Kolonoskopia; täältä tullaan

Kävimme joulukuussa Leon allergialääkärillä, jolla olemme käyneet aika lähelle 3v säännöllisesti; pahimmillaan liki viikottain, toisinaan vain parin kuukauden välein. Hän on kuitenkin seurannut tämän lapsen matkaa kolme vuotta; tutkinut, hoitanut ja antanut heikoimmilla hetkillä toivoa. Hän näki joulukuussa kolonoskopian eli tähystyksen tarpeelliseksi. Kolonoskopia on paksusuolen tähystys. Sama lääkäri näki kyseisen tutkimuksen vielä viime toukokuussa turhana, kun päädyttiin tekemään ainoastaan gastroskopia. Siitä kirjoittelin silloin toukokuussa TÄÄLLÄ. Sen tutkimuksen antina oli lähinnä se, että Leolla on myös refluksi. Nyt kuitenkin on menty reilu puoli vuotta eteenpäin ja tämän hetken oireilla kolonoskopia on nähty tarpeelliseksi. Oireina on mm. ripulia, vaihtelevaa vatsantoimintaa, turvotusta ja kipuilua. Yliopistollinen sairaala halusi vetkutella, laittaa meitä vielä lääkärin vo:lle jne, joten päädyimme lähtemään yksityiselle hoitamaan asiaa. Kyseinen yliopistollinen sairaala -lääkäri kuitenkin tuumasi Leon terveeksi muutama kuukausi sitten, joten miksi menisimme enää hänellä käymään? Jos ei olla valmiita tekemään hoitavan lääkärin tarpeelliseksi näkemää toimenpidettä, niin antaa olla. Onneksi Tampere on aina hyvä vaihtoehto.

ÄITI STRESSAA

Minua kolonoskopia stressaa jostain syystä ihan todella paljon. Sitä varten joudutaan tekemään pientä tyhjennyshoitoa, muuttamaan ruokavaliota ja ymmärtääkseni se kestää hiukan kauemmin, kuin gastroskopia. Leo oli aika kivulias viime tähystyksen jälkeen, joten tällä kertaa odotan suurempia kipuja. Pensasmustikan jouduimme jättämään ruokavaliosta jo alkuviikosta, jotta ehtii tulla viikko ilman sitä. Sen lisäksi päärynäsoseen määrää on nostatettu koko aika hiljalleen ja amarantin määrää tiputeltu. Maanantaina keitellään enää pieni tattaripuuro ja muuten mennään täysin pelkällä päärynäsoseella. Onneksi tiistai aamuna on jo toimenpide ja sitten se on ohi. Mutta mielenkiinnolla katsotaan, kuinka nämä ruokavaliomuutokset vaikuttavat; tällä hetkellä näyttää sille, että päärynä tekee refluksia, mutta pensasmustikan poisjääminen tuntuisi muuten parantaneen oloa. Eli ihan jännän äärellä elellään kaikkineen tässä tyhjennyksen kanssa.

POIKA ODOTTAA MELKEIN INNOISSAAN

Tässä kohti voi todeta, että lääkärit ovat tehneet matkanvarrella hyvää työtä, koska lapseni ei suinkaan pelkää lähestyvää kolonoskopia-tutkimusta, vaan lähinnä kyselee siitä, odottaa lääkäriin pääsyä ja miettii, mitä leluja siellä mahtaakaan olla tarjolla. Olemme puhuneet Leon kanssa lapsentasoisesti toimenpiteestä ja siitä, miksei mustikoita voi syödä. Olen selittänyt, kuinka menemme Tampereelle hotelliin maanantaina ja, kuinka maanantaina saa syödä ainoastaan päärynäsosetta. Selittänyt, kuinka Tarja-lääkäri ei voi tutkia masua, jos syö mustikoita ennen tutkimusta. Kertonut, kuinka lääkäri laittaa hänet unille, tutkii masua ja yrittää löytää syyn vatsakivuille. Olemme keskustelleet siitä, kuinka todennäköisesti Leo saa jälleen nukahtaa syliini ja, kuinka hän saa herätä äiti sekä isä vierellään. Olemme puhuneet, kuinka toimenpiteen jälkeen saa ensin vettä, sen jälkeen päärynämehua ja sen jälkeen pensasmustikoita. Tuoreita sellaisia. Koska lääkärit ovat onnistuneet näiden vuosien varrella ja kerta toisensa jälkeen jättäneet hyvän mielen tälle lapselle, niin tällä lapsella ei ole huolta toimenpiteestä. Hän on ihan sinut asian kanssa ja odottaa jo lääkärin tapaamista, leikkipaikkaa, unillepääsyä ja kaikkea. Hän tuntuu olevan valmis.

MAKSUSIITOMUS HUOLETTAA

Kolonoskopia pitäisi tehdä tiistai aamuna, nyt eletään jo lauantaita ja meiltä uupuu edelleen maksusitoomuspäätös, joten pieni stressi sen suhteen alkaa nostaa päätään. Minulla ei todellakaan ole varaa maksaa toimenpidettä ensin itse ja jälkikäteen hakea vakuutuksesta rahaa, vaan oikeasti tarvitsisin sen maksusitoomuksen. Mutta vielä toistaiseksi yritän pysyä luottavaisena ja uskoa, että se päätös tulee myönteisenä maanantain aikana. Muuten olemme pulassa! Josko joku pitäisi meille peukkuja? Onhan tässä vielä aikaa..

 

Positiivisinta tällä hetkellä on, että Leon olo on todellakin ihan hyvä, vaikka ne pensasmustikat on tiputettu pois ja niiden rooli päivittäisessä syömisessä on aika suuri. Joten optimisti-äiti tahtoo tällä hetkellä uskoa, että kohtuullisen vähällä tuskalla tullaan selviämään tästä. Mutta uudestaan en tähän ruokavalio leikkiin tahdo lähteä, joten sen maksusitoomuksen paranisi tulla ajallaan, jotta kolonoskopia saadaan tehtyä tiistai-aamuna!

sairaudet allergia
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *