KIPEÄ LAPSI; missä oikean elämän tohtori House on?

Tiedättekö tunteen, kun alkaa tuntumaan, että tarvitsisi sellaisen oikean elämän tohtori Housen. Joskus kauan sitten katselin Housea, jossa lääkäri ratkaisi kaiken. Se lääkäri tutki ja mietti aivan kaikkea, kunnes asiat ratkesivat. Tohtori House ei jättänyt yhtäkään tapausta ratkaisematta vaan ratkaisi oikeasti jokaisen. Löysi syyn jokaisen lapsen sekä aikuisen oireiluun. Nyt minulla on jälleen kipeä lapsi ja voisin lähteä tapaamaan tohtori Housea, joka selvittäisi syyn tälle kaikelle.

KIPEÄ LAPSI

Leolla on ollut samanlaisia jaksoja elämässään 01/17, 01/18 ja 07/18, joista jokainen hoidettiin streptokokkina. Sen jälkeen 1/19 oireet hoidettiin parasiittina, kun streptokokin ei uskottu selittävän tällaista oireilua. No, nyt ollaan jälleen saavutettu 8/19, joka toi aivan samanlaisen romahduksen. Tällä kertaa streptokokki ajatus on hylätty; ei, se ei ole sitä. Parasiitti-testi osoittautui negatiiviseksi, joten tällä kertaa se ei ilmeisesti ole sitäkään. Mikä tämän kaiken niin tutun ja kovan oireilun sitten tekee?

Tämä kaikki alkaa lisääntyneillä vatsakivuilla, joita seuraa ulosteen muuttuminen löysemmäksi sekä ilmavaivat. Tätä alkuvaihetta kesti vajaa pari viikkoa. Sitten alkoi yöt huonota ja samaan aikaan syöminen heikkeni normaaliin nähden. Naama alkoi lehahdella ja saada punaista väriä toisinaan. Kivut kasvoivat. Näitä seurasi turvotus; kova sellainen. Muutama kipukohtaus, kun kipu on niin kovaa. Sunnuntaina sitten iski kuumepiikki, joka kesti n. 12h. Kukaan ei tiedä liittyykö se tähän muuhun vaiko ei. Sen jälkeen nukahtamisenongelmat kasvoivat vielä suuremmaksi. Nyt ruokahalu on tavallista heikompi, lapsi on hiukan kärttyinen ja vatsa löysällä. Kivut tai muut eivät ole 24/7 läsnä, vaan ne tulee aaltoillen.

Aiempia postauksia mm:

2vkon painajaiselle nimi; streptokokki

Dientamoeba fragilis -parasiitin häätö

LAAJAT TUTKIMUKSET EDESSÄ

Lääkärimme ilmaisi huolta Leon olosta ja sen vuoksi otamme seuraavaksi laajat ulostenäytteet sekä verikokeet. Verikokeista lähdetään katsomaan haiman, maksan ja munuaisen toimintaa, kortisoli, kilpirauhasen-toiminta, perusverenkuva, ferritiini ja läjä vitamiineja. Ainakin uskoakseni, vielä en ole päässyt näkemään lähetettä.

Tämä kaikki kuitenkin toistuu tasaisesti puolen vuoden välein ja ab-kuuri vaikuttaa positiivisesti. Eli ilmeisesti jossain on jotain, mikä reagoi ab-kuuriin. Mutta mitä ihmettä se on ja miksi se palaa voimiinsa aina puolen vuoden välein?

Leolla ei kuitenkaan hymy hyydy. En tiedä, mitä siihen vaadittaisiin, että tämän lapsen hymy ja elämänilo saataisiin hyytymään. Enkä todellakaan välitä ottaa siitä selvää; Leo on tehnyt selväksi, että hän ei anna oirehdinnan voittaa häntä. Hetkittäin toki on todella kivuliasta ja lääkärikin sen kivun näki taas viikko sitten. Mutta uskallan väittää, että mm. päiväkodissa Leo ei anna olonsa näkyä lainkaan.

MITÄ IHMETTÄ TÄMÄ SITTEN ON?

En tiedä, mitä tämä on ja siksi se tohtori House olisi paikallaan.

 • Ulkohomeet voidaan varmaankin sulkea pois; toki niitä nyt voisi olla, mutta aiempia kertoja ajatellen niitä on vähemmän keskellä tammikuuta ja niihin oireilu ei katoa ab-kuurilla
 • Sama juttu siitepölyjen kanssa; niitä on vähemmän tammikuussa ja niihin ei ab-kuuri tepsi
 • Sisäilmaongelmat kuuluu samaan ei-todennäköistä-kategoriaan, samoista syistä
 • CD on ollut negatiivinen aina kun on otettu ja calpro ei kohoa juurikaan
 • Perusverikokeet on ok
 • Ruokavalion supistukset eivät ole aiemmilla kerroilla ainakaan auttaneet lainkaan

Myönnän kääntyneeni Googlen sekä vertaistuen puoleen tässä kohti, lääkärimme lisäksi. Ajatuksella; jollain voisi olla ollut joskus jotain samaa, jonka perusteella voisi päästä jäljille.

Kaiken taustalla olevan osalta pinnalle nousee mm. histamiini-ongelmat ja MCAS. Histamiinien kanssa voisi olla ongelmaa esim. MCAS-nimisen sairauden takia tai vaikka DAO-entsyymin puutoksen vuoksi. MCAS on samantyylinen, kuin mastosytoosi josta olen aiemmissa postauksissa jotain kirjoitellut. Nämä kuitenkin on itselläni vielä aika lapsenkengissä, mitä tulee tiedon etsintään, joten en edes ala enempää aiheesta kirjoittaa. Mutta histamiini nousee usein pinnalle, kun miettii Leon perus oirehdintaa. Tai sitten ongelmaa voisi olla esim. entsyymeissä; ei niissä hengenvaarallisissa, joiden puute olisi selvinnyt jo aivan vauva-aikana vaan jossain ei-niin-henkeä-vievissä jotka kuitenkin ilmeisesti voisi aiheuttaa kurjaa oloa. Nämä kaikki on kuitenkin itselläni tällä hetkellä tiedon etsinnän alla ja varmasti palaan aiheisiin, kun saan sivistettyä itseäni lisää.

Nyt kuitenkin eksyin; histamiiniongelmat tai entsyymipuutteet eivät oletettavasti kuitenkaan selitä päällä olevia ongelmia, kovempia kausia. Google ei kuitenkaan auttanut minua tässä hetkessä; se oli asian pointti. Jokaisen kerran yhtäläisyydet:

 • Puolen vuoden välein
 • Ab-puree, eikä suinkaan edes aina sama vaan vaihtuva ab
 • Samat oireet ollut joka kerran ja samanlaista etenemistä oireilla

Jos joku haluaa leikkiä salapoliisia tai tietää jonkun kumminkaiman kissan jolla on ollut samanlaista, niin ihan tosissaan kaikki ideat otetaan vastaan. Näiden kohdalla on aika kurkata allergialasien takaata ja lähteä ihan uudelle tielle; tämä vain on jotain muuta, aivan muuta kuin meidän tavallinen arki ja elämä. Joten jos sinulla välähtää pienikin idea, niin anna tulla. Kommentteihin saa kirjoittaa tai lähestyä vaikka blogin FB:ssä yksityisviestillä.

sairaudet allergia lapsen-astma vatsavaivat
Kommentit (22)
 1. Onko geenitesti otettu? Sellainen mitkä lääkeaineet sopii ja mitkä ei jne..

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   3.9.2019, 10:01

   Ei ole otettu; en ole itseasiassa edes ikinä kuullut tuollaisesta geenitestistä. Geenitestejä tms ei ole muutenkaan otettu kun ei niille ole ikinä nähty tarvetta. Täytyy pistää Googlettaen ja tutustua aiheeseen kunnolla 🙂 Kiitos.

  1. Elina //Vauhtihirmun elämää
   3.9.2019, 10:02

   Ei voi olla keliakiaa, kun ei syö kotimaisia viljoja lainkaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *