Moniallerginen ja D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja rasvaliukoisuus on tuonut Leon kohdalla ongelmia, kun sopiva rasva uupuu. Ihminen tarvitsee D-vitamiinia hyvin moneen asiaan, erityisesti kasvuun ja luiden sekä hampaiden muodostumiseen.  D-vitamiini auttaa myös mm. kalsiumia imeytymään sekä kiinnittymään luustoon. D:tä ei tahdo Suomessa saada tarpeeksi auringosta, vaikka mitä tekisi; korkeintaa hetken aikaa viime viikkojen kaltaisella auringonpaisteella. Ravinnosta Dtä saa mm. kalasta, kalaöljyistä, nestemäisistä maitotuotteista, kananmunasta sekä luonnonvaraisista sienistä. 
D-vitamiinia tarvitsee jokainen ihminen, mutta lapsilla sen riittävä määrä olisi erityisen tärkeää kun mm. kasvetaan, luusto sekä hampaat kehittyvät jne. Suomessa suositukset D-vitamiinin määrästä ja muusta ovat alhaiset, mutta ei mennä niihin tänään.

Leolla on nyt tankattu D-vitamiinia auringosta koko toukokuu, kun säät ovat antaneet myöden. Lippalakki on jätetty liki kokonaan pois; ihan pari kertaa tuo poika on kulkenut lakki päässä, koska Ryhmä Hau on ollut pakko saada päähän. Sen lisäksi shortsit ja t-paita on ollut vaatetuksena; pitkille ulkoiluille laitettu vähän aurinkorasvaa naamaan ja muualle, mutta lyhyemmille ei edes sitä. Suurimpana tavoitteena on ollut saada kaikki D-vitamiini, mitä auringolla on ollut annettavana. 
Olen vastaanottanut syyllistämistä aiheesta, kun lapseni kulkee ilman lakkia. Puhumattakaan, jos olen erehtynyt kertomaan ettemme käytä edes aina aurinkorasvaa maksimoidaksemme D-vitamiinin imeytymistä. Mutta tämä on ollut tietoinen päätös ja päätös, jota olen miettinyt moneen otteeseen ja valinnut sen ratkaisun, jonka kanssa olen itse ollut valmis elämään. 

Vaihtoehdot ovat vähissä siinä vaiheessa, kun joudut valitsemaan huonoista vähiten huonon. 
 1. Pistät lakin päähän ja pitkät vaatteet; altistat lasta akuutisti riisitaudille
 2. Pistät aurinkorasvaa; D:tä tulee selkeästi vähemmän ja jälleen altistat riisitaudille
 3. Pistät lapsen ulos lyhyissä lahkeissa ilman rasvoja, lapsi saa d-vitamiinia, mutta samalla mm. ihosyövän riski pitkällä tulevaisuudessa lisääntyy
Jokainen ymmärtänee, että vaihtoehdot ovat aika heikot siinä kohti ja silloin on vain valittava jotain. Itse valitsin, että lapseni saa imeä auringosta kaiken mahdollisen D-vitamiinin ja yritetään välttyä riisitaudilta. Joka muuten taitaa olla aika harvassa tässä maassa, kun liki jokainen lapsi saa purkista D:tä. 

En usko kuitenkaan todellakaan, että Leon D-vitamiini arvojen nousu on johtunut ainoastaan auringosta. Löysimme maaliskuussa vihdoin D-vitamiinivalmisteen joka on sopinut jo tämän kolme kuukautta. Leo saa tällä hetkellä 50 mikrogrammaa/vrk Dtä purkista ja se varmasti näkyi maanantaina mitatuissa verikokeissa. Käyttämässämme D-vitamiinissa on hyvin vähän mitään ylimääräistä ja siksi se varmaan on sopinutkin; kuoren kun jättää pois ja ottaa pelkät jauheet sisältä, niin ylimääräisten ainesosien määrä on hyvin vähäinen. Etsimme Leolle D-vitamiinia 2,5v – olemme kokeilleet kymmeniä tuotteita ja vihdoin meillä on jokin mikä sopii! Tsemppinä siis jokaiselle samaa tuskaa läpikäyvälle; se sopiva voi löytyä, kun sinnikkäästi vain etsii <3 
Leon D-vitamiini arvo oli maaliskuussa 19. Silloin oli suuri riski riisitaudille ja kaikelle muulle ongelmalle, mitä D-vitamiinin puutos aiheuttaa. Nyt maanantaina otetuissa verikokeissa arvo oli noussut jo LIKI SATAAN! Leolla ei ole ikinä mitattu näin korkeaa arvoa; ensimmäinen mittauskin reilu vuoden iässä on ollut alhaisempi. Sata on ollut arvo, josta on puhuttu, että se olisi tavoite. Hyvin kaukainen tavoite Leon arvoilla! Ja tässä sitä nyt ollaan, aivan tavoitteen tuntumassa. Eilen tuloksia katsellessani olisin voinut laittaa bileet pystyyn, koska sydämeltäni tipahti valtava kivi. Edes tämä on nyt kunnossa.

Jatkamme Dn ottamista purkista ja toivomme paljon aurinkoisia päiviä, jotta arvo saataisiin nyt pysymään hyvänä. Nyt jäämme mielenkiinnolla katsomaan, että vaikuttaako tämä yhtään mihinkään muuhun positiivisesti; Dllä sanotaan aina olevan paljon vaikutusta kaikkeen ja nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan, että auttaako parempi D-vitamiini muutenkin Leon oloihin. Aika sen meille näyttäköön!
Kommentit (7)
 1. Satu // Satua vai totta
  6.6.2018, 17:58

  Hienoa lukea kuinka tarkasti olette kaiken miettineet ja tehneet päätöksen harkiten.Toivotaan, että aurinko paistaa ja D:tä riittää.

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   8.6.2018, 17:19

   Pakko se on tässä tiedostaa asioita ja tehdä sitten niiden tietojen valossa niitä päätöksiä 🙂 Koska jotain se on kuitenkin päätettävä ja elettävä sen päätöksen kansssa.

 2. Mahtavaa, että olette saaneet arvot noin korkealle! Leo on onnekas, kun hänellä on niin välittävät ja asioista selvää ottavat vanhemmat 🙂

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   8.6.2018, 17:19

   Voi kiitos ihanasta kommentistasi! 🙂 Ja kyllä sitä osaa iloita näistä arvoista, ihan tosissaan <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *