Lapsivakuutus; hyödyllinen vai ei?

Alkuraskaudesta mietimme kovasti, että tarvitsemmeko Leolle vakuutusta. Joka päivä kiitän onneani, että sinä eräänä kauniina päivänä heti rakenneultran jälkeen hain sitä ja päätös tuli nopeasti. Siitä meni muutama päivä ja tiedoissani mainittiin ennenaikaiset supistelut ja todennäköisesti emme olisi enää saaneet vakuutusta raskausaikana. Suosittelen vertailemaan vakuutuksia ajan kanssa, oikeasti ajatuksella. Jos olisin ottamassa nyt vasta vakuutusta, niin katsoisin useampaa asiaa erilaisesta suunnasta kuin valintaa tehdessäni. Toisaalta olen vakuutukseemme saanut olla 95% tyytyväinen, joten hyvän valinnan minäkin tein 🙂 Mutta vakuutuksissa on oikeasti eroja; joku korvaa jotain, mitä toinen ei korvaa ja joissain vakuutuksissa on omavastuu per sairaus kun osassa taas per vuosi jne. Kannattaa yrittää miettiä, mitä siltä vakuutukselta tahtoo.
Itse en ainakaan osannut lainkaan ajatella, kuinka kalliiksi lääkäri – ja lääkekulut voisikaan lapsella tulla. Myönnän, että se n. 350e/vuodessa + 100e vuosittainen omavastuu tuntui lähinnä riistolle, kun katsoin hintaa aikalailla kolme vuotta sitten. Silloin kuitenkin joku sai minut uskomaan, että vakuutukseen kannattaa ottaa kaikki lisäosat ja vaikka halutessaan sitten karsia niitä myöhemmin. Viisaita sanoja! Ja todellakin itse voisin antaa saman ohjeen; ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu raskausaikana tai mitä kaikkea sen pienen ihmisen elämään voikaan mahtua syntymän jälkeen. 

Otetaan jokunen hinta-esimerkki siitä, mitä vakuutus on meillä korvannut
Korvien putkittamiset ovat olleet meillä ne selkeästi hinnakkaimmat. Hinta on ollut 1500e paikkeilla ja korvat on tähän mennessä putkitettu kahdesti. Jo näiden putkitusten hinnalla vakuutusta voisi maksaa kiltisti joitakin vuosia. Sen lisäksi on ollut monenmonta niitä korva-asioissa lääkärin vastaanotolla käyntejä, joiden hinta kerralta on n. 100e.
Ph-mittaus reilu 350e.
Vatsan ultraääni maksoi reilu 300e. 
Maitoaltistus oli reilu 200e, kun siihen lasketaan lääkärin veloittama vastaanottokäynti ja toimistomaksut mukaan.
Allergialääkärillä käynnit. Turussa kun asioimme allergialääkärillämme, niin hinta on aika yleisesti ottaen 130-150e/kerta sekä joskus vielä enemmän. Ja kuten arvata saattaa, niin näitä käyntejä on todellakin ollut riittämiin. Helsingissä kun kävimme helmikuussa lääkärillä, niin se yksi ainoa vastaanottokäynti kustansi 350e.
Lääkkeet. Leolla menee Nalcrom lääke, joka maksaa tällä hetkellä n. 100e per 25vrk annos; hetki sitten se kustansi vielä liki 170e per 25 vrk annos. Ummetuslääkkeitä n. 40e/kk, astmalääkkeet n. 20e/kk. Antibiootteja useampi, kaikki lääkekokeilut ja lääkettä sisältävät rasvat. Vahvat maitohappobakteerit, joissa kuukauden satsi maksoi n. 150e muistaakseni. Tässäkin kategoriassa summat ovat oikeasti kovia.
Verikokeet. Labraan saamme helposti menemään 300-500e/käyntikerta. Ja näitäkin on osunut useammat kuitenkin Leon elämän varrelle jo.
Vakuutus on pian korvannut lapseni lääkäri -sekä lääkekuluja 20 000e edestä. Siitä voi jokainen laskea, kuinka monta vuotta saamme maksaa vakuutusta päästäksemme +-0 -tilanteeseen. Ainakin itselleni pienituloisena summat ovat suuria ja todellakin olen onnellinen meidän vakuutuksen olemassa olosta. Mitä muka olisimme tehneet ilman vakuutusta?

Minäkin todellakin myönnän, etten osannut ajatella tällaista lääkärissä juoksemista ja avun hakemista ympäri Suomea. En osannut ajatella laajoja verikokeita, vatsan ultraääniä tai kalliita lääkkeitä raskausaikana. Koska mehän odotimme ihan vain tervettä lasta. Käytäntö on kuitenkin osoittanut ettei ikinä voi tietää, mitä tuleman pitää. Itse olen kateellinen heille, jotka maksavat vakuutusta ”turhaan”; se lienee merkki lapsen terveydestä. Vaihtaisin tämän pienen ihmisen kivut ja tuskat koska vain siihen, että maksaisin vajaa 400e/vuodessa ns. tyhjästä. 
Vakuutus myös helpottaa elämää. Kun lapseni korvat kipuiluttaa tai epäilyttää, niin voin varata lääkäriajan helposti ja vaivattomasti tutulle lääkärille; ei tarvitse jonottaa terveyskeskukseen. Kun lapseni on kovassa kuumeessa ja tsekkausta vaille, niin voin varata ajan tutulle ja hyväksi todetulle lastenlääkärille; jälleen välttäen terveyskeskukseen/päivystykseen jonottelut. 
Leon vakuutus myös on voimassa pitkään. Jos en täysin nyt huijaa niin jopa 100v asti ellei sitä lopeta jossain kohti matkaa. Mutta se antaa kuitenkin turvaa pitkälle elämään, niin tahtoessa. Toki jossain kohti tulee korvaussummat vastaan, jos tällä tahdilla jatkuu, mutta itse haluan uskoa summien tasaantuvan jossain vaiheessa Leon elämää. Ja kun se on otettu heti raskausaikana, niin siitä ei ole rajattu mitään pois. Kaikki on saatavilla.
Onko sinun lapsellasi vakuutus? Onko se tarpeellinen?
Kommentit (22)
 1. Tossavaisen toinen sukka -blogi
  6.4.2018, 19:02

  Raskausaikana mekin on se kolmelle lapselle otettu, esikoisella oli rakennevikaa korvassa ja vakuutus todella oli tarpeen kun korvia putkitettiin useampaan otteeseen. Nyt meillä on lapset jo sen verran isoja ja perusterveitä, että olemme miettineet jos sen vaihtaisi esim. kunnon tapaturmavakuutuksiin ja vakavan sairauden varalle -vakuutuksiin. Kun meillä kunnallinen toimii niin hyvin että peruslääkärikäyntejä ei yleensä hoideta yksityisellä kun sinne on niin pitkästi matkaakin, ettei siinä olisi järkeä ja tämä kunnallinen toimii moitteetta. Summat on valtavia ja päätös on silti tosi vaikea. -E-

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   7.4.2018, 08:32

   Ei se varmasti ole helppo päätös ja joutuu miettimään monelta kantilta, että vaihtaisiko vaiko ei. Tsemppiä päätöksen tekoon! 🙂

 2. Ulla/unelmien elämistä
  6.4.2018, 20:02

  Meillä ei vakuutusta ole ollut kenenkään viiden lapsen raskausaikana ja ollaan oltu ihan super onnekkaita kun mitään sairauksia ole ollut. Varmasti jos olis ollut, olis mielipidekin ihan toinen. Nyt kuitenkin ne parit korvatulehdukset mitkä on ollut, on kunnallinen toiminut meillä enemmän kuin hyvin. Ajan ollaan saatu heti ja jonon ohi ollaan päästy jos on joutunut päivystykseen mennä. Lääkärit on myös sattunut (sattumaa se taitaa olla, mitä muiden puheita kuuntelee) tosi hyvät ja pätevät lääkärit, eli ei valittamista.
  Mutta teidän tapauksessa on kyllä ollut huippu juttu, että ootte hoksanneet tuon vakuutuksen ottaa!
  Meillä on lapsilla tällä hetkellä vakuutus tapaturman ja vakavan sairastumisen varalta.

  Ihanaa viikonloppua teille!

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   7.4.2018, 08:33

   Ihanaa, ettei teillä ole sairastettu ja julkinen puoli on toiminut niillä vähillä kerroilla. Tuohan olisi aivan ihannetilanne! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *