Lakko toi kaksi vapaapäivää

Instagramissa olen maininnutkin, että olemme viettäneet Leon kanssa vapaapäiviä lakosta johtuen. En tokikaan itse kuulu liittoon, enkä sen puoleen tee töitäkään joita lakko koski. Silti lakko kosketti meidänkin elämäämme, lähinnä pakottaen meidät viettämään pari vapaapäivää. En vielä tiedä itsekään olinko vuosilomalla vai palkattomalla; se selvinnee huomenna, kun palaan töihin.

 

MITEN LAKKO VAIKUTTI MEIHIN?

JHL:n lakko tosiaan aiheutti sen, että Arkean ihmiset jäivät lakkoon ja näin ollet Turun päiväkodit ja koulut jäivät ilman ruokaa. Valtaosassa paikkoja tämä tarkoitti sitä, että lapsilla piti olla eväät mukana. Eväät eivät saaneet vaatia kylmäsäilytystä eikä lämmitystä, niiden piti olla mahdollisimman helposti pakattuja annoksittain, astioita tms ei myöskään ollut käytettävissä. Leon kohdalla mukaan otettavaksi jäi hyvin pitkälti näkkileipä ja pensasmustikat; jokainen ymmärtänee ettei niillä olisi 9h päiviä painettu menemään ainakaan kovin tyytyväisenä. Ruokatermari olisi ollut hyvä idea, mutta ainakaan oma lapseni ei suostu syömään noita 3min tattaripastoja kun ne ovat muuttuneet yhdeksi suureksi massaksi purkissa. Onneksi oma pomoni oli ymmärtäväinen ja ei tehnyt tästä todellisuudesta ongelmaa; lähinnä totesi, että nähdään jälleen keskiviikkona.

MUKAVAT VAPAAPÄIVÄT

Olemme viettäneet Leon kanssa oikein mukavat vapaapäivät ja kun pääsin syyllisyydestä ”jätin työkaverit vähän niinkö pulaan” eroon, niin olen oikeasti pystynyt nauttimaan näistä kahdesta ylimääräisestä vapaapäivästä heti viikonlopun jatkoksi. Leo on ollut hiukan ihmeissään, että miksi ihmeessä Mato Maanantai sekä Tipu Tiistai on oltu kotona ja lakko on ollut hiukan vaikea terminä ymmärtää; olemme todenneet yhdessä tämän lakon olevan sitä, ettei keittiö-ihmiset ole saaneet mennä töihin ja sen vuoksi päiväkodista ei ole saanut ruokaa. Sen tuo päälle kolme vuotiaskin on ymmärtänyt; ei ruokaa, ei voi mennä päiväkotiin.

 

 

Maanantaina teimme bussi-retken Turun keskustaan, jossa kävimme kiertämässä lelukaupat sekä leikkimässä Hansan kauppakeskuksen erittäin kauniilla leikkipaikalla. Lelukaupat on tällaisen 3-vuotiaan mielestä jotain niin huikeaa ja mahtavaa, ettei meinaa olla tosikaan. Siellä saisi kulutettua varmaan kokonaisen päivän, jollei kahtakin! Tänään uhmasimme sadesäätä heti aamusta ja suuntasimme lähimetsään.

 

 

 

Metsä on tällä hetkellä niin kauniina, että siinä ei pieni sadekaan vaikuttanut fiilikseen! Lehtiä on tippunut puista ja ne ovat aivan ihanan värisenä tällä hetkellä. Toki meillä tällä hetkellä on pieni epäilys, että mahtaako ulkohomeet olla Leon epämääräisen oirehdinnan takana ja silloin metsän tutkiminen ei välttämättä ole se järkevin veto, mutta.. Ihanahan tuo metsä on tähän aikaan vuodesta ja Leo haluamalla halusi sinne jo heti aamusta, joten mehän menimme ja nautimme! Metsä on myös niin kehittävä motorisesti, ettei vaan ole metsän voittanutta paikkaa. Siellä kiivettiin, hypättiin, juostiin, laukattiin ja vaikka niin mitä.

MIKÄ LAKKO?!

En meinaa ottaa lakkoon sen enempää kantaa tällä erää, koska en ole perehtynyt siihen mielestäni riittävästi. Nopeasti ajateltuna näen asioissa, joista nyt taistellaan niin puolensa ja puolensa. On työntekijän puoli ja on pienen yrittäjän näkökulma. Mutta kuten todettu, niin en lähde ottamaaan sen enempää kantaa. Uskon, että ovat tärkeällä asialla ja lakkoilkoot, jos näkevät sen ainoana ratkaisuna enää tässä kohti. Itseä vain ärsyttää ja surettaa se todellisuus, että tämäkin lakko taas osuu heihin, joilla on jo muutenkin vaikeaa. Tällainen ruoattomuus on ajanut suurimman pohdinnan ja stressin äärelle mm. allergisiten perheitä, diabeetikoiden perheitä, aistiongelmaisten perheitä, autisten perheitä jne. Ja todennäköisesti myös ainakin osan vähävaraisista perheistä, kun on joutunut miettimään eväätkin matkaan mukaan. Eli yhteenvetona tasan niitä perheitä, joissa taistellaan jo muutenkin arjen sujuvuuden tähden ja jotka venyvät siinä perusarjessakin jo lähelle maksimiaan. Onneksi tämä lakko kesti kuitenkin vain kaksi päivää ja omalla kohdallani oli mahdollisuus jäädä kotiin selviytymään tilanteesta vallan helposti; koska ruokaa meiltä löytyy kyllä, mutta ei vaan mukaan pakattavaa muotoa.

Kommentit (6)
 1. Kiva että osasit löytää lakkoilun positiivisen puolen; vapaapäiviä jee 😀

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   10.11.2018, 14:32

   Positiivisella mielellä on kiva mennä eteenpäin 🙂

 2. Onneksi sait järjestettyä vapaapäivät ja mukavat sellaiset! 🙂

  Meillä oli päiväkodissa lakosta huolimatta ruokailu, kun poikamme on yksityisessä päiväkodissa ja heillä on oma keittiö myös siellä.

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   10.11.2018, 14:32

   Joissain paikoissa sai ruokaa; kiva ettei tarvinnut miettiä ruokia teillä 🙂 Mutta meillä oli kyllä todellakin hauskat vapaapäivät!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *