Laajasti allerginen lapsi ravintolassa

Laajasti allergiselle lapselle voi olla vaikeaa saada ruokaa ravintolasta, vaikka suostuisi maksamaan siitä kuinka paljon tahansa. Ainakin itselle päässyt syntymään tällainen fiilis. Tuttu tunne? Yllättävän monelle ravintolalle tuntuu olevan mahdoton tehtävä tehdä listan ulkopuolelta, pystyä lupaamaan puhtaita välineitä valmistusvaiheessa ja ties mitä muuta. Itse yritin noin vuosi sitten selvitellä, että olisiko lapseni onnistunut saamaan jostain ravintolasta ruokaa Turussa; silloin ruokavalioon kuului ainakin possua, pensasmustikkaa ja kauraa. Muutaman sähköpostin sekä puhelun jälkeen luovutin; kenelle rasvan puuttuminen oli ongelma, kenelle se ettei possua löytynyt sopivassa muodossa ja kenelle se, ettei vaan onnistu valitettavasti. Tiedän, että jossain Turussakin varmaan onnistuisi, jos oikea paikka osuisi kohdalle. Jos tiedät täältä päin Suomea jonkun ravintolan, joka kykenee tarjoamaan kirjolohta sekä parsakaalia, niin saa ilmiantaa paikan!

SE ENSIMMÄINEN RAVINTOLA-ANNOS

Minun mummoni eli Leon isomummo juhli 70-vuotis syntymäpäiväänsä pari viikkoa sitten ja päivänsankari piti huolen, että myös suvun nuorimmainen sai itselleen ruokaa ravintolasta, johon menimme syömään. Mummoni mainitsi, että kyseessä on laajasti allerginen lapsi ja sopivia ruoka-aineita on vain muutamia, mutta asian oli luvattu heti ensimmäisessä puhelussa jo onnistuvan, kunhan saavat tarkemmat tiedot. Ravintolaksi valikoitui Gustavelund, joka oli todellakin hyvä valinta. Laitoin itse Leon ruokavalion tiedot sähköpostilla heidän asiakaspalveluunsa, viesti välitettiin keittiömestarille, joka kuittasi heidän onnistuvan kyllä valmistaa myös Leolle oman ruoan.

 

 

Se ilo oli sanoin kuvaamattoman suuri, kun annos lopulta tuotiin pöytään; iso pala kirjolohta, tutun näköistä näkkileipää ja valtava kasa parsakaalia (josta osa annettiin tädille). Ensimmäinen ravintolasta saatu annos oli suuri juttu sekä äidille että pojalle; Gustavelund mahdollisti lapselleni jälleen yhden uuden kokemuksen elämässä. Kun kyseessä on laajasti allerginen lapsi, niin tottuu liikkumaan kaikkialle eväiden kanssa ja olihan ne tälläkin kertaa varmuudeksi mukana; ikinä kun ei voi olla varma ennen kuin se luvattu annos tuodaan pöytään. Tällä kertaa sain tosissani iloita ja sain myös uskoa ravintoloita kohtaan; jossain se vain on mahdollista!

 

LAAJASTI ALLERGINEN ASIAKAS

Uskon, että osassa ravintoloita voidaan pelästyä, kun alkaa kyselemään, että onnistuisiko. Ihan luonnollista ja ehkä toisaalta hyvin rehellistäkin, jos ei usko pystyvänsä takaamaan asiakkaalle varmasti sitä sopivaa ruokaa. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta tarjota sopivaa ruokaa, jos on haluja sekä taitoa. Sitä kuitenkin toivoisi äitinä, että olisi niitä paikkoja, joista saa lapselleen ruokaa ja voi luottaa sen olevan pyydettyä. Gustvelund todellakin teki vaikutuksen onnistumalla tarjoamaan lapselleni ruoan, josta hän ei oireillut lainkaan ja joka todellakin sopi hänelle. Näitä kokemuksia tahdomme saada lisää Leon kanssa. Missä muut ovat onnistuneet saamaan ruokaa laajoista allergioista huolimatta? Voisi olla mielenkiintoista kasata jotain postaustakin jossain vaiheessa, että mistä muilla allergisilla on hyviä kokemuksia, ihan ympäri Suomen.

sairaudet allergia
Kommentit (12)
 1. En usko, että ongelma on se, etteikö ravintola osaisi/pystyisi tekemään sopivaa ruokaa, vaan se, ettei haluta ottaa vastuuta. Keittiössä kuitenkin leijailee jauhoja/mausteita/rasvaa aina. Ikinä ei voida luvata 100,00 % varmuutta, vaikka olisi puhtaat välineet, puhtaat raaka-aineet ja työprosessi kunnossa.

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   10.11.2018, 14:30

   Totta tuokin varmasti 🙂 Paljon sellaista, mitä ei edes tällainen tavallinen ihminen osaa ajatella.

 2. Ihanaa että kirjoitat taas. 🙂 Toivottavasti siihen löytyy jatkossakin aikaa, blogiasi on niin mukava seurata. Minua kiinnostaisi miten muutto on nyt vaikuttanut elämäänne ja terveyteen? Toivottavasti positiivisesti. 🙂

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   10.11.2018, 14:29

   Kiva kuulla, että joku tykkää 🙂 Muuton jälkeisiä fiiliksiä on tulossa myös pian, kun saan jutun valmiiksi vain 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *