistautuneet lähestyvään pääsiäiseen jo jonkin aikaa ja on mietitty, mitä kaikkea voitaisiin tehdä. Leo on heittänyt paljon ideoita ja haluja ilmoille ja äiti on yrittänyt toteuttaa niitä. Pääsiäinen, mikä ihana tekosyy tehdä kaikkea kivaa ja syödä hyvää ruokaa.

Viime vuoden pääsiäs-fiilikset löytyy näistä postauksista:

Pääsiäinen meidän allergia-kodissa

Meidän pääsiäinen

PAJUNOKSAT

Pääsiäinen ja koristellut pajunoksat vain kuuluvat yhteen, varsinkin omissa mielikuvissani. Vaihtoehtona ei ole kantaa oikeita pajunoksia ulkoa sisälle, koska niitä ei kestäisi lapsi eikä äitikään. Joten se vaihtoehto oli poissuljettu heti. Onneksi viime vuonna löysin vahingossa kaupasta muovisia pajunoksia, joten osasin niitä kaivata myös tänä vuonna. Me kotiutimme omamme Tokmannista, koska siellä hinnat olivat sopivia budjetille.

 

Meillä koristeluun valikoitui puiset puput ja munat, höyhenet sekä silkkipaperi. Leo sai ripustaa puput sekä munat oksille, rypistellä silkkipaperista kukkaset ja äidin hommaksi jäi solmia kukat oksiin kiinni sekä kiinnittää höyhenet oksille. Meillä ei ainakaan tahdota höyheniä kestää kosketella, mutta Leo rakastaa niitä, joten ostimme niitä ja äiti kiinnitti niitä käskettyihin kohtiin.

 

RAIRUOHO

Myös rairuoho ja pääsiäinen kuuluvat yhteen, joten sitäkin oli istutettava tänä vuonna kerrankin ajoissa. Ruohon istuttaminen oli oikein mukavaa puuhaa ja siihen uskalsin ottaa Leonkin täysillä mukaan, koska hän on multaa ja muuta sietänyt kuitenkin aivan normaalisti. Se oli sellaista mukavaa äidin ja pojan yhteistä tekemistä. Ja me valitsimme nimenomaan tuon ruohon, koska ohra & kauraseos epäilyttää allergia-näkökulmasta huomattavasti suuremmin.

Leo maalasi itse tuon kuvissa näkyvän pupu-purkin, johon istutimme ruohotkin. Se löytyi Tigerista parin euron hintaan ja toi suurta iloa, kun sen sai maalata omanlaisekseen ihan vapaasti. Ja upeahan siitä tuli, kun pienen maalarin-alun päästi vauhtiin. Setissä oli pienet purkit eri värisiä maaleja, tuo posliinipupu sekä pieni sivellin.

 

Ruoho kasvoi hienosti ennen pääsiäistä, oikein kauniiksi ja komeaksi. Valitettavasti siitä ei ole kuvaa ja nyt olemme mummolassa, joten en voi meidän ruohoamme kuvailla.

PÄÄSIÄISMUNAT

Leo on jo 3,5 -vuotias, joten hän on todellakin tajunnut suklaamunat yllätyksineen. ”Äiti ostetaan tuollainen yllätysmuna! Minä saan yllätyksen ja sinä suklaat!”. Aika hyvin hänellä siis alkaa olla jo tiedossa ja ymmärrystäkin löytymään,ettei hän saa syödä kuin vain omia juttujaan. Mutta suklaamuna olisi saatava aina, kun sellainen näkyy jossain kaupan hyllyllä; aivan samoin kuin uskoisin monella muullakin 3,5-vuotiaalla olevan. Ei, emme osta jokaisella kauppareissulla suklaamunaa, mutta aina silloin tällöin hän sellaisen saa ja äiti kaivaa sieltä yllätyksen esiin.

Huomenna nautimme pääsiäismunista ja yllätyksistä. Leolle on varattuna tänä vuonna mummolassa läjä suklaamunia, joista hän saa yllätykset ja joiden suklaat saavat muut syödäkseen. Kotona odottaa sitten vielä pari muovimunaa, joita muuten oli tänä vuonna aiempaa enemmän mielestäni tarjolla. Näissä tosiaan on pelkkä lelu sisällä ja ei tarvitse pelätä kontaminaatiota tai muuta, joita vähän saa aina jännittää tavallisten suklaamunien kanssa. Monessa allergiaperheessä tunnuttiin tänä vuonna täyttävän myös pahvisia munia erilaisilla yllätyksillä; tämä on loistava idea tulevia vuosia varten. Ehkä mekin kokeilemme pahvimuna-yllätystä ensi vuonna.

Haluan ajatella, että voin suoda sen onnen lapselleni hänen saadessaan tavallisia suklaamunia, kun siihen kerta riittää pelkät yllätykset sisältä. Niinhän se menee monella muullakin lapsella, vaikka voisi suklaatkin syödä! Kyllä ainakin oma äitini muistelee saaneensa kyllikseen suklaata vuosien varrella, kun minä ja sisarukseni olemme lähinnä tahtoneet vain ne yllätykset sieltä munien sisältä. Lapseni jatkaa samalla linjalla, vaikkakin eri syystä.

RUOKAA PÄÄSIÄISENÄ

Emme syö mitään tavallisia pääsiäisruokia sen kummemmin tänä pääsiäisenä. Täällä mummalassa grillataan useamman kerran; eilen Leo sai peuran sisäfileetä ja huomenna on nakkia tarjolla. Tänään illalla syödään lohta koko porukalla ja muuten Leo saa syödäkseen peuran lihapullia. Mumma on valmistanut pääsiäiselle pashaa ja kulitsaa ”kaikki ruokaisille” ja siskoni tekee juustokakun meille rajoitteisemmille, joka on munaton-maidoton-soijaton-gluteeniton-pähkinätön. Kun kokoonnumme yhteen vanhempieni ja sisaruksieni kanssa, niin ruokarajoitteita on vuosien varrella kertynyt aika läjä. Osa voi syödä kaikkea ja osalla on pidempi lista epäsopivia; toistaiseksi Leo on kuitenkin se suppeimman ruokavalion omaava yksilö.

 

hyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *