Mummalassa ja mummolassa

Tällä kertaa Mammalandian kuukausittaisen yhteistyöpostauksen aiheena on isovanhemmat. Mitä he merkitsevät meille ja mitä heidän kanssaan puuhaillaan?

Meillä kaikki isovanhemmat valitettavasti asuu eri kaupungissa kuin me itse ja vielä keskenäänkin eri paikoissa. Tämä aiheuttaa sen, että isovanhemmille on aina lähdettävä ihan kunnon reissulle ja kerralla useammaksi päiväksi. Ei poiketa pariksi tunniksi leikkimään, mennä porukalla vain uimaan treffaten uimahallilla tai käydä ainoastaan lounaalla; ei tehdä asioita joita muistan omasta lapsuudestani. 

Mummala eli minun vanhempieni luona. Heitä kutsumme mummaksi ja ukiksi. He asuvat Porvoossa asti, joten heitä emme valitettavasti kovin montaa kertaa vuodessa näe. Me käymme siellä muutamasti ja he/toinen heistä käy täällä meillä paristi vuodessa. Mummalassa asuu myös iso kasa tätejä ja enoja.

Leo soittelee paljon videopuheluita mumman sekä ukin kanssa ja sillä pidetään suhdetta pitälti yllä. Onneksi nykyään on videopuhelu mahdollisuus <3 Videopuhelut kuitenkin tekevät sen, että vaikka harvoin nähdään kasvokkain, niin pienintäkään vierastamista ei ole havaittavissa, kun naamat ovat tuttuja 🙂

Mummala sijaitsee luonnon keskellä. Kilometrin säteelle talosta mahtuu merenrantaa, metsää ja kalliota, mutta on siellä myös leikkipuistoa ja autotietä. Siellä on paljon paikkoja, joissa taaperon voi antaa aika huolettomasti kirmailla; hiekkatietä, jossa autoja kulkee hyvin vähän ja liki poikkeuksetta ne vähäiset ajajat osaavat ajaa rauhallisesti.

Mummalassa löytyy iso kasa minun ja sisaruksieni vanhoja leluja, joilla on kiva touhuilla siellä ollessa. Joskus ihmettelin, miksi ihmeessä äitini säilyttää kaiken, mutta nyt ymmärrän.

Mummola eli miehen äidin luona. Siellä asuu ihminen, jota kutsutaan mummoksi. Hänenkin kanssaan soitellaan toisinaan, mutta myönnän, että paljon vähemmän kuin minun vanhempieni kanssa. Täällä asuu yksi täti sekä setä, jotka myös kovasti viihdyttävät taaperoamme kyläillessä.

Tämäkin mummola sijaitsee ihanan rauhallisessa paikassa; läheltä löytyy silti sielläkin leikkipuistoa sekä urheilukenttää, joita siellä käytetäänkin paljon. Heidänkin kotinsa sijaitsee ihanan rauhallisten teiden lähellä, joten sielläkin uskaltaa antaa Leon tallustaa aika vapaasti 🙂

Mummolasta löytyy pikkuautoja ja pehmoleluja, joilla jaksaa leikkiä aina aikansa. Sen jälkeen sieltä löytyy potkulautaa, sählymailaa ja tädin huoneen täydeltä erilaisia aarteita, joiden parissa aika kuluukin sitten enemmän kuin mukavasti. Kyllä, mummolassa saa huitoa sählymailan kanssa sisällä. Ainiin, mummolassa on myös useampi ”parvisänky”, joihin kiipeäminen on aivan huippua.

Leolta löytyy myös Vaari, jonka hän on tavannut vain paristi ja suhde on todella vähäinen. Elättelen kuitenkin suuria toiveita, että joskus Leo pääsee vielä tapaamaan vaariaankin useammin ja luomaan tähän suhdetta 🙂 Tämän lisäksi Leolta löytyy vielä isoisovanhempiakin peräti kolme isomummoa ja kaksi isovaaria.

Mitä teemme Mummalassa ja Mummolassa?
Leo rakastaa mummaa, mummoa sekä ukkia. He ovat hänelle suunnilleen Jumalasta seuraavia, koko kolmikko. En edes voi sanoin kuvailla, kuinka tärkeitä he ovatkaan. Heillä kun ollaan kylässä, niin kuuluu vain Mumma, mumma, mumma tai mummo, mummo, mummo. Isovanhempien huomio pitäisi saada koko ajan. Kun lähdetään ulos, pitäisi heidät poikkeuksetta saada mukaan. Aina tasaisin väliajoin tarkistetaan, että eihän he ole kadonneet mihinkään. Ja kun lähdemme kotiin, niin seuraavat päivät edelleen kaikuu ”mumma, mumma, mumma” tai ”mummo, mummo, mummo”; riippuen kumman luona on kyläilty.
Kummassakin paikassa ulkoillaan, leikitään ja annetaan jakamatonta huomiota pienelle lapsenlapselle. Siellä Leo saa oikeasti olla aikamoisen huomion keskipisteenä ja hän nauttii siitä. Aina on joku touhuamassa ja vastaamassa jokaiseen pieneenkin vinkaisuun. 
Suhde isovanhempiin?
Minulle itselleni isovanhemmat ovat olleet todella tärkeitä koko lapsuuteni ja minulla on kasa ihania muistoja heidän kanssaan vietetyistä hetkistä. Ja toivon koko sydämestäni, että oma lapseni saa myös luotua tärkeän suhteen omiin isovanhempiinsa <3 Koen, että isovanhemmat ovat tärkeä osa pienen ihmisen elämää. Toivon, että tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan pääsisimme näkemään isovanhempia enemmän; se olisi tärkeää suhteelle.
Seuratkaa Mammalandian Facebookia, niin pääsette lukemaan muidenkin isovanhemmat-postauksia tässä kuussa 🙂
Millainen suhde teillä lukijoilla/lapsillanne on isovanhempiin? 🙂
Kommentit (14)
  1. Se on kyllä mieletön rikkaus että lapsella on isovanhempia elämässä. <3 Ihanaa lukea miten tärkeitä teidän taaperolle omat mummot ja ukkikin on <3

    1. Se todellakin on rikkaus <3

  2. Isovanhemmat on mieletön rikkaus lapsen elämässä. Ihana lukea miten tärkeitä he teidänkin taaperolle ovat. <3 🙂

    1. Todellakin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *