Julma maailma alkaa tulla tutuksi

”Mä en kutsu Leoa mun synttäreille, koska se ei saa syödä mitään!”
Sanat, jotka saivat tämän äidin herkille. 
En ole oikeastaan kaveri-synttäreitä edes vielä miettinyt. Leo on vasta 2,5 -vuotias, joten ei kai sitä tämän ikäisen kanssa vielä ole kiire. Olen nähnyt Allergialasten FB-ryhmässä keskusteluita, kuinka jonkun lapsi on jätetty kutsumatta allergioiden takia tai allergiselle lapselle ei ole tehty mitään tarjottavia. Olen pienessä mielessäni halunnut ajatella, että nämä ovat harvinaisia tapauksia ”ei näitä oikeasti tapahdu” –tyylistä tavaraa. 
Tänään kuitenkin hain lastani päiväkodista ja arviolta n. 3-vuotias lapsi otti asiakseen tulla minulle kertomaan, ettei meinaa kutsua Leoa juhliinsa, koska tämä ei voi syödä mitään. Myönnän, että siinä hetkessä olin aivan puulla päähän lyöty ja pystyin lapselle toteamaan vain ”Ei kaikkia tarvitsekaan kutsua juhliinsa, jos ei tahdo.” Oikeastaan olen ihan iloinen vastauksestani; mitä muutakaan olisin voinut tälle pienelle lapselle sanoa? Ainakaan mitään fiksumpaa ei ole vieläkään päähäni tullut. Koska en todellakaan usko, että tämä ajatus tai syy oli lapsesta lähtöistä; eiköhän ole vanhempien kuullut toteavan jotakin sen suuntaista. 
Miettikää vanhemmat, mitä sanotte niiden lasten kuullen. Minun lapseni ei vielä ymmärrä, mitä tämä toinen lapsi sanoi. O-N-N-E-K-S-I. Hän ei sure asiaa tai mieti, miksei hän pääse. Hän on vielä onnellisen pieni, mutta se ei kestä ikuisesti. Pian hän ymmärtää, kun joku tulee sanomaan ”En kutsu sua mun synttäreille koska et voi syödä mitään!”
Minun sydämeni on tällä hetkellä rikki revitty. Tajusin, että pian minun täytyy oikeasti murehtia jo tällaisiakin asioita! Oikeastiko? Voin kuvitella sen hetken, kun lapseni itkee kotona, kun ei pääse Matti Meikäläisen synttäreille suppean ruokavalionsa takia.
Tämän ikäinen ei ylipäänsä varmaankaan yksin sinne syntymäpäiville menisi. Ja me allergisten lasten äidit olemme tottuneet kulkemaan lapsen omat ruoat mukana; harva meistä moniallergisten lasten äideistä taitaa olettaa, että joku tarjoaisi lapselle sopivaa ruokaa jossain. Ja jos koemme syntymäpäivät liian haastavaksi lapsen allergioiden kanssa (muiden syödessä kaikenlaista jne) niin varmasti kieltäydymme kauniisti kutsusta. Tämä ajatuksena, jos meinaat edellämainituista syistä jättää kutsumatta lapsesi syntymäpäiville sen allergisen lapsen. Kenet tahansa saa jättää kutsumatta, mutta minun mielestäni allergiat ovat huono syy. 
 Asenteet siirtyy vanhemmalta lapselle. Miettikää, mitä tahdotte
sille omalle lapsellenne opettaa. Onko se oikeasti se, että allergista 
lasta saa syrjiä sen vuoksi, ettei se voi syödä kaikkea mitä muut? 

Kyllä, tunteisiin meni. Maailma on julma paikka ja taas pääsin
todistamaan sitä.
Kommentit (9)
 1. Aivan kamalaa 🙁

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   18.2.2018, 11:04

   <3

 2. Itse diabeetikkona (90-luvulla sairastuin) kuulostaa kovin tutulta. Äiti teki mulle omat eväät synttäreille ja askarteli niistä porkkanoista mitä hienompia luomuksia. Lopulta muut lapset halusi mun eväät eikä niitä kakkuja. Tsemppiä arkeen!

  1. Elina // Vauhtihirmun elämää
   18.2.2018, 11:05

   Ihana äiti sinulla, kun luonut porkkanoista jotain juhlallisempaa 🙂 Ja hauska tuo, että lopulta muut olisivat halunneet samaa; meilläkin pari kertaa katsonut kaverit vähän kaihoisasti Leon eväitä ja olisi ollut valmiita jaolle 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *